Indelis braškių už 24 litus

Kauno turgavietėse pasirodė pirmosios lietuviškos braškės. Šiomis uogomis dar prekiauja tik pavieniai ūkininkai. Nors kainos kerta per kišenę, pirkėjų nestinga.

Stoties turguje vakar dauguma pardavėjų siūlė paragauti iš Lenkijos ar Ispanijos atvežtų braškių. Jų kilogramas kainuoja 7 litus. Lietuviškos uogos kainuoja bent triskart brangiau.

"Jau trečia diena siūlau nusipirkti lietuviškų braškių", – gyrėsi iš Prienų rajono atvažiavęs Adolfas Sasnauskas.

Braškių augintojas savęs nevadina ūkininku. "Aš tiesiog pensininkas, kuris jau daugelį metų augina ir parduoda braškes", – sakė jis.

Prieniškis pirmą prekybos dieną braškes siūlė litu brangiau – po 25 litus už kilogramą.

"Pernai pirmosios braškės buvo dar brangesnės – po 30 litų. Šiemet sumažinau kainą, kad sulaukčiau daugiau pirkėjų", – teigė A.Sasnauskas.

Kasdien į turgų jis atsiveža po 40 kilogramų braškių, kurias be vargo parduoda.

"Būsimajam braškių derliui rengiausi jau nuo rudens. Specialiai paruošiau dirvą, o pavasarį sodinukus uždengiau plėvele", – savo gudrybes atskleidė vyras.

Netoliese lietuviškas braškes pardavinėjo ir Jurgis Bendoraitis iš Ringaudų. Už kilogramą uogų jis irgi prašė 24 litų, tačiau tikino, kad kartais nuleidžia kainą iki 20 litų.

"Juk negaliu ilgai laikyti šviežių uogų. Iš ryto nuskinu ir turiu parduoti, nes kitą dieną nebepirks", – kalbėjo J.Bendoraitis.

Ūkininkas prognozavo, kad po dviejų savaičių turėtų prasidėti masiškas lietuviškų braškių pardavimas, tuomet jų kaina galbūt kris iki 14–16 litų už kilogramą, o mažesnių uogų – iki 10 litų.

Pasiteiravus, kodėl pirkėjai renkasi lietuviškas, o ne pigesnes lenkiškas ar ispaniškas uogas, daugelis sakė, kad vietinės skanesnės.

"Mano anūkė šiandien ginasi bakalauro darbą, noriu ją palepinti", – sakė pusę kilogramų braškių pirkusi Ona.


Jau galima rasti ir žemuogių

Turguje jau galima nusipirkti ir mišku kvepiančių žemuogių. Jų kaina panaši kaip praėjusiais metais.

"Uogas rinkau miškuose prie Jiezno, Stakliškių", – sakė pensininkė Anelė Bartkienė (nuotr.).

Moteris ant savo prekystalio buvo pasistačiusi didžiulį kibirą šių gėrybių. Stiklinaitė žemuogių kainavo 5 litus.

Kita pardavėja Nemuno šlaituose rinktas žemuoges įkainojo 7 litais.

"Dar labai daug žalių uogų. Tai pirmosios žemuogės, todėl tokios brangios", – teigė pardavėja, nenorėjusi pasakyti savo vardo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių