Kas neleidžia sutvarkyti Trakų kraštovaizdžio?

Vienoje iš gražiausių Lietuvos vietovių – Trakuose – toliau vyksta principinis karas tarp nekilnojamąjį turtą valdančių verslininkų ir nacionalinio parko direkcijos vadovo.

„Kai buvo steigiamas Trakų istorinis nacionalinis parkas, jo reikėjo, nes kovojome su Sovietų Sąjunga, norėjusia Trakus padaryti didmiesčiu. Dabar, kai patys esame šeimininkai, sakoma, kad tokie apribojimai trukdo verslui“, – nepatenkintų verslininkų pretenzijomis stebisi Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos vadovas Gintaras Abaravičius.

Bene atkakliausiai su G. Abaravičiumi dėl teisės pertvarkyti Trakuose esančią buvusią Žalgirio irklavimo bazę konfliktuoja bendrovės „Kristiana“ pagrindinis akcininkas Benas Gudelis. Beveik 1,5 ha ploto žemės sklypą Žemaitės gatvėje šimtui metų iš valstybės B. Gudelis išsinuomojo dar 1998-aisiais. Vietoje dabar ten stūkstančių apleistų pastatų verslininkas nori įrengti viešbutį. B. Gudelio advokatas Ugnius Pėdnyčia pasakoja, kad planuojamam kapitaliniam pastatų remontui  detaliojo plano nereikia, tačiau būtent jo reikalauja nacionalinio parko vadovas.

„Pasiklausėme kitų institucijų, ar tikrai mes teisingai skaitom. Užklausimus rašėm ir Teritorijų planavimo, ir Statybos inspekcijai, ar tikrai, darant kapitalinį remontą, reikia detalaus plano, atsakymas buvo, kad nereikia. Klausėme Kultūros paveldo departamento, ar reikia? Atsakymas raštu – ne, nereikia. Savivaldybės galiausiai klausėme – ir jų nuomonė, kad nereikia. Dauguma nuomonių, kad nereikia, bet yra viena nuomonė, kad reikia. Kadangi ši nuomonė yra reikšminga derinimo stadijose, ji trukdo“, – sunkumus įvardija U. Pėdnyčia.

Savo ruožtu direktorius sako, kad šiuo atveju reikalingas planavimo dokumentas turi būti parengtas: „Jis yra ne mūsų reikalavimas, o vyriausybės reikalavimas, nes tai ji patvirtino planavimo schemą. Visi teismai pasakė, kad reikalavimas pagrįstas. U. Pėtnyčia paima teismo sprendimą, paima joje aprašomąją dalį, pateikia ją kaip sprendimą ir sako: „Matote, kaip blogai elgiasi parko direktorius?“, – sako G. Abaravičius.

G. Abaravičiaus spendimais nepatenkintųjų gretose – ir nekilnojamojo turto plėtros vadovas Trakų technikos muziejaus savininkas Alfredas Eitutis. Pasak jo, kurortinio miesto plėtrai kelius užkerta nacionalinio parko direkcijos noras kištis į visus plėtros sprendimus. „Nacionalinis parkas turėtų nebesikišti į architektūrą, ją reikia palikti architektams. Visą laiką stengiamasi visur dalyvauti“, – teigia A. Eitutis.  Tačiau G. Abaravičius sako, kad šis investuotojas prie besipiktinančiųjų šliejasi neturėdamas jokio pagrindo. Esą jo žadėtam automobilių muziejui visi reikalingi leidimai jau išduoti. Tačiau statinys taip ir nerealizuotas.

Kodėl Trakuose nesibaigia investuotojų konfliktai su nacionalinio parko direkcija? Įvairius projektus įgyvendinti bandantys investuotojai vis negauna patvirtinimo, tad koks turi būti sumanymas, kad su juo sutiktų direkcija?

Apie tai daugiau – laidoje „Specialus tyrimas“.


Šiame straipsnyje: Gintaras AbaravičiusTrakai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai nebuvo joks spec tyrimas, eilinė "aštriai" suprojektuota laida, kur neleista pasisakyti nei visuomenininkams, nei papasakota apie tai, o kuo gi Trakai ypatingi ir kodėl kai kurių žmonių projektai ten visiškai netinka. Gėda LRT...

Paaiškinkit

Paaiškinkit portretas
Ltv durys atsidaro ivade apie sviesa poto iškart juoda ir apie tamsą
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių