Laimėjo dar vieną bylą dėl „w“ raidės pavardėje

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl trečiojo Wardyn šeimos vaiko.

Vilniaus teismuose vis dar nagrinėjamos bylos dėl pavardžių su “w”

Teismas, įvertinęs teisės normų, reguliuojančių Lietuvos Respublikos piliečių pavardžių rašymą oficialiuose dokumentuose, turinį, daro išvadą, kad šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas nenumato galimybės civilinės būklės aktų įrašus daryti nelietuviškais rašmenimis. Tuo tarpu Europos Sąjungos Teisingumo Teismas savo sprendimuose yra konstatavęs, kad skirtingas tos pačios pavardės, taikomos dviem vienos sutuoktinių poros asmenims, užrašymas gali sukelti rimtų nepatogumų suinteresuotiems asmenims tiek profesiniame, tiek privačiame gyvenime, rašoma pranešime.

Nagrinėjamu atveju iš byloje esančių rašytinių įrodymų nustatyta, kad pareiškėjų ir jų kitų dviejų vaikų pavardės yra įregistruotos „Wardyn“, tuo tarpu vėliausiai gimusio trečio vaiko pavardė jo gimimo įraše nurodyta „Vardyn“. Akivaizdu, kad tokia situacija, kuomet vieno vaiko pavardė skiriasi nuo likusių keturių šeimos narių, sukuria rimtus tiek administracinius, tiek asmeninius nepatogumus visiems šeimos nariams, kuomet pareiškėjams nuolatos reikia imtis papildomų veiksmų (su savimi turint bei pateikiant papildomus dokumentus), įrodinėjant, kad vėliausiai gimęs sūnus taip pat yra jų vaikas (siekiant gauti viešas paslaugas, laisvai judėti Europos Sąjungoje ir pan.). Tokia situacija, kuomet nepagrįstai suvaržomos/apsunkinamos asmenų prigimtinės teisės, laikytina tiek asmens privataus ir šeimos gyvenimo neliečiamumo pažeidimu, tiek asmens teisės į vardą pažeidimu.

Įvertinęs visas bylai reikšmingas aplinkybes teismas įpareigojo Civilinės metrikacijos skyrių pakeisti pareiškėjos sūnaus A.Sz. Wardyn pavardę iš „Vardyn“ į „Wardyn“ ir išduoti gimimo liudijimą.

Jau šeštus metus teismuose atstovaujanti pareiškėjus, kovojančius dėl originalios pavardės, advokato padėjėja Evelina Dobrovolska pažymi, kad tokių bylų nemažėja. 2017 metais Lietuvos piliečiai sudarė 3491 santuoką su užsienio šalių piliečiais, t. y. 16 proc. visų lietuvių sudarytų santuokų buvo mišrios. Dalis šių porų ir jiems gimusių vaikų patiria problemų dėl originalios pavardžių rašybos. Nepaisant to, kad Seime jau užregistruoti keli įstatymai projektai, tačiau nei vienas iš jų nėra svarstomas, o taip pat nei vienas iš jų nesprendžia visų originalios asmenvardžių rašybos problematiškų aspektų. VšĮ Europos žmogaus teisių fondas, teikiantis nemokamą teisinę pagalbą šioje srityje, skaičiuoja per trisdešimt penkių laimėtų bylų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stasys

Stasys portretas
Bestuburiai ir subinlaiziai ,,,mes unikalus ,musu kalba nepaprasta ,mes lietuviai ,kunigaiksciu palikuonys ,musu Vytis, musu LDK,, iki Juodosios juros ,musu kun Vytautas: irt.t:-) kam tas pliurpimas ,jei daro viska atbulai ?

Zoro

Zoro portretas
Reikia visa pasauli priversti pavarde Barškačkelevičius rasyti ir tarti taisyklingai!

Ramune

Ramune  portretas
Laikas pradėti bylinėtis su lenkais.Tegu lietuviškas pavardes rašo lietuviskom raidem lenkiskuose pasuose.Gal kam vaikas mišrioje šeimoje gimė kur hieroglifai tai lietuvių teisėjai lankstus vietos abėcėlėj užteks .
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių