Lietuvos ir JAV žydų atstovai: Sporto rūmuose muziejaus negali būti

Vilniaus sporto rūmai, stovintys ant senųjų Šnipiškių žydų kapinių, nėra tinkama vieta žydų istorijos muziejui, teigia Lietuvos ir JAV žydų atstovai.

„Yra sutarimas, kad žydų kapinės nėra tinkama vieta muziejui“, - ketvirtadienį žurnalistams Vilniuje sakė Amerikos žydų komiteto atstovas Andrew Bakeris (Endriu Beikeris), užimantis aukštas pareigas kompensacija už žydų turtą disponuojančiame fonde.

„Mes manome, kad čia turėtų būti tam tikra kapavietės istorijos, žmonių, kurie buvo ten palaidoti, prezentacija“, - pridūrė jis.

A.Bakeris yra kompensacijos už žydų religinių bendruomenių turtą lėšas valdančio Geros valios fondo valdybos pirmininkas. Pagal 2011 metais priimtą įstatymą Lietuva per dešimtmetį įsipareigojo išmokėti per 37 mln. eurų kompensaciją už totalitarinių režimų nusavintą turtą.

Amerikos žydų komiteto atstovas tikisi, kad kapinių teritorija bus išsaugota kaip memorialinė vieta ar parkas.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky sakė, kad šiuo klausimu „nuomonė yra vieninga“.

„Ta vieta, mūsų supratimu, nėra tinkama Lietuvos žydų istorijos muziejui“, - teigė ji.

Sovietinės okupacijos metais Sporto rūmai buvo pastatyti iki XVIII amžiaus veikusių senųjų Šnipiškių kapinių vietoje. Kapinėse palaidota daug žydų kultūrai svarbių žmonių.

Idėja rekonstruoti Sporto rūmus buvo sulaukusi kai kurių žydų organizacijų kritikos. Jos išsakė nerimą, kad pastate galėtų vykti šventiniai renginiai ir pažeista žydų tradicija, draudžianti judinti žemėje dūlančius palaikus.

Dėl įtarimų korupcija šiemet vasarį buvo nutrauktos derybos dėl naujo Vilniaus kongresų ir sporto rūmų projekto. Vyriausybės ir savivaldybės atstovai neseniai iškėlė idėją, kad rūmuose galėtų įsikurti žydų muziejus.


Šiame straipsnyje: sporto rūmaižydai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Sofija

Sofija portretas
Vyteniui Tipiškas antisemito pareiškimas. Tik mūsų valdžiai Šimašiui ir kt. galėjo ateiti tokia geniali mintis atstatyti Sporto rūmus ir žydų muziejų ant buvusių kapinių. Liūdna ateitis tautos su tokiais lyderiais!!!

Mausha Bairakas

Mausha Bairakas portretas
Kodel niekas nekalba apie peticia kuri buvo iteikta siuo klausimu LR vyriausybei kovo menesi su 40000 t.parasu!!!

...

... portretas
Na, jei žydams muziejaus nereikia, tai mums tokio - tuo labiau.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių