Jungtiniame gyvybės mokslų centre – įkurtuvės

  • Teksto dydis:

Jungtinis gyvybės mokslų centras (JGMC) gyvena įkurtuvių nuotaikomis. Pavasario semestrą čia jau pradėjo Vilniaus universiteto biomedicinos mokslų bakalaurantai ir magistrantai. Kol vieni žvangina raktais nuo individualių spintelių ar studijuoja tvarkaraščius, kiti jau atlieka mokslinius tyrimus. Tiek VU Gamtos mokslų fakulteto studentai, tiek universiteto vadovybė džiaugiasi moderniu pastatu ir jo privalumais.

„Esate stambiausiame, svarbiausiame ir galingiausiame Lietuvos mokslo branduolyje. Manau, kad Lietuvos ateitis bus kuriama būtent čia, o jūs tapsite mūsų šalies ateities kūrėjais“, – studentams sakė VU rektorius prof. Artūras Žukauskas. Jis pabrėžė, kad svarbiau yra ne įgyta profesija, o mąstymas ir universitete pažadintas instinktas gilintis, pažinti dalykus. Tai sudaro varomąją ekonomikos, socialinės pažangos jėgą.

Šiam projektui nuo pat pradžios vadovavo VU Gamtos mokslų fakulteto profesorius Juozas Rimantas Lazutka. Jis padėkojo visiems, kurie prisidėjo prie JGMC virsmo realybe.

„Jungtiniame gyvybės mokslų centre dirbs tarptautiniu mastu pripažintos gyvybės mokslų ir biotechnologijų srities mokslininkų grupės, bus sudarytos puikios praktinio mokymo sąlygos studentams. Lietuva turi palyginti neblogai išplėtotą biotechnologijų pramonę, tačiau susiduriama su šios srities specialistų trūkumu. Todėl naujajame centre skatinsime studentus dar aktyviau įsitraukti į mokslinę veiklą, įgyti daugiau praktinių žinių, o baigus studijas – pasirinkti biotechnologijų tyrėjo profesiją, steigti naujas inovatyvių technologijų įmones ir taip prisidėti prie mūsų valstybės pažangos“, – prof. J. R. Lazutka džiaugėsi sėkmingu projekto įgyvendinimu ir jo reikšme mūsų šaliai.

Jis palinkėjo, kad JGMC visiems čia dirbantiesiems taptų namais, kuriuose būtų gera, kuriuose bendromis pastangomis būtų kuriama jauki aplinka, naujos tradicijos. Būtent tam pritaikytas pastato interjeras.

Sausio pabaigoje JGMC jau įsikūrė VU Gamtos mokslų fakulteto genetikos ketvirtakursė Gabrielė Trečiokaitė. Ji šiame centre atlieka dirvožemio genotoksiškumo tyrimus, skirtus baigiamajam bakalauro darbui. Mergina stebi tradeskančių, augintų kontroliniame ir užterštame dirvožemyje, DNR pokyčius. Ketvirtakursę džiugina naujos, erdvios, šviesios ir modernios patalpos: „Man čia patinka, nes patrauklu mokytis, atlikti mokslinius tyrimus. Tikiuosi, kad šis centras dar labiau pakels jų lygį.“

Oficialiai JGMC bus atidarytas kovo 15 d. Planuojama, kad čia studijuos 800 studentų, 160 doktorantų, dirbs 200 mokslinio-pedagoginio personalo iš VU Gamtos mokslų fakulteto, Biotechnologijos ir Biochemijos institutų. Šiame centre bus 24 auditorijos, 10 naujų mokomųjų laboratorijų, 3 kompiuterių klasės, 23 mokslinės laboratorijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių