Lietuvių ambicija – dviračiais aplink Baltijos šalis per penkias dienas

  • Teksto dydis:

Dviratininkai mėgėjai Gediminas Mukas ir jo bičiulis Jovaldas Januškevičius metė iššūkį per 5 dienas – vos per 120 valandų – dviračiais apvažiuoti Baltijos šalis ir per šį laiką įveikti net 2400 kilometrų. Bendražygiai kelionę pradėjo ankstų sekmadienio rytą, o finišuoti planuoja ketvirtadienį vakare.

Šia iniciatyva sporto entuziastai siekia įrodyti, kad užsispyrus galima įveikti tokį atstumą ar pasiekti bet kokį kitą tikslą. Žygiui pasirinktas maršrutas – simboliška dovana Lietuvai, Latvijai ir Estijai, mininčioms 100-ąsias Nepriklausomybės atkūrimo metines.

Daugiau nei dviračių mėgėjas

Šio žygio iniciatorius G. Mukas šalia įprasto „Olybet“ analitiko darbo dviračių sportu užsiima ir įvairiose varžybose dalyvauja jau 4 metus. Pomėgis aktyviai sportuoti prasidėjo nuo kopimo į kalnus, dalyvavimo orientacinėse varžybose ir žygių pėsčiomis. Tarp jo didžiausių pasiekimų – užkopimas į aukščiausią Europos, Monblano viršukalnę, žygis per negyvenamą Švedijos tundrą ir kelionė dviračiu aplink Islandiją.

G. Mukas yra laimėjęs ne vienas ilgų distancijų, 24 valandų solo dviračių varžybas Lietuvoje ir Europoje, yra nuolatinis pasaulio dviračių sporto varžybų dalyvis. Dviratininkas per pastaruosius 4 metus numynė apie 45000 kilometrų, o tai sporto mėgėjui – įspūdingas rezultatas.

Idėja kilo netikėtai

„Būtent keliaujant dviračiais aplink Islandiją man kilo idėja dviračiu apvažiuoti ir Baltijos šalis. Patirtis dalyvaujant 24 valandų solo varžybose, kurios reikalauja itin daug fizinės ištvermės ir psichologinių pastangų, paskatino jėgas išbandyti 5 paras trunkančioje kelionėje“, – sako G. Mukas.

Iš viso 18-20 valandų per parą bus praleistos ant dviračio važiuojant 28 km/h greičiu, o likusios vos 3-5 valandos per parą bus skirtos poilsiui. G. Mukui tai bus didžiausias vienu kartu nuvažiuotas atstumas, reikalaujantis neeilinės ištvermės ir užsispyrimo.

Dviratininkas teigia, kad šiuo metu psichologinis nusiteikimas jam netgi svarbesnis už fizinį pasirengimą. „Daug palaikymo sulaukiau iš artimųjų ir „Olybet“ kolegų. Labai džiaugiuosi, kad visi aplinkiniai manimi patikėjo ir prisidėjo. Būtent tas palaikymas labiau skatina užsispyrimą ir kelia teigiamas mintis“, – pabrėžia G. Mukas.

G. Mukas taip pat neslepia, kad šiam žygiui ypatingai nesiruošė. Likus 3 savaitėms iki starto jis 3 dienas iš eilės dviračiu važiavo po 10 valandų, o likusiomis dienomis treniravosi mažesniu intensyvumu, palikdamas laiko ir poilsiui. G. Mukas yra įsitikinęs, kad per varžybas ir ilgus aktyvaus sporto metus sukaupta patirtis padėjo tinkamai pasiruošti tiek fiziškai, tiek ir psichologiškai.

Kelionėje padės komanda

Į žygį idėjos sumanytojas nusprendė leistis kartu su komandos draugu J. Januškevičiumi. Kitaip nei G. Mukas, J. Januškevičius nėra dalyvavęs 24 valandų solo varžybose, bet laisvalaikiu daug sportuoja ir važinėja dviračiu, todėl abu bendražygiai iššūkiui sako pasiruošę tinkamai. Taip pat keli entuziastai draugai mindami dviračius žygeivius lydės nuo Vilniaus iki pat Ignalinos, o skirtingose distancijos atkarpose prisijungti galės visi norintys keliauti kartu.

„Keliese keliauti yra nepalyginamai lengviau, nei ilgą distanciją įveikti vienam. Važiuodami vienas paskui kitą sukursime užuovėją, kuri leis minančiam už nugaros bent kelis kilometrus pailsėti“, – sako G. Mukas.

Dėl saugumo nakties metu tarp 22 ir 2 valandų juos lydės kemperiu važiuojanti 4 žmonių komanda – dviratininkų žmonos bei keli draugai. Kelionėje palaikanti komanda ruoš karštą maistą, kemperyje dviratininkai turės galimybę šiek tiek pailsėti.

Svarbiausia – pozityvus nusiteikimas

Paklaustas, ar jaudinasi prieš savo rekordiškai ilgą kelionę, G. Mukas teigia, kad į viską žiūri pozityviai: „Varžybinis jaudulys yra, bet tas jausmas man gerai pažįstamas ir žinau, kaip su juo susitvarkyti. Manau, kad distancijos įveikti nepavyktų tik sugedus dviračiui ar patyrus traumą, tokiu atveju nusivylimo nebūtų. Vis dėlto svarbiausia tikėti, kad viskas pavyks kaip planuota.“

Įveikę distanciją, G. Mukas ir J. Januškevičius turėtų finišuoti Vilniaus Katedros aikštėje ketvirtadienį vakare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių