Gyvųjų maršo dalyviai: svarbu prisiminti ir kolaborantus, ir žydų gelbėtojus

Vilniuje surengto Gyvųjų maršo Holokausto aukoms atminti  dalyviai sako, kad prisimenant žydų žudynes reikia įvertinti tiek budelių nusikaltimus, tiek gelbėtojų žygdarbius.

Nuo Panerių geležinkelio stoties iki memorialo trečiadienį žygiavę dalyviai jau dešimtąjį kartą taip pagerbė dešimtis tūkstančių žydų, kurie nacių okupacijos metais šiuo maršrutu ėjo į mirtį.

„Šiandien mes taip pat pažymime ir dėkojame asmenims, kurie, nepaisant rizikos savo pačių, savo šeimų gyvybėmis, gelbėjo žydus. Dėkojame jiems ir lenkiame galvas“, - ceremonijoje sakė Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas.

Anot jo, įrašas Panerių memoriale kalba apie nužudytus 70 tūkstančių žydų, tačiau „tai nėra išimtis, nes yra daugiau nei 200 kitų masinių žydų kapaviečių, kur yra įvykę tas pats“. Anot jo, labai svarbu atminti, kad žydų bendruomenė buvo ne tik „laikini gyventojai“, bet reikšmingai prisidėjo kuriantis Lietuvai ekonomikos, mokslo, technologijų, meno srityse.

„Už šių skaičių yra vardai, vardai asmenybių, šeimų, bendruomenių, kurie, kaip minėjo ministras pirmininkas, gyveno greta vieni kitų daugybę metų. Mūsų moralinė pareiga yra užtikrinti, kad visose tokiose vietose būtų pažymimi vardai, ne skaičiai“, - sakė A.Maimonas.

Amerikos žydų komiteto Tarptautinio departamento vadovas Andrew Baker (Endriu Beikeris) pažymėjo, kad atsakomybė už Holokausto nusikaltimus tenka naciams ir su jais kolaboravusiais asmenimis, tačiau atkreipė dėmesį ir į sovietų atsakomybę neišsaugant aukų atminimo. Jis pastebi, kad visoje buvusioje Sovietų Sąjungos teritorijoje prie masinių kapaviečių tenurodoma, kad čia palaidoti „sovietų piliečiai, nužudyti vokiečių fašistų“, tačiau nėra nuorodų, jog čia nužudyti žydai Holokausto metu.

Jis taip pat akcentavo, kad žlugus komunizmui, tapo įmanoma „kritiškai peržiūrėti praeitį“, atsigręžti tiek į Holokausto, tiek į komunizmo aukas, taip pat atsirado galimybė įvertinti vaidmenį „ir vietinių kolaborantų, kaimynų, buvusių kaltininkais, taip pat ir gelbėtojų“.

Eisenoje dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis taip pat pabrėžė, kad svarbu prisiminti ir asmenis, kurie žudė žydus bei liko abejingi Holokaustui, ir tuos, kurie juos gelbėjo. Anot jo, šiandien yra matomi nusikaltimai žmogiškumui, bet svarbu, kad būtų daugiau tų, kurie norėtų gelbėti ir tokia „masinė tragedija“ nepasikartos.

Holokaustą Išgyvenusi buvusi Vilniaus Geto kalinė Fania Brancovskaja sako, kad Europoje yra daug vietų, aplaistytų žydų krauju.

„Kaip viena iš tų, kurie išgyvenusių Vilniaus getą, raginu: nepamirškite jų. Kol esame čia, privalome perduoti ateinančiai kartai, kad mūsų vaikai, anūkai ir proanūkiai to niekada nepamirštų, kad niekada neišblėstų žuvusiųjų garbė“, - kalbėjo F.Brancovskaja.

Gyvųjų  maršas  Lietuvos žydų bendruomenei reiškia, kad „mes – žydai   gyvi, mes – aukų vaikai nepasiduodame neapykantai, smurtui ir žiaurumui, kad naciams ir jų parankiniams nepavyko nužudyti visų žydų“, teigiama bendruomenės pranešime.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje   gyveno  220 tūkst. žydų. Nacių okupacijos metais išžudyta daugiau nei 90 procentų Lietuvos žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
vėl žydai marširuoja po Lietuvą ,primeta Lietuviams savo kaltės jausmą ,patys pjovėsi tarpusavyje dėl turtų ,pjudė tautas ,per prievarta grūdo savo žydišką komunizmą, pradedant Rusiją, baigiant palestinos žemių užgrobimą ,______verkiantys žudikai su automatais ,vienoj rankoj doleris kitoj automatas ,,,sėkmės ,ar dar mažai šeimininkauja , landsberginių politinėj gaujoj ,,,,

...

... portretas
Nepamirškim ir palestinšaudžių.

cesliukas

cesliukas portretas
Kodel nerodo 1886-1953 metus rusijai-komunistai nužudydavo lietuvius ,privalo atminties pagarbos... Seimos partijos gyvuliai nerupines,del LT.gocindes aukos.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių