Kuo šiemet vilniečius žada nustebinti Kaziuko mugė?

  • Teksto dydis:

„Mugė ne tik šurmuliuoja, bet ir modernėja“, - sako Kaziuko mugės prekybos vietų organizatorius Vytenis Urba.

„Kasmet mugę aplankantys vilniečiai ir miesto svečiai nori išvysti kažką naujo ir įdomaus, tad šiemet mugės erdvėse susijungs tradiciniai amatai ir šiuolaikinės tendencijos. Bus galima įsigyti ne tik medinių šaukštų, bet ir šalies jaunųjų dizainerių darbų, paragauti ne tik lietuviškos, bet ir užsienio virtuvių, atrasti pramogų ir sau, ir savo šeimai“, - pasakoja organizatorius.

Išleis kolekcinę monetą 

Kovo 3-5 dienomis savo 414-ąjį sukaktį minėsianti Kaziuko mugė šiemet išsiskirs ne tik renginių ir pramogų gausa, bet ir bus įamžinta kolekcinėje, dailininko Ryto Jono Belevičiaus kurtoje monetoje, kuri taps šių metų Kaziuko mugės simboliu. Tradicinę šventę įamžins to paties dizaino, bet skirtingų nominalų dvi monetos. Tai bus neįprasto nominalo -  1,5 euro moneta iš vario ir nikelio lydinio (tiražas – 25 000 vnt.) ir 5 eurų spalvota sidabro moneta (tiražas – 2 000 vnt.).

„Toks pusantro euro nominalas – aliuzija į lietuviškąjį pusantroką, kaldintą Vilniaus monetų kalykloje XVII amžiuje, su šiuo laikmečiu ir siejamos Kaziuko mugės tradicijos“, -  sako Lietuvos banko Bankininkystės tarnybos direktorius ir  Lietuvos monetų kalyklos valdybos pirmininkas Mindaugas Vaičiulis. Kolekcines 1,5 euro monetas bus galima  įsigyti Kaziuko mugės metu.

Į mugę – ir su mokėjimo kortelėmis

„Keičiantis gyventojų įpročiams neišvengiamai keičiasi ir Kaziuko mugė. Ilgą laiką vienintelė atsiskaitymo priemonė mugėje buvo grynieji pinigai. Šiandien mugės lankytojų piniginėse tikrai rasime mokėjimo korteles, kurios tampa populiariausia atsiskaitymo priemone. Palaikome modernėjančios mugės idėją ir siekiame, kad kuo daugiau prekeivių turėtų elektroninius kortelių skaitytuvus, ir sudarytų lankytojams galimybes atsiskaityti greitai ir patogiai“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje Pardavimų valdymo ir rinkodaros departamento direktorė Asta Margevičienė.

Mugės kultūros renginiuose – Kazimiero kiemas

Pirmąkart prie Kaziuko mugės prisidės ir Vilniaus Arkivyskupija, kuri surengs Dangiškojo mugės globėjo – Šv. Kazimiero šventę. Pirmąją mugės dieną, kovo 3-iąją, Vilniaus arkikatedroje bazilikoje vyks koncertas „Karūnavimo Mišios“ pagal V. A. Mocartą (dalyvaus Arkikatedros jaunimo choras ir choras „Ąžuoliukas), mugės svečiai bus kviečiami atvykti į Karališkąją naktį Katedroje.

Šeštadienį, kovo 4-ąją, vyks edukacinės programos ir ekskursijos Bažnyčios paveldo muziejuje, o sekmadienį mugę vainikuos Šv. Mišios Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje. Arkikatedros aikštėje įsikurs vienuolijų ir Arkikatedros bendruomenių palapinės.

Mugės kultūros programos organizatorius – Vilniaus etninės kultūros centras visas tris mugės dienas mugės lankytojus kvies į koncertus Arkikatedros ir Rotušės aikštėse, taip pat specialiai įrengtose scenose prie Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Nacionalinio dramos teatro ir Valstybinio Vilniaus Mažojo teatro.

Koks Kaziukas be rekordo?

Lukiškių aikštės prieigose drožėjas Virgilijus Laučiūnas sieks į rekordų knygą įrašyti naują – didžiausios Lietuvos klumpės rekordą. „Darbuosiuos tiek, kiek reikės, kad sukurčiau autentišką lietuviškų klumpių porą, kurios aukštis sieks daugiau nei du metrus. Mėgstu iššūkius!“, - sako drožėjas. „Stihl“ inicijuojamo didžiausios Lietuvos klumpės rekordo meistras pradės siektI  likus kelioms dienoms iki mugės pradžios. Pasak jo, jei nepatrukdys oro sąlygos, rekordą užfiksuoti bus galima antrąją mugės dieną – šeštadienį.

Kol vyks klumpės drožybos darbai, Arkikatedros aikštėje jaunųjų mugės dalyvių lauks „Kaziuko vaikų pasaulis“, kur visas tris mugės dienas vyks edukaciniai žaidimai, pažintis su pasakų personažais, menų dirbtuvės, viduramžių mokyklėlė, triušių paroda ir daug kitų veiklų.

Šiemet Kaziuko mugėje pirmąkart bus įrengta Dizaino alėja, kurioje Lietuvos dizaineriai ir kūrėjai pristatys naujausias savo kolekcijas. Dizaino alėjoje, kuri bus įkurta Arkikatedros prieigose  prie Šventaragio ir Pilies gatvių sankryžos, bus galima rasti lietuviškų prekinių ženklų drabužių, rankų darbo aksesuarų, juvelyrikos ir namų interjero detalių.

Į Kaziuko mugę galės važiuoti nemokamai

Kaziuko mugės organizatoriai šiemet į ją kviečia keliauti išmaniai, ir, kaip patys sako „poniškai“ – išsikviesti automobilį per „Uber“ programėlę. Tiems, kurie su „Uber“ keliaus pirmą kartą, kelionė į Kaziuko mugę nieko nekainuos.

Mugės žemėlapyje bus pažymėtos specialios vietos, kuriose „Uber“ partneriai- vairuotojai galės paimti ir išleisti keleivius. Patogiausią iš šių nustatytų įsėdimo vietų mugės lankytojai galės pasirinkti programėlėje. 

„Džiaugiamės pasiūlydami skaitmeninius sprendimus, kurie padeda šventiškai paminėti tradicijas. Kviečiame pamiršti rūpesčius ieškant stovėjimo vietos ir neprarasti šventinės nuotaikos ilgai žingsniuojant per Vilniaus senamiestį. Tereikia bakstelti vieną mygtuką programėlėje ir į mugę atvyksite greitai, pigiai ir patogiai“,– sako Enn Metsar, „Uber“ vadovas Baltijos šalyse.

Faktai:

Pasak organizatorių, Kaziuko mugėje šiemet dalyvaus šešiolikos užsienio šalių atstovai, bendras užsienio dalyvių skaičius sieks šešis šimtus.

Vilniaus senamiestyje vyksiančios Kaziuko mugės ilgis – apie 17 kilometrų.

1602 m. Popiežius Klemensas VIII karalaitį Kazimierą paskelbė Šventuoju. 1827 m. Vilniaus pirkliai gavo privilegiją rengti trijų dienų Šv. Kazimiero jomarką. Kaziuko mugė vadinama viena didžiausių ir autentiškiausių mugių Baltijos šalyse.

Oficialus Kaziuko mugės atidarymo ceremonialas vyks kovo 3-iąją dieną,  penktadienį, 15 valandą, Arkikatedros aikštėje prie varpinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių