Konkurencijos taryba gavo skundą dėl Vilniaus savivaldybės veiksmų

  • Teksto dydis:

Konkurencijos taryba patvirtino, kad gavo praėjusią savaitę Lietuvos respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prašymą išsiaiškinti, ar Vilniaus miesto savivaldybė, proteguodama savo įmonę „Grinda“ ir bandydama monopolizuoti daugiabučių namų administravimo rinką Vilniaus mieste, nepažeidė konkurencijos.

Kaip jau buvo skelbta, Vilniaus miesto savivaldybė, pažeisdama konkurenciją, ketina pradėti vykdyti daugiabučių namų administravimo veiklą, šias funkcijas perduodama savo įmonei „Grinda“. Dabar į šį klausimą turės atsakyti Konkurencijos taryba, kuri oficialiai patvirtino, jog gavo Būsto rūmų pareiškimą.

Advokatas Andrius Iškauskas sako, jog sprendimą, ar pradėti tyrimą, Konkurencijos taryba turi priimti per 30 dienų.

„Konkurencijos taryba turi baigti tyrimą ne vėliau kaip per penkis mėnesius nuo nutarimo pradėti tyrimą priėmimo dienos. Žvelgiant iš teisinės pusės, pagrindo pradėti tyrimą yra, nes Savivaldybė yra susijusi su „Grinda“ - ją kontroliuoja, o taip pat nustato veiklos sąlygas“, - teigia A.Iškauskas.

Advokatas priminė, jog šis atvejis yra labai panašus į skandalingą „Vilnius vežą“ istoriją, kuomet Konkurencijos taryba aiškiai pasakė, kad jei viešojo administravimo subjektas vienu metu dalyvauja ūkinėje veikloje ir įgyvendina viešąjį administravimą savo įkurto ar valdomo bei su juo konkuruojančių ar galinčių konkuruoti ūkio subjektų atžvilgiu, taip sudarydamas vykdomos administravimo veiklos interesų konflikto situaciją, laikoma, kad viešojo administravimo subjektas pažeidžia pareigą užtikrinti sąžiningos konkurencijos laisvę.

Būsto rūmų prezidentas Juozas Antanaitis sako, kad visi subjektai, kurie ketina pažeisti konkurenciją, apeliuoja į naudą vartotojams, tačiau būtent vartotojai kenčia dėl valstybės ar savivaldybės proteguojamų įmonių atėjimo į rinką, kurioje veikia privatus kapitalas.

„Vilniaus savivaldybės siekis leisti savo įmonei administruoti namus galimai tėra bandymas proteguoti savus kadrus į atsakingus postus. Tikėtina, kad savivaldybės įmonė nori teikti daugiabučių administravimo paslaugas tik tam, kad vėliau jos valdoma įmonė būtų privatizuota“, - teigia J.Antanaitis.

Jo teigimu, Vilniaus miesto savivaldybės siekis pradėti daugiabučių administravimą pažeidžia ne tik konkurenciją, bet ir prieštarauja Civilinio kodekso pataisoms, pagal kurias daugiabučių priežiūrą draudžiama vykdyti įmonėms, susijusiomis su vandens ir šilumos tiekėjais. Kaip žinia, Vilniaus savivaldybei priklauso vandens tiekimo įmonė, o nuo balandžio šilumos ūkį perims kita savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“. Be to, dalis vandens tiekimo įmonės stebėtojų tarybos narių taip pat atlieka ir savivaldybės įmonės „Grinda“ stebėtojų tarybos narių funkcijjas.

„Sostinės meras ne kartą yra viešai pareiškęs, kad savivaldybės įmonės neturi dalyvauti ūkinėje veikloje, kurią pati ir kontroliuoja. Tą patį jis dėsto ir savo politinėje programoje, kuria patikėjo jį rinkę žmonės.

Tikiuosi, jog meras yra suklaidintas kolegų ar politinių oponentų ir, gerai išanalizavęs situaciją, vis dėlto neišsižadės savo liberalios nuostatos – neleisti savivaldybės įmonėms dalyvauti ūkinėje veikloje, kurią kontroliuoja pati savivaldybė“, - akcentavo Būsto rūmų prezidentas.

Jis priminė, kad praėjusių metų pabaigoje Seimas priėmė įstatymo pataisas, pagal kurias savivaldybių valdomos įmonės viešąsias paslaugas galės teikti tik tada, jei tokių paslaugų jau nesiūlo verslas. Tuo metu Vilniuje administravimo paslaugas teikia net 40 privačių įmonių ir savivaldybės įsikišimas į šią rinką pirmiausia yra ekonomiškai nenaudingas vartotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių