Lietuvos banko ir VU Tyrimų centrui keliami ambicingi tikslai

  • Teksto dydis:

Lietuvos banko ir Vilniaus universiteto įkurtas Tyrimų centras suformavo perspektyvių talentingų mokslininkų komandą ir pradeda aktyvią veiklą. Tyrimų centrui keliami ambicingi tikslai atlikti tarptautiniu mastu pripažintus mokslinius tyrimus, sprendžiančius aktualias bankininkystės ir finansų srities problemas, skleidžiančius pasaulyje pripažintų universitetų gerąją praktiką ir keliančius taikomųjų tyrimų lygį Lietuvoje.

„Tyrimų centras sulaukė itin didelio susidomėjimo – į jį pretendavo beveik pusantro šimto mokslininkų iš pripažintų pasaulio universitetų ir tyrimų centrų. Rugsėjį prie Tyrimų centro prisijungę trys perspektyvūs mokslininkai jau ėmėsi konkrečių darbų, susijusių su rizikos valdymu, naujų finansinių produktų analize, šešėline ekonomika, fiskaline politika“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Patrickas Grüningas į Vilnių atvyko iš Frankfurto Goethe’s universiteto SAFE (angl. Sustainable Architecture of Finance in Europe) tyrimų centro. Finansų mokslų daktaro laipsnį turinčio P. Grüningo ekspertinė sritis – rizikos valdymas, DSGE (angl. Dynamic Stochastic General Equilibrium) modeliai ir turto įkainojimas.

Matthias Weberis iki šiol dirbo Eksperimentinės ekonomikos ir politikos sprendimų priėmimo tyrimų centre, priklausančiame Amsterdamo universitetui. Jo specializacija – viešoji ir politikos ekonomika, makroekonomika, elgsenos ir eksperimentinės ekonomikos sritys.

Zsuzsa Munkácsi magistro diplomą įgijo Kembridžo universitete, ekonomikos mokslų daktaro laipsnį netrukus ginsis Europos universitetiniame institute Florencijoje. Labiausiai ją domina viešoji, darbo rinkos ir demografijos bei šešėlinė ekonomika. Savo tyrimus ji atliko Tarptautiniame valiutos fonde bei Vokietijos centriniame banke.

Vilniaus universiteto vicerektorius prof. Rimantas Jankauskas pažymėjo, kad teorinės žinios ir Lietuvos banko sukaupta praktinė patirtis yra geras derinys ir moksliniams tyrimams, ir studijoms.

„Naudos turėsime visi – ir mokslininkai, ir studentai. Labai svarbu, kad gyvas bendravimas ir ryšiai tarp mokslo ir praktikos gaivina ekonominę mintį, prisideda prie ekonominio raštingumo plačiąja prasme“, – sako R. Jankauskas.

Bendrą Tyrimų centrą įsteigę Lietuvos bankas ir Vilniaus universitetas sutarė kartu vykdyti bendrus mokslinius projektus, rengti bendrus seminarus, konferencijas, mokslo publikacijas, keistis gerąja mokymo, praktinės ir mokslinės veiklos patirtimi bankininkystės ir finansų srityse. Siekdamos šių tikslų, šalys numato konsultuotis, teikti viena kitai metodinę bei praktinę pagalbą, skatinti specialistų mainus ir atstovų dalyvavimą mokslinėse konferencijose, seminaruose ir kituose renginiuose, kuriuose aptariami abiem šalims aktualūs šalies ekonomikos ir finansų srities klausimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių