Inspekcija stabdo daugiabučių statybas prie Misionierių vienuolyno

  • Teksto dydis:

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) stabdys Vilniaus senamiestyje vykdomo projekto „Misionierių sodai“ statybos darbus, nustačius savavališką statybą.

Inspekcija taip pat kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu ginant viešąjį interesą kreiptis į teismą, siekiant pripažinti negaliojančiais Misionierių vienuolyno statinių ansamblio nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialųjį planą ir jo pagrindu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduotą statybos leidimą daugiabučių namų statybai.

Tvirtina radę esminių pažeidimų

Kaip pranešė inspekcija, šis sprendimas priimtas remiantis Valstybinės kultūros paveldo komisijos, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos ir Kultūros paveldo departamento laikinosios komisijos išvadomis bei kitais duomenimis.

Pasak laikinai VTPSI Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vedėjo pareigas einančios Linos Staškevičienės, atliekant planinį šio objekto statybos patikrinimą, buvo nustatyti esminiai pažeidimai, dėl kurių ruošiamasi statytoją patraukti atsakomybėn.

„Statybos įstatymas numato, kad statyba galima esant dviem privalomoms sąlygoms – turint statybą leidžiantį dokumentą ir valdant žemės sklypą nuosavybės ar kita teise. Atlikus planinį patikrinimą buvo nustatyta, kad statytojas vykdė statybos darbus ir pastatė ypatingojo statinio dalį tam neturėdamas nei leidimo, nei valdydamas žemės sklypą“, – sako L. Staškevičienė.

Atlikus planinį patikrinimą buvo nustatyta, kad statytojas vykdė statybos darbus ir pastatė ypatingojo statinio dalį tam neturėdamas nei leidimo, nei valdydamas žemės sklypą.

Pasak pranešimo, sausio mėnesį bendrovei „Misionierių namai“ išduotas daugiabučių namų statybos leidimas suteikė teisę daugiabučius statyti tik konkrečiame bendrovei priklausančiame sklype, tuo tarpu statinio dalis yra statoma statytojui nepriklausančiame gretimame sklype.

VTPSI taip pat nustatė, kad šio objekto statybos darbai vykdomi ne pagal patvirtintą projektą: esminiai darbo projekto sprendiniai neatitinka techninio projekto, pagal kurį buvo išduotas statybos leidimas, sprendinių.

Bendrovei „Misionierių namai“ sostinės senamiestyje greta buvusio Misionierių vienuolyno plėtojant prestižinių būstų projektą „Misionierių sodai“, valstybės institucijos bei organizacijos pradėjo kelti klausimus, ar plėtra teritorijoje vyksta teisėtai bei kokį poveikį ji turės Vilniaus istoriniam centrui. Tuo tarpu projektą plėtojančios bendrovės atstovai tvirtina jį suplanavę bei suderinę pagal galiojusią tvarką.

Bendrovė sostinės Subačiaus gatvėje 20 iki 2019 metų pabaigos planuoja rekonstruoti 9,5 tūkst. kv. m ploto statinių, kuriuose įrengtų apie 100 butų. Teritorijoje numatyti dviejų aukštų su mansarda statiniai, po kuriais ketinama įrengti 122 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

Plėtojant projektą numatyta 1978 metais statytą ligoninę rekonstruoti į atskirus namų komplekso korpusus, vietoje slėptuvės suformuoti viešąją erdvę. Taip pat ketinama rekonstruoti Vaikelio Jėzaus prieglaudos korpusą.

Įmonė nurodo, kad bendros investicijos į projektą turėtų siekti 40 mln. eurų.

Buvusios ligoninės pastatus su 1 ha ploto valstybinės žemės nuomos teise „ Misionierių namai" iš sostinės savivaldybės įsigijo 2007 metais už beveik 16 mln. eurų.

Portalo 15min duomenimis, bendrovę „ Misionierių namai" per Kipre registruotą kompaniją „HJKM Holdings Limited“ valdo Gruzijos verslininkas Romanas Pipia.

Kreipėsi dėl viceministrės galimo interesų konflikto

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) penktadienį pateikė informaciją apie ketinimus stabdyti „Misionierių namų“ projekto statybos darbus dėl neva vykdomų savavališkų statybos darbų. „Misionierių namų“ atstovai pabrėžia, kad laikosi ir laikysis visų teisės aktų reikalavimų, projektas yra vykdomas pagal oficialiai patvirtintus dokumentus, turint visus reikiamus leidimus. Savo teises „Misionierių namai“ ketina ginti teismuose, ne tik prašydami panaikinti nepagrįstus administracinius aktus, bet ir reikalaudami atlyginti nuostolius, kuriuos sukels statybų stabdymas ir tyčinis statytojo šmeižimas, rašoma įmonės išplatintame pranešime.

„Misionierių namų“ atstovų teigimu, VTPSI priėmė sprendimą, argumentuodama, kad dalis statinio kyla statytojui nepriklausančiame sklype, tačiau Inspekcija neatsižvelgė, kad gretimame sklype yra tik laikini kasimo darbų metu apkrovas laikantys inkarai, kurie yra įrengti turint to sklypo savininko – Vilniaus arkivyskupijos kurijos – oficialų sutikimą. Iš esmės VTPSI pačiu radikaliausiu būdu imasi ginti Arkivyskupijos interesus, nors Arkivyskupija statytojui jokių pretenzijų neturi.

„Misionierių namai“ atkreipia dėmesį, kad vykdomas statybas tikrino Statybų inspekcija ir balandžio 26 d. konstatavo, kad jokių pažeidimų nėra. Nepaisant to, praėjus vos trims savaitėms, t. y. gegužės 18 d., vėl vykdytas naujas patikrinimas statybvietėje. Nei jo metu, nei vėliau Inspekcijos atstovai nepaaiškino statytojui, kokius pažeidimus įžvelgia ir kokių dokumentų, jų manymu, trūksta. Užuot dalykiškai komunikavusi su statytoju Inspekcija visiškai atsiriboja nuo dialogo, o šiuo metu daro abejotino pagrįstumo viešus pareiškimus, kurie kenkia statytojo reputacijai ir sukelia jam nuostolius.

„Gruzijos investuotojo statybų stabdymas simboliškai sutampa su Gruzijos nepriklausomybės diena, su kuria šiandien pasveikino Gruzijos ambasadorę Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas. „Misionierių namų“ investuotoją stebina, kad Europos Sąjungos valstybėje viešosios institucijos kovoja su investiciniais projektais, užuot padėjusios verslininkams įveikti biurokratines kliūtis. Investuotojas tiki, kad jokio pagrindo neturintys kaltinimai greitai baigsis, o Vilnių vietoj apgriuvusios sovietinės ligoninės puoš naujas, į aplinką darniai įsiliejantis pastatas, ir sutvarkyta viešoji erdvė, skirta visiems miestiečiams ir svečiams“, – komentuoja advokatų kontoros „Sorainen“ partnerė, advokatė Aušra Mudėnaitė, atstovaujanti UAB „Misionierių namai“ ir jos akcininko interesams.

Pasak A. Mudėnaitės, investuotojas tokius VTPSI veiksmus traktuoja kaip šališkus, pataikaujančius keleto asmenų, pasiskelbusių bendruomene, įnoriams ir interesams, o savo teises ketina ginti ne tik Lietuvos Respublikos teismuose, bet ir Tarptautiniame investicinių ginčų sprendimų centre (ICSID), kaip yra numatyta 2005 m. pasirašytame Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Gruzijos Vyriausybės susitarime dėl investicijų skatinimo ir apsaugos.

„Misionierių namų“ atstovų teigimu, įtarimų kelia ir sutapimas, kad VTPSI skuboti veiksmai dėl tariamai savavališku statybų stabdymo ir kreipimosi į Generalinę prokuratūrą atsirado po to, kai „Misionierių namai“ kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl aplinkos viceministrės Rėdos Brandišauskienės galimo privačių ir viešųjų interesų konflikto, taip pat veiksmų, prieštaraujančių Viešojo administravimo įstatyme nustatytoms pareigoms elgtis objektyviai, nešališkai ir skaidriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o gal

o gal portretas
tai būdas verslui, išdavę leidimus asmeniškai neatsako, moka valstybe tai yra visi mokesčių mokėtojai, na ar ne pasaka? tai ir sukasi vienas sumasto kitas duoda leidimą, o apmokame visi, kurie mulkintojus išrinko, tai ir sukais valstybes, t.y. mūsų pinigai legaliai į kažkieno kišenes, kas gali paneigti, neuž vištą pasodina, o čia kaltų nėra? ar tikrai?

Simas

Simas portretas
Neatsimenu atvejo,kad prasidejus statyboms Vilniuje darbai nebutu sustabdyti.Tai kaip dabar atrodys ta iskasineta vieta,jeigu neleis statyti.Kada pagaliau bus nuteisti tie kas isduoda neteisetus leidimus statyboms ir neuzkertamas kelias ju pradziai.Kazkokia beprotybe.Tai gal kazkas tures atstatyti nugriauta vienuolyno pastata.Vienu zodziu vyksta kazkokia pokilimine kova tarp instituciju ir vieni kitiems kerstauja.

ad

ad portretas
jeigu imone iregistruota Kipre,net ir "arkliui aisku,kad tai nesvarus verslas ir kaltu nesuras,bet gal isgelbes nuo tolimesniu aferu..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių