Katedros aikštėje sužibo žvakutės už donorus

  • Teksto dydis:

Lietuvos asociacija „Gyvastis“ jau antrą kartą organizavo akciją, skirtą spalio mėnesį minimai Pasaulio ir Europos organų donorystės ir transplantacijos dienai.

Pačiame sostinės centre, Katedros aikštėje, suliepsnojo net 1353 žvakelės – tiek, kiek Lietuvoje gyvų ir mirusių donorų, kurių dovanoti organai išgelbėjo tūkstančių sunkių ligonių gyvybę.

Per daugiau nei 40 metų Lietuvoje buvo 297 gyvieji donorai, dovanoję vieną inkstą ar dalį kepenų šeimos nariams, ir 1056 mirę donorai.

Šia proga asociacija „Gyvastis“ siekia ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į itin aktualią ir opią organų donorystės problemą, bet ir pagerbti kiekvieno – gyvo ar mirusio – donoro atminimą.

Be to, tą pačią dieną Valdovų rūmuose vyko Padėkos renginys, skirtas Inkstų transplantacijų Lietuvoje 45-mečiui.

1970 m. medikų komanda, vadovaujama profesoriaus Algimanto Marcinkevičiaus, atliko pirmąją Lietuvoje inkstų persodinimo operaciją, davusių pradžią ir kitų organų – širdies, kepenų, plaučių – transplantacijoms. Ši data labai svarbi Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ atstovaujamiems žmonėms – daugumai mūsų transplantacija suteikia galimybę grįžti į visavertį gyvenimą ar tiesiog išgyventi. Ši data taip pat svarbi visai Lietuvos valstybei, transplantacijos srityje sugebančiai eiti koja kojon su kitomis išsivysčiusiomis Europos Sąjungos šalimis.

Renginio metu pagerbti pirmosios inkstų transplantacijos dalyviai bei dabar transplantacijos procese dalyvaujantys medikai – jiems įteiktos Premjero padėkos. O abiem Lietuvos transplantacijos centras – Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikoms ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikoms – įteiktos menininkės Nomedos Marčėnaitės skulptūrėlės. Jau seniai viešai savo pritarimą organų donorystei išreiškusi ir donoro kortelę turinti Nomeda Marčėnaitė kartu su rašytoju Aidu Puklevičiumi vedė Padėkos renginį.

Renginyje taip pat dalyvavo transplantacijų dėka gyvenantys žmonės. Kai kuriems iš jų inkstų ar širdies persodinimas gyvenimą pratęsė daugiau nei 20 metų. 19 metų su persodintu inkstu gyvenanti Nijolė Asakavičienė donoro šeimai ir medikams padėkojo ne tik už savo gyvenimą, bet ir už vaiką. Prieš 8 metus Nijolė susilaukė sūnaus Eriko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Henrikas

Henrikas portretas
Negi niekas is organizacijos nesupranta, kad zvakutes deginamos uz mirusius, donorai sveiki .... o ir deginamas parafinas, tikras slamstas ....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių