Lenkijos institutas Vilniuje švenčia 20-metį

  • Teksto dydis:

Lygiai prieš 20 metų Vilniuje pradėjo veikti Lenkijos institutas. Institucija įkurta vadovaujantis Lenkijos Respublikos Užsienio reikalų ministro 1995 m. gruodžio 21 d. įsakymu bei remiantis draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Lenkijos sutartimi. Lenkijos Respublikos ambasada 1996 m. vasario 1 d. apie Lenkijos instituto veiklos pradžią informavo įteikdama diplomatinę notą Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijai.

Pirmuoju Instituto direktoriumi tapo Wojciech Wróblewski, kuris įstaigai vadovavo 1996-1997 metais. Vėliau instituto vadovais buvo: Ryszard Badoń (1997-2000), Małgorzata Kasner (2000-2005 bei 2009-2015), Mariusz Gasztoł (2005-2009). Šiuo metu Instituto direktoriumi yra Marcin Łapczyński.

Pirmaisiais veiklos metais Lenkijos institutas parengė 43 projektus. Užmezgė santykius su svarbiausiomis Lietuvos kultūros institucijomis: Nacionaline biblioteka, Vrublevskių biblioteka, Nacionaline filharmonija, Šiuolaikinio meno centru, Nacionaliniu muziejumi ir svarbiausiais festivaliais. Dabar Institutas kasmet įgyvendina daugiau nei 100 projektų, iš jų didžiausias Lenkų kino festivalis, kuris 2016-aisiais vyks jau šešioliktą kartą. Lenkijos institutas dalyvauja svarbiausiuose Lietuvos festivaliuose – Kino pavasaryje, Scanoramoje, Kristupo vasaros festivalyje, KaunasJazz ir kituose. Organizuoja lenkų meno parodas, remia lenkų-lietuvių bendrus teatro pastatymus. Veiklą vykdo Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Jonavoje ir kituose miestuose. Institutas remia leidinių apie bendrą lenkų-lietuvių istoriją, lenkų kultūrą, meną leidimą. Dalyvauja parodoje STUDIJOS Vilniuje bei Vilniaus knygų mugėje. Padeda lenkų ir lietuvių institucijoms užmegzti ryšius ir įgyvendinti bendrus projektus. Svarbi instituto veiklos sritis yra lenkų kalbos populiarinimas, todėl organizuojami ir kalbos kursus. 2016 pavasario semestro metu lenkų kalbos mokosi beveik 50 žmonių. Instituto būstinėje įsikūrusi puikiai įrengta mediateka su lenkų knygomis, filmais, muzikos įrašais, audio knygomis ir žurnalais. Rinkiniuose yra daugiau kaip 8 000 leidinių.

„Tai, jog labai dažnai mus vadina aktyviausiu užsienio kultūros institutu veikiančiu Lietuvoje, yra ir mano pirmtakų įdirbis, ir puikios Instituto darbuotojų komandos nuopelnas. Taip pat tai mūsų partnerių ir draugų pasiekimas, jų paramos ir atvirumu paremto bendradarbiavimo dėka mums pavyko tiek daug nuveikti. Norėčiau, kad kitą veiklos 20-metį pradėtume kaip moderni, kūrybinga institucija, Lenkiją pristatanti įdomiai ir suprantamai.“ – sako Lenkijos instituto Vilniuje direktorius Marcin Łapczyński.

2016-aisiais metais Institutas parengė specialią jubiliejinę veiklos programą. Bus tęsiami tradiciniai projektai, taip pat pristatomi ir lenkų dizaino, jaunų mados kūrėjų, išradimų, kompiuterinių žaidimų ir grafikos kūrėjų pasiekimai. 

Lenkijos institutai tai diplomatinės atstovybės pavaldžios Lenkijos Respublikos Užsienio reikalų ministerijai, pagrindinė veikla tai lenkų kultūros, istorijos, mokslo, kalbos populiarinimas. Pasaulyje veikia 24 institutai, kurių tinklas nusidriekęs nuo Niujorko iki Paryžiaus, Londono, Maskvos, Tel Avivo, Naujojo Delio, Pekino ir Tokijo. Lenkijos institutai veikdami viešosios ir kultūrinės diplomatijos srityse rūpinasi, kad pasaulyje būtų žinomi ir vertinami Lenkijos pasiekimai, formuojamas pozityvus šalies įvaizdis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių