Kodėl valdžia leidžia pelnytis nelegaliems darželiams?

Kodėl sostinės savivaldybė leidžia dirbti ir pelnytis tiek iš tėvų, tiek iš miesto biudžeto neteisėtai veikiantiems darželiams, kuriuose sąlygos neatitinka reikalavimų, vaikams yra nesaugu? Atsakymą norėtų sužinoti ne tik tikrintojai, bet ir tėvai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistų atliktas sostinės vaikų ugdymo įstaigų saugos sveikatai vertinimas, kurio metu patikrintas 101 iš maždaug 370 Vilniuje veikiančių darželių, atskleidė didžiausias tiek valdiškų, tiek privačių įstaigų problemas. Paaiškėjo, jog privatininkai pažeidimų skaičiumi gerokai "pirmauja".

"Tikrinome tuos darželius, kurie neturi higienos pasų, arba tuos, dėl kurių sulaukėme tėvų nusiskundimų. Nesitikėjome gerų rezultatų, bet tai, ką rodome, pranoko visus mūsų lūkesčius", – sakė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Veikia neteisėtai

Leidimai-higienos pasai ugdymo įstaigoms yra privalomi. Jei darželiai veikia jų neturėdami, tai reiškia, kad patalpos, sąlygos, teritorijos, darbuotojų kompetencija nėra patikrinti, įvertinti specialistų ir negalima sakyti, kad jie yra saugūs. Jie yra neteisėtai veikiantys.

R.Lingienės teigimu, beveik 30 proc. iš sostinėje esančių darželių neturi leidimų-higienos pasų (LHP), o ir turintieji nebūtinai laikosi juose nurodytų sąlygų. Ši problema ypač aktuali privačiuose darželiuose – ji užfiksuota net ketvirtadalyje tikrintų įstaigų. Aptikta, jog LHP nurodytos sąlygos neatitinka realybės – vaikų grupėse ugdomi mažesni vaikai, nei nurodyta LHP, per didelis vaikų skaičius grupėse, per didelis bendras ugdomų vaikų skaičius ir pan. Perpildytos grupės užfiksuotos net 57 proc. tikrintų darželių. Tiesa, ši problema gerokai aktualesnė savivaldybės valdomuose darželiuose (juose – 79 proc. visų pažeidimų).

Nustatyti keli atvejai, kai privačios vaikų ugdymo įstaigos higienos pasą turi vienam adresui ir konkrečiam vaikų skaičiui, o realus vaikų skaičius, už kuriuos gaunama savivaldybės kompensacija, yra kelis kartus didesnis, tad vaikai paskirstomi per kitus skirtingais adresais nelegaliai veikiančius darželius, nes licenciją įmonė turi turėti veiklai konkrečiu adresu. Apie tokius faktus informuota Mokesčių inspekcija, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, bus sprendžiama dėl administracinių nuobaudų taikymo ir tolimesnių procesų.

Dirba ne pedagogai

Dar vienas dažnas trūkumas, ypač privačiuose darželiuose, – per mažas personalo skaičius ir netinkama darbuotojų kvalifikacija.

Daugiau nei pusėje tikrintų įstaigų darbuotojų kvalifikacija neatitinka net minimalių nustatytų reikalavimų. Yra net tokių atvejų, kai darželyje su vaikais dirba žmonės, neturintys jokio pedagoginio išsilavinimo – manikiūro, logistikos specialistai ar teisės mokslus baigę asmenys, išklausę tik 40 valandų kursus.

R.Lingienės teigimu, didelį nerimą kelia tai, jog bemaž trečdalis privačių darželių personalo nėra pasitikrinę dėl užkrečiamų ligų (savivaldybės įstaigose tokių – mažiau nei 10 proc.), dalis darbuotojų nėra išklausę pirmosios pagalbos, higienos saugos kursų.

Tėvai, net ir mokėdami solidžias sumas, kasdien rizikuoja palikdami savo vaikus tose įstaigose, kuriose jų saugumas nėra užtikrinamas.

Ne visur saugu

Ir tai – toli gražu ne visi pažeidimai, kuriuos nustatė darželius tikrinę inspektoriai. Taip pat nustatyta, kad kas septintas privatus darželis neturi savo sklypo ir teritorijos, o iš turinčiųjų sklypus dešimtadalis nėra įsirengę vaikų žaidimų aikštelės. Tai nėra pažeidimas, tačiau, anot specialistų, tėvai tokiu atveju turėtų išsiaiškinti, kokiose viešosiose erdvėse pedagogai vykdo lauko užsiėmimus. Verta pasidomėti ir tuo, ar saugios darželiuose žaidimų aikštelės.

Higienistai taip pat turi pastabų dėl skalbimo – kai kurios įstaigos tai daro vaikų ar personalo tualetuose. Nustatyta, kad kai kuriose privačiose įstaigose maistą gamina patys tėvai.

"Kitas radinys – kad skalbinius skalbia tėvai. Tai labai nustebino, epidemiologiškai tai visiškai nepateisinama, nes net neaišku, kokius skalbiklius tėvai naudoja", – sakė R.Lingienė.

Dalis darželių, anot NVSC specialistų, netinkamai organizuoja ir vaikų pietų miegą: ketvirtadalis lovų yra minkštu pagrindu, beveik pusė jaunesnių nei 1,5 metų vaikų lovose neturi apsauginių sienelių. Kai kuriuose darželiuose užfiksuota, kad vaikai miega ant čiužinių be pagalvių ir paklodžių, rasta ir vaikams prieinamose vietose paliktų pavojingų cheminių medžiagų.

Kliuvo ir "Vaikystės sodui"

Nagrinėjant privačių darželių, kuriuose buvo nustatyti pažeidimai, sąrašą, akis ypač dažnai užkliūva už Austėjos Landsbergienės UAB "Vaikystės sodas", kur tėvams taikomas bene didžiausias mokestis už vaikų priežiūrą. Ir pažeidimų sąrašai juose bene ilgiausi.

Net keliuose šiai bendrovei priklausančiuose darželiuose veikla vykdoma neturint leidimo-higienos paso arba vykdoma veikla, kuri neatitinka jame nurodytos veiklos. Kiti nustatyti pažeidimai: kai kurie darbuotojai dirba nepasitikrinę sveikatos, ne visi turi sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimus, ne visų darbuotojų kvalifikacija atitinka reglamentuojamą, t. y. dirba ne pedagogai, kai kuriose darželių grupėse viršijamas leistinas vaikų skaičius.

Pastabų šiems darželiams tikrintojai turėjo ir dėl nepakankamai užtikrinamo vaikų saugumo, miego sąlygų – darželiuose vaikai miega lovose, ant kurių nėra čiužinių arba kurios neturi kieto pagrindo. Pažymėta, kad patalynę tenka skalbti ar net atnešti tėvams, žaidimų aikštelės nesaugios, smėlio dėžės neuždengiamos ir t. t.

B. Barausko nuotr.

Tėvai pasipiktinę

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė teigė nustebusi, kad tiek pažeidimų rasta ne tik valstybiniuose, bet ir privačiuose darželiuose, kurie ima nemenką mokestį už vaikų priežiūrą iš tėvų, negana to, gauna dar ir savivaldybės kompensacijas.

"Iki šiol turėjome tik įtarimų, kad kai kuriuose privačiuose darželiuose situacija nėra tokia, kokia turėtų būti, o dabar jau turime konkrečių įrodymų, – sakė tėvų atstovė. – Kita vertus, dar prieš patvirtinant tvarką, kad kompensaciją gauna privatus darželis, o ne tėvai, sakėme, jog savivaldybė turi imtis visų priemonių, kad teikiama paslauga atitiktų bent jau minimalius teisės aktuose numatytus kriterijus. Deja, tai nebuvo užtikrinta. Tėvai, net ir mokėdami solidžias sumas, kasdien rizikuoja palikdami savo vaikus tose įstaigose, kuriose jų saugumas nėra užtikrinamas. Jiems net mintis nekyla, kad taip gali būti – juk jei savivaldybė skiria finansavimą, vadinasi, įstaiga atitinka reikalavimus ir ten neturėtų dirbti grožio specialistai."

Anot R.Žemaitės, apmaudu, kad savivaldybė neskiria pakankamai dėmesio privačių darželių paslaugų kokybės kontrolei, finansavimas tiesiog dalijamas į kairę ir į dešinę visiems pageidaujantiems teikti vaikų priežiūros paslaugą, o paslaugos kokybės priežiūra paliekama patiems tėvams. Tėvų manymu, privačių darželių patikros turėtų būti reguliarios, o ne atsitiktinės, jos turėtų vykti gerokai dažniau nei kas keletą metų, ir jas turėtų inicijuoti ne tik tėvų skundai, bet ir pati savivaldybė.

Ar taip bus? Kaip "Vilniaus dienai" teigė už švietimą bei ikimokyklinį ugdymą atsakinga Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė, savivaldybė nėra priežiūros institucija ir kompensacijų skyrimo tvarkoje nėra numatyta ikimokyklinių ugdymo įstaigų kontrolė. Tačiau jeigu kyla tokios problemos, galima ta tema diskutuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
Ir ka? Kas pasikeis?

Anonimas

Anonimas portretas
todel ,kad valdzios vyrai gauna nauda,o lietuva pofui,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių