Jaunieji mokslininkai varžosi dėl kelialapio į konkursą Briuselyje

  • Teksto dydis:

Balandžio 13 d., trečiadienį, 14 val. Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre Vilniuje prasideda Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinis etapas.

Šiais metais ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo baigiamajam turui atrinkti 62 ekologijos ir gamtosaugos, biomedicinos, biochemijos, mikrobiologijos, astrofizikos, robotikos, žemės ūkio ir kitų mokslo sričių darbai.

Konkurso metu darbai, kurie dažnai yra ne vienus metus mokinių atliekamų mokslinių tyrimų rezultatas, bus pristatomi stendiniais pranešimais.

Su mokiniais bendraus ir darbus vertins komisija, sudaryta iš įvairių sričių mokslininkų. Trys geriausi darbai bus atrinkti į ES jaunųjų mokslininkų konkursą, kuris vyks rugsėjo 15–20 d. Briuselyje.

Renginys atviras. Su Lietuvos mokinių moksliniais tyrimais visi norintys susipažinti galės balandžio 13 d. nuo 14 iki 18 val., balandžio 14 d. nuo 10 iki 17 val.

Nugalėtojų apdovanojimas – balandžio 15 d. 10 val. Švietimo ir mokslo ministerijos Ovaliojoje salėje.

Apie konkursą

Nuo 1989 m. Europos Komisijos organizuojamo ES jaunųjų mokslininkų konkurso tikslas – skatinti mokinius kurti mokslines idėjas, formuoti mokslinio mąstymo, tiriamojo darbo įgūdžius. Jame dalyvauja 14–20 metų amžiaus jaunieji mokslininkai ne tik iš ES šalių, bet ir JAV, Kinijos, Kanados, Izraelio, Pietų Korėjos, Naujosios Zelandijos ir kt.

Lietuvos mokiniai Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse dalyvauja nuo 1997 m. ir pastaraisiais metais pasiekia ypač gerų rezultatų.

Praėjusiais metais Milane vykusiame konkurse Gabrielė Bumbulytė ir Lukas Petreikis (darbas „Aruodinio straubliuko (Sitophilus granarius L.) elgesio modifikacija, panaudojant natūralius augalinius ekstraktus ir fizikinius veiksnius“) bei Greta Patkauskaitė (darbas „Kaštoninių keršasparnių atbaidymas / naikinimas kvapiąja pelargonija“) pelnė specialiuosius prizus, o Pijus Žagrakalys ir Simonas Pranys  tapo laimėtojais specialiai pasaulinei parodai EXPO 2015 skirtoje maisto kategorijoje (darbas „Žemo dažnio virpesių įtaka sėklų dygimui ir augalo vegetacijai“).

2014 m. Lietuvos atstovas Matas Navickas pelnė trečiąją vietą (darbas „Obels Malus x robusta pražydinimas in vitro kultūroje"), Violetai Kalašinskaitei ir Monikai Orlovaitei skirtas specialusis Europos patentų biuro prizas (darbas „Priemonių kompleksas bičių Apis mellifera erkėtumui kontroliuoti".

2013 m. konkurso specialusis prizas skirtas Evaldui Misiukevičiui (darbas „Viendienių (Hemerocallis) selekcija ir sėjinukų auginimas patalpoje“), o 2011 m. Helsinkyje vykusiame konkurse Povilas Kavaliauskas už mokslinį darbą apie musių pernešamas ligas (darbas „Naminių musių vaidmuo platinant atsparias bakterijų padermes“) paskelbtas absoliučiai geriausiu ES jaunuoju mokslininku.

Iš viso Lietuvos atstovai šiame konkurse yra pelnę 17 apdovanojimų.

Nuo 2009 m., pradėjus vykdyti projektą „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas“, visi ESJMK prizininkai – projekto Jaunojo tyrėjo klubo nariai. Projekte įgytos žinios ir patirtis padėjo Lietuvos mokiniams ne tik sėkmingai konkuruoti su kitų šalių jaunaisiais tyrėjais, bet ir formuluoti aktualias Europai ir pasauliui mokslinių tyrimų idėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių