Į mitingą Vilniuje mokytojai suvažiuos su vaikais ir lagaminais

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę pedagogai Vilniuje ketina surengti protesto eitynes ir mitingą.

„Savaitę prieš neterminuotą streiką vyksiantis renginys – įspėjimas valdžiai dėl rimtų mokytojų ketinimų“, - teigiama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Skelbimus apie streiką platina ir kitos profsąjungos.

Eitynes dalis pedagogų ketina pradėti Vilniuje prie Švietimo ir mokslo ministerijos, dalis - prie Katedros, o pagrindinis mitingas vyks prie Vyriausybės.

Į akciją atvykstantys pedagogai kviečiami atsigabenti lagaminus, kurie simbolizuos žemą darbo užmokestį ir emigracijos problemas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovai į mitingą ketina atsivesti savo vaikus, kviečia tai padaryti ir kitus mokytojus. „Vaikai neturi būti eliminuojami iš pilietinio gyvenimo. Mes dažnai nusprendžiame, kad jie per maži, galbūt – dar per kvaili suprasti suaugusiųjų problemas, tačiau gyvenimui juos kaip tik ruošiame ne tiek ugdymo procese, kiek pačiu gyvenimu“, - sumanymą komentuoja LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas.

Atlyginimų didinimo siekiantys pedagogai netermintuotą streiką ketina pradėti vasario 22 dieną.

Švietimo ir mokslo ministerija yra pasiūliusi penkerių metų mokytojų algų kėlimo programą, algų kėlimui nuo 2016 metų rugsėjo ministerija siūlė peržiūrėti šių metų valstybės biudžetą. Švietimo sistemos finansavimo didinimui nepritaria Finansų ministerija, pabrėžianti poreikį labiau optimizuoti išlaidas švietimo sistemoje.

Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos parengtą algų didinimo penkerių metų planą, nuo 2016 metų rugsėjo pedagoginių darbuotojų tarnybinių atlyginimų koeficientai būtų didinami vidutiniškai 1,5 proc., ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo auklėtojų – 6,5 procentais. Tam reikėtų 4,8 mln. eurų. 2017 metais siūloma minėtus koeficientus pedagogams kelti atitinkamai 7 proc. ir 17 procentų. 2018 – 2020 metais šie koeficientai darželių auklėtojams kiltų 10 proc., kitiems pedagogams – 5 procentais. Iki 2021 metų pedagoginių darbuotojų atlyginimas vidutiniškai padidėtų 25 proc., palyginti su darbo užmokesčiu, gautu iki 2016 metų rugsėjo 1 dienos.

Profsąjungos sako, kad vien patvirtinti šią programą neužtektų – esą jau nuo šio rugsėjo reikia panaikinti ir atlyginimų žirkles.

Siekdami didesnių algų ir kitų pertvarkų pedagogai gruodį rengė įspėjamuosius streikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gaila

gaila portretas
gaila, kad mitingas tik Vilniuj. Ir visi dirbantieji galetu vienytis su mokytojais! Visus badu marina

klaustukas

klaustukas portretas
Kada konkrečiai vyks mitingas ir eitynės?

Kaunietis

Kaunietis portretas
Reikia ką tai daryti,nes kitaip pagerėjimo nebus.Makaronų pažadų jau gavo sočiai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių