Ministras dėl Vilniaus atliekų krizės kaltina savivaldybę

  • Teksto dydis:

Vilniuje tęsiantis komunalinių atliekų krizei, aplinkos ministras pareiškė, jog dėl galbūt neteisėtų Vilniaus savivaldybės veiksmų svarstoma kreiptis į teisėsaugą.

Tačiau Kęstutis Trečiokas pabrėžia, jog pirmiausia bus bandoma problemą spręsti civilizuotai. Aplinkos viceministras sako, jog atliekų rinkos padėtis Lietuvoje pagerėtų, jei regioniniai atliekų tvarkymo centrai nesietų pelno. Savivaldybės vadovybė neketina komentuoti ministro pareiškimo.

„Aš manau, kad pagal tą informaciją, kurią turime, reikia ją sudėlioti - tikėtina, negaliu sakyti, kad tikrai, bet perduosime tai, ką turime teisėsaugos institucijoms. Pirmiausia turime išspręsti reikalus civilizuotai - be teisininkų“, - spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo K.Trečiokas.

K.Trečiokas pabrėžė, kad už susidariusią padėtį yra atsakinga Vilniaus savivaldybė, ir pakartojo, jog taip siekiama persidalinti Vilniaus atliekų tvarkymo rinką.

„Savivaldybė skelbė konkursą 2010 metais ir parinko operatorių (Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos - BNS). Jis prisiėmė įsipareigojimus ir savivaldybė turėtų kontroliuoti - ne tą dieną, kai uždaro vartus ir sako, kad nebeturi kur dėti atliekų. Aš įžvelgiu ne politikavimą, o norą perdalinti rinką, kad ateitų kiti žaidėjai“, - kalbėjo aplinkos ministras.

Jis pranešė leidęs Vilniaus rūšiavimo gamykloje perdirbtas ir deginimui tinkamas atliekas, kurių nebėra kur saugoti, laikinai gabenti į Kazokiškių sąvartyną. Leidimą tam dar turės suteikti ir Vilniaus savivaldybės valdomas Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC), kuriam priklauso sąvartynas, - be jo leidimo vežėjai negalės vežti atliekų į šalia Vievio esantį sąvartyną.

„Šįryt jau spėjau pasirašyti svarbų dokumentą - taisyklių pakeitimą. Jose numatoma, kad kietąjį kurą arba deginimui skirtas atliekas galima saugoti Kazokiškėse. Laiko terminas yra skirtas pusė metų. Per tą laiką galima įsirengti aikšteles ir pasidaryti poveikio aplinkai vertinimus“, - sakė K.Trečiokas.

Anot jo, atlikus poveikio aplinkai vertinimą, degias atliekas Kazokiškėse bus galima saugoti iki trejų metų. Problema bus išspręsta, kai „Lietuvos energija“ Vilniuje pastatys atliekomis kūrenamą kogeneracinę jėgainę - tai planuojama padaryti 2018 metų pabaigoje.

Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius tvirtino, jog bendra atliekų tvarkymo padėtis visoje Lietuvoje pagerėtų, jei regioniniai atliekų tvarkymo centrai taptų ne pelno siekiančiomis organizacijomis.

„Mes matome povandenines sroves ir daug ko nežinome. Aš manau, kad įtampos būtų nukrautos, jei regioniniai centrai taptų viešąja įstaiga ir taptų skaidrūs bei nesiektų pelno tikslų. Manau, reikia įstatymo pakeitimų. Atliekos yra didžiulis verslas. Jis neturi kirsti per vartotojų kišenę“, - spaudos konferencijoje kalbėjo A.Genevičius.

Vilniaus savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Kolkaitė BNS teigė, jog penktadienį savivaldybės vadovybė nekomentuos Aplinkos ministro pareiškimų, nes turi susipažinti su ministro pasirašytu įsakymu leisti deginimui tinkamas atliekas saugoti Kazokiškėse.

Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykla, kurioje sukaupta maždaug 15 tūkst. tonų deginimui skirto kuro, nebeturi kur jo sandėliuoti. Vienintelė šiuo metu veikianti tokias atliekas kūrenanti jėgainė yra Klaipėdoje, kuri nesugeba panaudoti tiek atliekų, todėl laukiama, kol bus pastatytos Vilniaus ir Kauno kogeneracinės jėgainės.

VAATC rugsėjo 10 dieną jau suteikė laikiną leidimą komunalinių atliekų surinkėjams nerūšiuotas atliekas vežti į Kazokiškių sąvartyną, tačiau, pasak Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento, jis buvo neteisėtas. Dėl to VAATC vadovui ir atliekų surinkėjams gresia baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių