Kas slypi sidabriniame Šv. Kazimiero karste Vilniaus arkikatedroje?

Vilniaus arkikatedros altoriuje matomas sidabrinis Šv. Kazimiero karstas savyje slepia du medinius karstus su Šv. Kazimiero relikvijomis.

Laikas nuo laiko šie karstai atidaromi ir relikvijos kruopščiai apžiūrimos. Taip sako Bažnytinio paveldo muziejaus vadovė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė.

LRT RADIJO klausytojas Eduardas iš Kauno domisi bažnytiniu paveldu. „Vilniaus arkikatedroje yra sidabrinis Lietuvos globėjo Kazimiero karstas. Gal prieš šimtą metų ar dar anksčiau kažkuris Vilniaus vyskupas atidarė karstą ir padarė ten esančių relikvijų apskaitą. Greičiausiai surašė kokį dokumentą. Ar gali kas nors apie tai papasakoti?“ – klausia Eduardas.

„Sidabriniame karste, kurį matome altoriuje, yra medinis karstas, o tame mediniame karste – dar vienas karstelis, kuriame ir yra Šventojo Kazimiero relikvijos“, – teigia S. Maslauskaitė-Mažylienė.

Kaip rodo Vilniaus katedros kapitulos dokumentai, paskutinį kartą Šv. Kazimiero karstas buvo atidarytas 1922 m. gegužės 30 d., ir tai įvyko dabar jau palaimintojo tuometinio vyskupo Jurgio Matulaičio iniciatyva.

„Tos relikvijos buvo kruopščiai apžiūrėtos, surašytos. Kauleliai pervynioti į naujas medžiagas, o senosios medžiagos, kurios greičiausiai buvo iš Mikalojaus Stepono Paco laikų, išdalintos kaip Šventojo Kazimiero antrinės relikvijos Vilniaus arkivyskupijos bažnyčioms“, – pasakoja specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

citata

citata portretas
"Niekada nepamiršiu, kaip ganytojai elgdavosi su mumis, Katedros patarnautojais. Visam gyvenimui liko neišdildomas įspūdis, kai, sugrąžinus į Katedrą Šv. Kazimiero karstą, uždarius Katedros duris, vyko sidabrinio karsto atidarymas ir patikrinimas. Buvo keletas vyskupų, kardinolas Sladkevičius. Ir įsivaizduokite, vyksta karsto patikra, o kardinolas atsisuka į mane ir sako: „Ateik arčiau, atsistok šalia ir žiūrėk.“ Kardinolas pakviečia vaiką į precedento neturintį įvykį – šventojo karalaičio palaikų patikrinimą. Ir sako: būk šalia manęs ir viską stebėk. Patikėkit, mirštant tokių žodžių neužmirši. Jis atsargiai paėmė vidinį šventojo karstelį, jį sujudino ir tarė, kad viduje tikrai yra šventojo palaikai, kaulai. Įdėjo karstelį į sidabrinį sarkofagą, o vėlai vakare, po visų iškilmių, teko garbė ir savo rankomis padėti užnešti karstą į jam skirtą vietą – ant angelų rankų Šv. Kazimiero koplyčioje." (bernardinai)

Kaži

Kaži portretas
"Kaip rodo Vilniaus katedros kapitulos dokumentai, paskutinį kartą Šv. Kazimiero karstas buvo atidarytas 1922 m. gegužės 30 d" Tik kad kun. R. Doveika kažkada pasakojo, kad arkikadedroje klebonaujant a.a. mons. K. Vasiliauskui jis pats dalyvavo atidarant tą karstą. Spėju, kad tai buvo gerokai vėliau nei 1922 m. ;)

Povilas

Povilas portretas
Fanatikai, užkaskyte,kaulus į žemę.Juk 21 amžius,a ne viduramžius.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių