Išmanusis Vilnius: Gelvonų gatvėje sužibs modernūs šviestuvai

  • Teksto dydis:

Vilniaus Gelvonų gatvėje įrengtas ir išbandomas išmanusis gatvės apšvietimo sprendimas – puslaidininkių šviesos diodų (LED) technologija, nuotoliniu būdu valdoma specialios programinės įrangos.

Ateityje toks apšvietimas galėtų būti diegiamas visoje sostinėje. Tinkamas apšvietimas – svarbi reprezentatyvaus miesto dalis. Jis turi ne tik išryškinti miesto išskirtinumą bei gerinti matomumą, bet ir pasižymėti energiją tausojančiais inžinerijos sprendimais.

Gelvonų gatvėje apšvietimo modernizavimo metu seno tipo šviestuvai pakeisti LED technologijos šviestuvais, kuri šiuo metu laikoma ekonomiškiausia apšvietimo forma ir vadinama ateities apšvietimo sistema. Atnaujinant apšvietimą Gelvonų gatvės dalyje, įdiegta ir apšvietimo valdymo sistema, kuri leidžia nuotoliniu būdu valdyti gatvės apšvietimą bei naudoti skirtingus apšvietimo scenarijus.

„Šios technologijos diegimas Vilniaus gatvėse yra didelis žingsnis į priekį. Net ir keletas sutaupytų kiekvieno šviestuvo vatų labai padeda mažinti Vilniaus elektros energijos išlaidas”, – sako Sigitas Mocevičius, „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų“ direktorius.

Gelvonų gatvėje 70W galingumo šviestuvai buvo pakeisti į 37-43 W šviestuvus. Išmani nuotoliniu būdu valdoma apšvietimo sistema leidžia keisti apšvietimo intensyvumą – tuomet, kai gyventojų judėjimo intensyvumas didelis – šviestuvai veikia pilnu pajėgumu, o srautui sumažėjus – apšvietimo galingumas mažėja beveik perpus. Tai leidžia dar labiau sumažinti elektros energijos sąnaudas.

Vilniaus Gelvonų gatvė pasirinkta kaip tipinis gyvenamojo rajono pavyzdys, siekiant apskaičiuoti LED technologijų teikiamą ekonominį naudingumą tankiausiai apgyvendintuose miesto kvartaluose.

Bandomasis projektas unikalus tuo, kad į sprendimo priėmimą įtraukiami ir Fabijoniškių bendruomenės gyventojai: jie galės palyginti du apšvietimo tipus ir išreikšti savo nuomonę. Vienoje Gelvonų gatvės atšakoje sumontuoti šviestuvai skleidžia 4000 K šviesą (šaltą), o kitoje – 3000 K (šiltą).

Centrinėse miesto arterijose, aplinkkeliuose diegiami žibintai dažniausiai būna šaltos šviesos, tokioje šviesoje lengviau pastebimi judantys objektai. Tai ypač aktualu vairuotojams. O šilta šviesa gyvenamuosiuose miesto kvartaluose suteikia jaukumo ir veikia raminamai. Gelvonų gatvės gyventojai galės nuspręsti, koks apšvietimas jiems tinkamesnis.

Šiuo metu sostinės gatvių apšvietimu rūpinasi „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai“. Įmonėje dirba 84 darbuotojai, kurie prižiūri ir remontuoja daugiau kaip 46 tūkst. šviestuvų ir prožektorių, 668 energijos tiekimo ir 239 paskirstymo punktus, miestas apraizgytas daugiau kaip 1 600 km elektros kabelių tinklu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių