Šimtmečio estafetę perima tarptautinė knygų mugė

  • Teksto dydis:

Parodų ir kongresų centre „Litexpo“ ketvirtadienį prasideda keturias dienas vyksianti Vilniaus knygų mugė.

Atidarydama mugę prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad šiemet renginys ypatingas, nes vyksta minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

Atkreipdama dėmesį į šiemetinės mugės šūkį „Skaitau Lietuvą – skaitau pasaulį“ ji pabrėžė, kad Lietuva šiuo renginiu sulaukia rimto tarptautinio dėmesio.

„Mes šiandien esame regiono lyderiai, europinės reikšmės lyderiai, rodydami savo gebėjimą ne tik kurti knygas, jas spausdinti, bet ir jas iliustruoti, sukurti didžiulį mastą, kaip reiškinį kultūroje. Mūsų kūrėjai bus ne tik knygų rašytojai, bus ir iliustratoriai, vaikų knygas kuriantys žmonės, mūsų muzikai. (...) Tai reiškinys, kuris rodo, ką mes sugebame ir dėl to visi esame verti didžiuotis savimi“, – sakė D. Grybauskaitė.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson pavadino mugę vienu reikšmingiausių metų kultūros įvykių šalyje ir linkėjo per skaitymą atrasti Lietuvą pasaulyje.

„Puikiai žinome, kad Lietuvą prieš šimtą metų atkūrė būtent kultūros žmonės. Žinome, kad literatūra ir gyva kalba užtikrino, kad Lietuva vėl pakiltų kaip feniksas iš pelenų naujam gyvenimui. Literatūra ir kalba palaikė laisvės dvasią priespaudos metais. Todėl neabejotina, jog literatūra, kalba, kultūra privalo išlikti pamatu keliems šimtmečiams į ateitį“, – sakė ministrė.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius džiaugėsi išaugusia knygų muge – jis pabrėžė, kad prieš 700 metų Vilnius taip pat prasidėjo nuo rašytinio žodžio,

„Prieš šimtą metų savo valstybę atkūrėme grynai žodžiu, kultūra – laikraščiais, knygomis, kalendoriais, rašytiniu žodžiu. Tai mus pažadino ir tai mus veda šiandien. Žiūrint į ateinantį šimtmetį, esu įsitikinęs, kad žodis bus reikšmingas, esminis dalykas“, – sakė meras.

R. Šimašius priminė, kad 2022-aisiais Vilnius siekia tapti Pasaulio knygų sostine, ir tikisi, kad miesto paraiška bus patenkinta.

„Švęsdami modernios valstybės atkūrimo šimtmetį turime progą perskaityti Lietuvą, kaip gyvą, atvirą tekstą, kuris visada rašomas, niekada nepabaigiamas ir perskaitytas gali būti... tik jį sukuriant kasdien ir vis iš naujo“, – teigia renginio organizatoriai.

Anot jų, 2018 metų Vilniaus knygų mugė ir atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetis „bus puiki proga įvertinti ir pajausti kaip keitėmės, kuo gyvenome, kokie Lietuvos ir pasaulio autoriai, asmenybės ir tekstai labiausiai paveikė mus per visą šimtą metų, ir tuo pačiu diskutuoti, ieškoti ir kalbėtis apie tai, kaip ir kokią Lietuvą bei pasaulį skaitydami kursime ateinantį šimtą metų“.

Devynioliktą kartą rengiama mugė pirmą kartą užpildys visas „Litexpo“ erdves – penkias ekspozicijų sales su jų galerijomis ir konferencijų salėmis, įskaitant ir tris naujas pirmųjų rūmų konferencijų erdves.

Mugėje laukiama 53 užsienio delegacijų iš 21 šalies, tarp jų – Kanados, JAV, Irano, Omano, Izraelio.

Tarp svečių – savo knygas pristatysiantys lenkų kino režisierius Krzysztofas Zanussis (Kšyštofas Zanusis), buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas (Gi Verhofstatas).

Šiemet renginyje suplanuota 370 dalyvių, 564 kultūriniai renginiai.

Vilniaus mugė vyks iki sekmadienio.


Šiame straipsnyje: Vilniaus knygų mugėLitexpo

NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA NA  portretas
apie kokią estafetės perėmimą kalbama, na kiek galima tyčiotis iš šimtmečio pasirašyto nepriklausomybės akto ,_______juk prieš šimtą metų nebuvo kgbistų ir komunistų kurie ,kovojo už Lietuvos laisvę ,na Basanavičius buvo apsikrėtę komunizmo virusų ,bet jis tik pasirašė aktą ir išvyko į Vilnių pas lenkus ,deja po šimto metų ,lietuvos nepriklausomybės aktą pasirašė ir kgbistų ir komunistų atstovai ,,,sėkmės ,nėra to blogo ,kas ne išeitu į gerą ,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių