„Icor“ nusileido dėl nacionalinio stadiono finansavimo

Nacionalinį stadioną siekianti statyti „Icor“ grupės bendrovė „Axis Industries“ nusileido ir nebereikalaus, kad už statybos darbus būtų pradėta mokėti statybų eigoje.

„Savivaldybei pateikėme būtinąsias sąlygas, kurias privalome kartu įgyvendinti tam, kad šis projektas taptų realybe. Šios sąlygos aiškiau reglamentuoja šalių atsakomybes ir sudaro galimybę konsorciumui projektą finansuoti 100 procentų“, - teigė konsorciumo atstovas Julius Dovidonis.

Dėl „Axis Industries“ vadovaujamo konsorciumo reikalavimo už darbus pradėti mokėti dar jų nebaigus buvo kilę nesutarimų ir tarp sostinės savivaldybės bei Vyriausybės, o miesto meras Remigijus Šimašius siūlė schemą, kai įmonės prašomas lėšas sumokėtų savivaldybė, o įgyvendinus projektą - jas grąžintų Vyriausybė.

Anot pranešimo, galimybė ilginti atsiskaitymo laiką, nors dėl to auga projekto finansavimo kaštai, numatyta pirminiame pasiūlyme, kurį daugiafunkcio komplekso komisijai pateikė konkursą laimėjęs konsorciumas. Konsorciumą sudaro įmonės „Axis Industries“, „Venetus Capital“ ir „Kauno arena“, bendradarbiaujančios su tarptautine architektų kompanija „Populous“ ir lietuviais „Cloud architektai“.

Konsorciumo teigimu, projekte yra politinių rizikų, kurias būtina pašalinti, kad jį būtų galima įgyvendinti.

Anot pranešimo, pavyzdžiui, pagal dabartinį detalųjį Vilniaus miesto planą, daugiafunkciam kompleksui ir nacionalinio futbolo stadionui numatytuose sklypuose fiziškai netelpa visi projekto statiniai, kurių statybų pageidauja savivaldybė. Taigi tarp konsorciumo teikiamų būtinųjų sąlygų - detaliojo plano korekcijos ir sklypų sujungimas, kurį turėtų organizuoti Vilniaus miesto savivaldybė.

Gegužę savivaldybė ir Vyriausybė nesutarė dėl „Axis Industries“ reikalavimo iš anksto sumokėti dalį iš 80 mln. eurų sumos. Vyriausybė derybose dėl išankstinių mokėjimų statant nacionalinį stadioną nenusileido, bet savivaldybė gegužę iškėlė idėją „garantuoti tam tikrą paskolą“. Vyriausybė patvirtino, kad finansavimą objektui skirs tik tada, kai objektas bus baigtas ir pradės funkcionuoti.

„Axis Industries“ prašė, kad būtų atliekami 49 proc. išankstiniai mokėjimai pagal darbų pridavimo aktus.

Konkurse dėl stadiono statybų norėjo dalyvauti ir „Vilniaus nacionalinis stadionas“, bet netinkamai pateikė paraišką, o vėliau pralaimėjo ginčus teismuose, taigi vienintele konkurso dalyve liko koncerno „Icor“ įmonė „Axis Industries“, kuri stadiono kompleksą pasiūlė pastatyti už 79,9 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių