- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pradėti kelionių metus sausį tapo tradicija. Tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ šiais metais skaičiuoja jubiliejinius, penktuosius metus.
„Pasaulyje ir Lietuvoje stiprėja gastronominio turizmo tendencijos. Keliautojams kulinariniai potyriai vis dažniau tampa kelionės tikslu. Tačiau ragavimas – ne tik vietos patiekalų skoniai, ragaujame ausimis, akimis ir širdimi. Šitaip surinkti įspūdžiai išjudina vidines ir išorines mūsų asmenybės ribas, moko mus atvirumo“, – kvietimą ragauti pasaulio ir Lietuvos aiškina Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos vadovė, viena iš parodos organizatorių Jurgita Kazlauskienė. Vilniuje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“, paroda vyks sausio 20-22 dienomis.
Koks Lietuvos skonis?
Didžiulis avilys su mediniu, lubas siekiančiu koriu, medaus spalvos ir lietuviškų pievų vaizdai – į tokį „saldų“ parodos stendą trečioje salėje kvies Turizmo departamentas.
„Kai mūsų paklausė, koks yra Lietuvos skonis, susimąstėme – ar tik ne agurkų su medumi? Ne tik todėl, kad tai – seniausias lietuviškas desertas, sakoma, buvęs net ant karaliaus Mindaugo stalo, bet ir todėl, kad jis – itin natūralus, talpina savyje vasarą, bičių dūzgimą pievose, avilių užkalbėjimą. Šviežių agurkų ir ką tik iš avilio parnešto medaus simbolis itin artimas ir mūsų naujajam šalies turizmo prekės ženklui, kuris skelbia, kad grožis slypi tikruose dalykuose –„Lithuania. Real is Beautiful“, – intriguoja J.Kazlauskienė.
Šviežių agurkų ir ką tik iš avilio parnešto medaus simbolis itin artimas ir mūsų naujajam šalies turizmo prekės ženklui, kuris skelbia, kad grožis slypi tikruose dalykuose.
Pasak jos, mūsų šalis turi daugiau nei 3 tūkstančius autentiškų patiekalų receptų. Džiugu, kad senoviniai patiekalai atgimsta ir vis dažniau grįžta ant stalų: „Daugeliui tampa tikru atradimu kelionės po Lietuvos regionus, skanaujant tik jiems būdingų vaišių. Pamario krašte, pavyzdžiui, būtina paragauti šišioniškių kafijos (kavos), tijos (arbatos), vofelių (vaflių), Dzūkijoje – grikinių bandų, kepamų ant kopūstlapių, Žemaitijoje – cibulynės su silke. O ar žinote, kad mūsų rožiniai šaltibarščiai išrinkti estetiškiausia šaltsriube pasaulyje? Be to, daug kas yra girdėjęs apie Lietuvoje vingiuojantį maršrutą, pavadintą Alaus keliu, o šiemet pristatytas Pieno kelias. Juo keliaujant galima aplankyti ūkius, kuriuose spaudžiami sūriai, gaminamas jogurtas ar net ledai, bet ir atsišaldyti pirtyje išrūgų ledukais ar panirti į pieno vonią. Tai – dar vienas įrodymas, kad gastronominis turizmas mūsų šalyje susijęs ne tik su tiesioginiu ragavimu“.
Turizmo departamento stende veiks mobili virtuvė, kurioje lankytojus skaniais pasakojimais ir čia pat gaminamais patiekalais vaišins žymūs kulinarijos entuziastai – Alfas Ivanauskas, Beata Nicholson, Vytaras Radzevičius ir Bilas Šapiro.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvoje startuoja Graikijos „Aegean Airlines“ – dukart per savaitę skraidins į Atėnus1
Lietuvoje startuoja nacionalinė Graikijos oro vežėja „Aegean Airlines“ – du kartus per savaitę ji tiesiogiai skraidins iš Vilniaus į Atėnus. Tikimasi, kad keliautojai per Atėnus galės pasiekti daugiau pasaulio šalių jun...
-
Maitinimo sektoriaus atstovų protestas prie Vyriausybės: prašo grąžinti lengvatinį PVM tarifą4
Apie 100 protestuotojų – maitinimo sektoriaus atstovų – prie Vyriausybės rūmų Vilniuje penktadienį surengtame mitinge reikalauja grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. ...
-
Seimas atmetė siūlymą panaikinti Lukiškių aikštės įstatymą4
Seimas ketvirtadienį nepritarė siūlymui atšaukti Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą. ...
-
„Skaidrinam“ Vilniaus rajone: tarybos nariai degalus pylėsi po kelis kartus per dieną1
„Skaidrinam“ iniciatyvai pasiekus Vilniaus rajoną, nustatyta, kad mažiausiai aštuoni tarybos nariai degalus „pylėsi“ po kelis kartus per dieną, o beveik maksimalią išmokų sumą per kadenciją gavęs liberalas Arūnas...
-
Vilniaus šienavimo sezonas: tarp patogumo miestiečiams ir tvarumo1
Sostinėje prasideda šienavimo sezonas. Kaip ir pernai, vietose, kur žmonės daugiausia leidžia laisvalaikį, sportuoja, taip pat daugiabučių kiemuose, bus palaikoma trumpa veja. Dažnai šienaujama bus ir gatvių skiriamosiose juostose. Tači...
-
Vilniuje kaimynų bendrystę stiprins per dešimt bendruomenių projektų1
Sostinė bendruomenių tradicijas kuriančioms ir puoselėjančioms iniciatyvoms šiemet skiria 50 tūkst. Eur. Parama paskirstyta dvylikai kaimynystės ryšius stiprinančių projektų – isi jie dedikuoti vilniečių įtraukimui į kultūrin...
-
Vilniaus Senamiestyje bus pradedamos naujo gyvenamųjų namų projekto statybos5
Įmonių grupė „Eika“ kartu su bendrove „Etapas Group“ bei jos partneriais užbaigė sostinės Seinų gatvėje esančio sklypo ir jame suplanuoto gyvenamųjų namų projekto „Senamiesčio sodai“ įsigijimo sandorį. ...
-
Vilniaus oro uoste atidaryti olimpiniai vartai
Iki 2024 metų Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių likus 100 dienų, Vilniaus oro uoste atidaryti simboliniai olimpiniai išvykimo vartai. ...
-
A. Avulis: vis dar galioja mano pasiūlymas, kad 2026 m. pabaigoje stadione žaistume futbolą20
Nacionalinį stadioną iš „BaltCap“ perimančios „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis sako esąs pasirengęs vykdyti projektą, o jau 2026 m. pabaigoje galėtų būti sužaistos pirmosios futbolo rungtynės. Anot jo, šiuo metu ...
-
D. Vedrickas: VPT galbūt vertins galutinę stadiono koncesijos sutartį – nenorėčiau dabar spekuliuoti2
Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovas Darius Vedrickas neatmeta, kad tarnyba vertins Nacionalinio stadiono statybos koncesijos sutarties galutinį variantą. ...