Į Lietuvą pargabenti filmuoti vaizdai iš 1943 metų Vilniaus

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą pargabenta filmuota medžiaga iš 1943 metų Vilniaus, ketvirtadienį pranešė Lietuvos kino centras.

Į Lietuvą pargabenta filmuota medžiaga iš 1943 metų Vilniaus, ketvirtadienį pranešė Lietuvos kino centras.

Operatoriaus Stepo Uzdono filmuoti vaizdai aptikti pernai rudenį, jie parodyti atidarant lietuviško kino dienas Maskvoje, o šį pavasarį juostos kopija parvežta į Lietuvą ir pristatyta kino centre „Skalvija“.

1918-1945 metais sukurta lietuviško kino produkcija neišsaugota arba išblaškyta užsienio šalių archyvuose – rasti S.Uzdono 1943 metų Vilniuje nufilmuoti vaizdai Lietuvoje iki šiol nebuvo žinomi. Ši medžiaga rasta Lietuvos kino centrui atliekant kino paveldo tyrimo, identifikavimo ir kaupimo darbus Rusijos valstybiniame kino foto dokumentų archyve, esančiame Maskvos srities Krasnogorsko mieste.

Tai juodai balta 16 minučių dviejų dalių dokumentinė filmuota medžiaga be fonogramos, montažo bei titrų. S.Uzdonas užfiksavo to laikmečio Vilniaus panoramą ir senamiesčio dalį, kurios karui baigiantis neliko, sudegė ar buvo sugriauta.

Karo meto kadrai nėra propagandiniai, ne „kariškas“ miesto matymas, o ramūs, gražūs vaizdai. Spėjama, kad tam įtakos turėjo karinė vokiečių cenzūra.

Šio filmo kopiją pagamino ir Lietuvai padovanojo Rusijos valstybinis kino foto dokumentų archyvas ir Rusijos valstybinis kino fondas „Gosfilmofond“. Prie kopijos grąžinimo į Lietuvą prisidėjo ir Lietuvos ambasada Rusijoje.

Filmo kopija bus perduota saugoti Lietuvos valstybės centriniam archyvui.

S.Uzdonas nuo 1932 metų filmavo siužetus lietuviškai kino kronikai, daugiausiai – nepriklausomos Lietuvos gyvenimo vaizdus. 1932-1936 metais jis sukūrė apie 70 dokumentinių filmų.

Įkūrus Lietuvos kino studiją, nuo 1944 metų S.Uzdonas filmavo kino kronikos žurnalui „Tarybų Lietuva“, nufilmavo pirmuosius pokario lietuviškus dokumentinius filmus. Už nepriklausomos Lietuvos metais nufilmuotus vaizdus jis buvo įskųstas sovietinei valdžiai, 1951 metais suimtas ir kalinamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
o kodėl negrąžino originalų? Juk jie priklauso Lietuvai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių