Iššūkis Vilniaus mokykloms – sutalpinti pirmokus

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, vicemeras Valdas Benkunskas, Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Algminas Pakalniškis susitiko su naująja švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene.

Susitikime aptartos įvairios švietimo įstaigų aktualijos: mokyklų vadovų atestacija, priešmokyklinio ugdymo, neformaliojo mokinių švietimo krepšelio, aukštųjų mokyklų pertvarkos klausimai.

Vilniaus meras atkreipė ministrės dėmesį, kad nuo 2015 metų Vilniaus miesto savivaldybė padarė mokyklų vadovų atrankas efektyvesnes: į atranką buvo įtraukti išorės ekspertai, atsirado vertinimo pokalbiai, tai padėjo nustatyti stipriąsias ir silpnąsias vadovų darbo puses.

„Sveikiname ministerijos sprendimą į vadovų atestacijos kriterijus įtraukti emocinės aplinkos vertinimą, linkime nesustoti ir tobulo popierizmo sutvarkymo vertinimą keisti mokyklos gerumą lemiančios vadovo veiklos vertinimu“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Vilniuje auga mokinių skaičius, ir jau antrus metus spręsime uždavinį, kaip priimti visus pirmokus.

Švietimo klausimus savivaldybėje kuruojantis vicemeras Valdas Benkunskas ministrei pristatė „Šaltinėlio“ mokyklos perėmimo iš ministerijos klausimą. „Vilniuje auga mokinių skaičius, ir jau antrus metus spręsime uždavinį, kaip priimti visus pirmokus. Antakalnyje veikia „Šaltinėlio“ mokykla, kuri išnaudoja tik apie penktadalį savo galimybių (mokykloje mokosi apie 140 mokinių, o jos pajėgumas – daugiau kaip 600 vietų). Jei ministerija perduotų mokyklą savivaldybei, mes užtikrintume jos efektyvesnį veikimą ir tai padėtų spręsti mokinių priėmimą Antakalnyje“, – kalbėjo vicemeras.

Susitikime išreikštas susirūpinimas neformaliojo mokinių švietimo krepšelio situacija – nors jau sausio vidurys, savivaldybė dar nėra gavusi žinių iš ministerijos dėl šių metų krepšelio finansavimo, nors galimybe kompensuoti dalį Vilniuje veikiančių būrelių kainos pernai pasinaudojo beveik 17 tūkstančių vilniečių tėvų. Ministrė informavo, kad lėšos neformaliam moksleivių ugdymui netrukus turėtų pasiekti savivaldybes, tačiau jos bus mažesnės, negu 2016 metais.

Su ministre aptarta galimybė Vilniaus vaikų priešmokyklinį ugdymą vykdyti namuose (angl. „homeschooling“). Savivaldybė dar praėjusių metų vasarą buvo parengusi tvarką, kad tėvai, kurie nori savo vaiką parengti mokyklai namuose, galėtų gauti reikalingas konsultacijas ir pagalbą iš mokyklos, tačiau ankstesnė ministerijos vadovybė ir specialistai nepritarė tokiai galimybei.

Ministrė J. Petrauskienė susitikime pristatė universitetų pertvarkos planus. Pagal šį planą Lietuvoje turėtų likti iki 5-ių valstybinių universitetų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių