J. Basanavičiaus paminklo kūrimo komisijai vadovaus pats premjeras

  • Teksto dydis:

Vyriausybė nutarė įsteigti Jono Basanavičiaus paminklo sukūrimo ir pastatymo Vilniuje darbų koordinavimo komisiją. Komisijai pirmininkaus premjeras Algirdas Butkevičius, o Vilniaus meras Remigijus Šimašius bus jo pavaduotojas.

Šioje komisijoje, be kitų, dirbs kultūros ministras Šarūnas Birutis, Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Darius Kuolys.

Sostinės savivaldybės tarybos sprendimu, J.Basanavičiaus paminklas turėtų iškilti prie Vilniaus filharmonijos. Buvo diskutuojama ir dėl kitos vietos paminklui - K.Sirvydo skvero.

Dėl J.Basanavičiaus atminimo įamžinimo Vilniuje aktyviai diskutuojama nuo 2014-ųjų pabaigos – paminklą jam ketinama pastatyti iki 2018-ųjų, kai bus minimas valstybės atkūrimo šimtmetis. Anksčiau svarstyta, kad skulptūra galėtų būti liejama pagal Rapolo Jakimavičiaus maketą, kuris šiuo metu priklauso Nacionaliniam muziejui, šio paminklo sukūrimą ketino paremti koncernas „MG Baltic“, tačiau Vilniaus valdantieji svarsto ieškoti kitų idėjų skulptūrai.

Peripetijos dėl J.Basanavičias paminklo vietos, kaip skelbta žiniasklaidoje, gali sietis ir su Generalinės prokuratūros bei STT atliekamu politinės korupcijos tyrimu, kuriame įtarimai dėl kyšininkavimo pareikšti koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui. Tačiau teisėsauga išsamesnės informacijos apie minėto tyrimo detales kol kas nėra pateikusi.

J.Basanavičius yra vienas iš ryškiausių XIX amžiaus pabaigos tautinio atgimimo pradininkų. Jo vadovaujama Lietuvos Taryba 1918 metų vasario 16 dieną paskelbė Lietuvos nepriklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių