Lietuva tampa lazerių slėniu: atidarytas naujas „Šviesos konversijos“ pastatas

Lietuva tampa lazerių slėniu, penktadienį atidarydama naują mokslinės įmonės "Šviesos konversija" gamybinį pastatą sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuva tampa lazerių slėniu, penktadienį atidarydama naują mokslinės įmonės "Šviesos konversija" gamybinį pastatą sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Šiandien ypatinga diena - du savo palydovus paleidome kosmose, švenčiame įmonės "Šviesos konversija" 20 metų jubiliejų. Ši įmonė užima siauros nišos, bet didelę rinkos dalį mokslinių lazerių srityje, įeina jau ir į verslo kuriamus lazerius, eksportuoja praktiškai į visą pasaulį, taigi turime, kuo didžiuotis, ir tai yra tik vienas iš pavyzdžių, kaip Lietuvos aukštosios technologijos ir inovacijos eina į priekį", - po atidarymo žurnalistams Dvarčionyse sakė prezidentė.

Prezidentė taip pat pažymėjo, kad šios prieš 20 metų Vilniaus universiteto patalpose pradėjusios veikti įmonės veikla yra pavyzdys, kaip sėkmingai stiprinamas mokslo ir pramonės bendradarbiavimas.

Įmonės vadovas Algirdas Juozapavičius žurnalistams sakė, kad naujasis "Šviesos konversijos" pastatas yra išskirtinis Baltijos šalyse, daugiau tokių nėra. "Yra švarūs kambariai, specialios laboratorijos, kur yra labai nedidelis dulkėtumas. Jeigu gaminant lazerį kokia dulkelė nusėda ant kristalo, po to jau pas užsakovą veidrodis pradeda degti, tenka remontuoti", - sakė A.Juozapavičius.

Jis taip pat džiaugėsi, jog apie 20 mln. kainavusią pastato Dvarčionyse rekonstrukciją įmonė atliko savo lėšomis, nesiskolindama iš bankų, ir tik dalis, 4,2 mln. litų, buvo gauta kaip ES struktūrinių fondų parama.

"Paskutinius metus bankai atvažiuoja ir siūlo savo paslaugas, mes sakome, ačiū, jeigu reikės, kreipsimės. Kam skolintis, jeigu turi kišenėje pinigų? Mūsų produktai yra aukštos pridėtinės vertės, visi veiklos metai nuo pradžių buvo pelningi, pelną akcininkai ne išsidalija, o investuoja", - sakė direktorius.

Jis taip pat pažymėjo, kad įmonės darbuotojų vidutinis atlyginimas dukart viršija šalies vidurkį. Iš per 100 įmonėje dirbančių darbuotojų apie 10 proc. yra turintys daktaro mokslo laipsnį, o bendrovės darbuotojų vidutinis amžius yra 34 metai.

"Tikiu, kad mūsų jaunas kolektyvas niekur neišvažiuos, nes jie tikrai turi įdomų darbą, geras darbo sąlygas ir gerus atlyginimus", - pažymėjo A.Juozapavičius.

Įmonė "Šviesos konversija" gamina lazerius, skirtus mokslo tyrimams, pramonei ir medicinai. Beveik 95 proc. produkcijos yra eksportuojama. Tarp didžiausių įmonės užsakovų - pramonės įmonės ir mokslo institucijos iš daugiau nei 40 šalių.

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija už eksportą ir jo plėtrą "Šviesos konversiją" apdovanojo "Lietuvos eksporto prizu 2013".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių