Kontrolieriai tirs, ar vyrai policijoje gali patruliuoti po vieną

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba tirs, ar pareigūnai vyrai gali patruliuoti po vieną.

Tarnyba pranešė gavusi pareigūno skundą, kuriame nurodoma, kad vyrams ir moterims sudaromos skirtingos sąlygos patruliuoti policijos ekipažuose.

Skunde teigiama, jog nuo rugsėjo Vilniaus apskrities vyriausiame policijos komisariate pareigūnams duotas nurodymas ekipaže dirbti po vieną. Pasak pareiškėjo, policininkai dienomis pradėjo patruliuoti po vieną, tačiau išimtys daromos tiems ekipažams, kuriuose dirba pareigūnės moterys.

„Jos patruliuoja kartu su porininkais vyrais“, – rašoma skunde. Pareiškėjo nuomone, taip įtvirtinama lyčių nelygybė, nors tiek vyrams, tiek moterims pareigūnams taikomi tokie patys darbinės veiklos ir savybių reikalavimai.

Seimo kontrolierius Raimondas Šukys, laikinai pavaduojantis lygių galimybių kontrolierių, pradėjo tyrimą dėl galimo lygių galimybių pažeidimo darbo santykių srityje. Lygių galimybių įstatymai darbdaviams numato pareigą sudaryti vienodas sąlygas neatsižvelgiant į darbuotojų lytį. Šios pareigos nevykdymas laikomas lygių galimybių pažeidimu.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris sako, kad skundas yra „ganėtinai keistas“ ir nepagrįstas, nes patruliuoti siunčiamos ir vienos moterys, ir vieni vyrai, ir mišrūs ekipažai.

„Tiek vyrai, tiek moterys turi lygias galimybes, gauna vienodą atlygį ir patruliuoja. Taip, kai kuriais atvejais, pavojingesnėse situacijose, pavyzdys – „Aro“ sulaikymai – natūraliai fiziškai tai yra daugiau vyrai, bet tikrai nėra taip, kad moterys nesiunčiamos patruliuoti, nesiunčiamos į įvykį. Priešingai – į daugelį nusikaltimų, į įvykio vietas važiuoja moterys. Ir vienos“, – žurnalistams sakė E.Šileris.

Anot jo, policijoje dirba 37 proc. moterų, tad „panašiomis proporcijomis ir važiuoja“. Anot jo, siųsti į įvykius vieną patrulį pradėta 2008-aisiais, nes kai kuriais atvejais vienas žmogus darbą atlikti esą gali efektyviau, nei keli.

Pasak pareigūno, kas siunčiamas į įvykį, priklauso nuo konkrečių aplinkybių, pavyzdžiui, jei reikia apieškoti moterį, tai darys pareigūnė, jei vyrą – patrulis vyras.

„Visa kita yra policininkas, turintis bendras teises ir pareigas. Kai kur, aišku, gali būti fiziškai silpnesnis žmogus, bet tie patys vyrai yra skirtingo fizinio pajėgumo, tai pagal tai mes darbų neskirstome“, – patikino E.Šileris.

„Profsąjungos, tenka pastebėti, pastaruosius kelerius metus labai sėkmingai politikuoja ir jokių argumentų nepateikia. Tas pasakymas, kad „pavojinga“ – tai ir dviem pavojinga, policijos darbas pavojingas (...), o surašymas protokolo ne vietoje perėjusiam gatvę žmogui – tikrai nematome, kad yra pavojingas įvykis“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių