Katedros aikštėje knygas vaikams skaito savanoriai ir žinomi žmonės

Vilniuje, Katedros aikštėje, vyksta projekto „Kalėdos sostinėje“ programa „Šeimos pasaka“.

20 kartų per dieną žmonės kviečiami pasiklausyti knygų vaikams ištraukų, kurias skaito savanoriai bei žinomi žmonės. Vertingiausių knygų sąrašą pasiūlė Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Katedros aikštėje įrengtoje skaitymo erdvėje – geokupole – nuo 10:30 iki 20:30 val. kas pusvalandį 20 kartų per dieną vyksta skaitymai. Tai – projekto „Kalėdos sostinėje“ dalis „Šeimos pasaka“.  Paskutinius 3 vakaro skaitymus – žinomi žmonės, aktoriai, dainininkai, sportininkai. Pasakas vaikams jau skaitė kunigas Ričardas Doveika, aktorius Gedminas Storpirštis, rašytoja Kristina Gudonytė, LRT laidų vedėjai Loreta Sungailienė, Zita Kelmickaitė, Bernadeta Lukošiūtė.

LRT laidų vedėjas Marijus Žiedas pasirinko skaityti mėgstamą savo vaikystės knygą.

„Pasirinkau Astridos Lindgren „Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo“. Man ta knyga asocijuojasi su vaikyste. Tiesą sakant, ji nėra tiek žinoma ir populiari, yra filmukų, bet šita karta nelabai žino, norėjosi įnešti, tarsi misiją atlikti“, – sakė M. Žiedas.

LRT laidų vedėja Bernadeta Lukošiūtė sako, kad buvo pasirengusi skaityti kelias knygas, tačiau pamačiusi, kokio amžiaus vaikai atėjo į jos skaitymą, pasirinko Kęstučio Kasparavičiaus knygą „Kaimynė už kampo“. B. Lukošiūtė sako žinanti visokių gudrybių, kaip vaikus sudominti tekstu ir kaip sukaupti jų dėmesį.

„Yra visokių gudrybių, tada reikia įsiterpti, stengtis kuo mažiau skaityti, kalbėtis su jais. Jei skaitai Kasparavičiaus „Kaimynė už kampo“, gali imti ir papasakoti, tada susidomi, tada gali skaityt toliau“, – kalbėjo B. Lukošiūtė.

Šis skaitymo projektas pirmą kartą surengtas 2015 m., pernai jis nebuvo rengiamas, šiemet jis vyksta antrą kartą. Pasak projekto „Kalėdos sostinėje“ vadovo, nuo gruodžio 5-osios, pirmosios skaitymo dienos, iki šiandien skaitymuose jau apsilankė 3 tūkst. vaikų. 

„Prasidėjo 2015 m., kai Katedros aikštėje kalėdinė eglė buvo tarsi namelis, kiuris kvietė užeiti ir pasiklausyti pasakų, buvo pasisekimas, sulaukėme daugiau nei 12 tūkst. vaikų ir tėvelių. Koncepcija buvo tokia, kad eglutė kvietė užeiti į vidų, netalpino visų norinčių, tai šiemet dėl Kultūros tarybos ir ministerijos pavyko šį projektą atnaujinti ir pratęsti. Šioje unikalioje erdvėje kviečiame visus vilniečius ateiti ir klausytis pasakų. Nuo gruodžio 5 d. jau apsilankė daugiau nei 3 tūkst. vaikų, projektas, laikom, yra pasisekęs, žadame tęsti. Padidėja skaitymas ir jo skatinimas. Matome, kad trūksta to laiko, kai vaikai prisėda prie knygų, tą santykį su tėvais turi. Kreipėmės į M. Mažvydo biblioteką, atrinko vertingo turinio knygas ir jų ištraukas“, – pasakojo projekto „Kalėdos sostinėje“ vadovas Paulius Jurgutis.

Skaitymai „Šeimos pasaka“ truks iki gruodžio 28 d., o nuo pirmosios Kalėdų dienos Katedros aikštėje bus pradėta rodyti trimatė kalėdinė pasaka „Spragtukas“. Jji bus rodoma nuo 17 val. triskart per dieną iki gruodžio 29 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių