Į botanikos sodą – pasportuoti ir atsipalaiduoti

  • Teksto dydis:

Gerai pajudėti, sveikai užkąsti, o po to išsivanoti pirtyje – tokiam šio šeštadienio scenarijui vilniečius ir sostinės svečius į VU botanikos sodą Kairėnuose kviečia šventė „Žvalumo diena 2017“.

Ketvirtąkart organizuojamas sveikos gyvensenos populiarinimo renginys ir vėl stebins veiklų įvairove. Apie trisdešimt sveikos gyvensenos organizacijų ir pavienių entuziastų iš Vilniaus, taip pat svečiai iš Latvijos, Ukrainos, Vokietijos ir Kinijos ragins pasimankštinti ir atsipalaiduoti, pasitikrinti sveikatą ir pasisemti naudingų žinių, paragauti sveiko maisto ir pasidairyti pirkinių „Sveikaturgyje“. Įkvepiančioje, išpuoselėtoje aplinkoje tolėliau nuo miesto šurmulio ir automobilių išmetamųjų dujų renginio lankytojai kviečiami praleisti visą dieną.

Pagrindinė šventės idėja – pasiūlyti vilniečiams veiklų, kurios padės jaustis žvaliems rudenį ir vėliau. Moteris turėtų sudominti Rytų (pilvo) šokiai ar grožio treniruotė, skirta kūno linijoms padailinti ir dvasinei sveikatai sustiprinti. Kūno ir sielos darnai ugdyti bus galima rinktis net keturių skirtingų jogos mokyklų mankštas, terapinius šokius ar taip pat į šokius panašias Lietuvoje gana naujas treniruotes – „Port de Bras“ bei iš JAV kilusią NIA.

Deramą vietą šventėje užims rytietiškas kūno stiprinimo menas. Lietuvos taidzičiuan asociacija kvies į mankštą, kuriai vadovaus Kinijos taidzičiuan meistras ir mokytojas Wang Xiyin. VU Konfucijaus institute dirbantis instruktorius Liang Wenming įvairaus amžiaus lankytojus ragins išmėginti čigongą. Per visą šventę aikido pamokas vaikams ir suaugusiesiems organizuos aikido mokyklos „Aidas“ komanda. Renginio erdvėje „Aikido pieva“ pasirodymą surengs ir kendo – japoniško kovos meno su kardais – meistras, šventės svečias iš Vokietijos Ralf Weichert.

Visą renginį lankytojų lauks ir vienos iš egzotiškiausių „Žvalumo dienos“ praktikų – polinezietiško savigydos meno – ma-uri atstovai, šventės atidarymui pažadėję visą publiką įtrauksiantį dvasinį „Keturių vėjų“ šokį.

Aktyviausiems bus skirtos šiaurietiškojo ėjimo pratybos, pirmą kartą šventėje rengiama mankšta su riedučiais bei gražiausiu „Žvalumo dienos“ reginiu tapsianti mankšta ant irklenčių Botanikos sodo tvenkinyje. Sveikatingumo klubas „Acroyoga Lt“ žada nustebinti piramidžių dirbtuvėmis, kurių „statybine medžiaga“ taps patys šventės lankytojai.

Renginyje taip pat bus galima pasimokyti sąmoningo kvėpavimo, palavinti regėjimą ir balsą, sužinoti apie savo sveikatą iš delno linijų ar pagal Rytų medicinos diagnostiką.

Vienas „Žvalumo dienos“ ypatumų – greta aktyvių mankštų pristatomos atpalaiduojamosios praktikos. Išmėginti įvairių rūšių masažą siūlys meistrai iš Lietuvos, Latvijos ir Ukrainos, o nuovargį lankytojai galės nuplauti mobiliosiose pirtyse. Jos rikiuosis „Pirčių įlankoje“, kurioje šeimininkaus šventės sumanytojai ir vieni iš pagrindinių organizatorių – Lietuviškos pirties bičiulių draugijos (LPBD) nariai. „Tai vienintelė šventė Vilniuje, kur lankytojai gali pasimėgauti sveiku garu ir patyrusių pirtininkų procedūromis“, –  tikina LPBD komanda, kuriai šiemet šventėje talkins Blaivios gyvensenos, sveikatos, sporto ir turizmo draugijos „Optimalietis“ nariai.

„Smagu, kad į savanoriškomis pajėgomis rengiamą šventę įsijungia vis daugiau entuziastų –  taip įgyvendinama dar viena „Žvalumo dienos“ misija – telkti Vilniaus sveikos gyvensenos bendruomenę“, – džiaugiasi organizatoriai.

Skubėdami į „Žvalumo dieną“ vilniečiai turėtų nepamiršti ne tik rankšluosčių, mankštos kilimėlių bei kai kurioms pratyboms praversiančių šiltesnių užklotų, bet ir indų. Atsinešusiems savo lėkštes ir įrankius šiltasis šventės maitintojų – sostinės restorano „Ajurvedinė virtuvė“ – patiekalas kainuos pigiau. „Taip žmonės ne tik sutaupys, bet ir nepaliks šiukšlių, juk gyventi sveikai – tai ne tik puoselėti savo išorę ir vidų, bet ir rūpintis aplinka“, – idėją aiškina renginio sumanytojai.

Kur šurmuliuos sveiko maisto, gėrimų, natūralių priemonių grožiui, sportui siūlysiantis „Sveikaturgis“, kur – terapiniai tapybos ant vandens užsiėmimai bei kitos šventės praktikos, lankytojai sužinos iš detalaus renginio žemėlapio. Suplanuotų veiklų nesutrikdys net lietus, nes tuomet diduma jų bus perkeltos į patalpas.

Renginys nemokamas. Tereikės įsigyti įprastą VU botanikos sodo lankytojo bilietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių