Greitosios pagalbos stoties vadovas T. Rodzas nenori užleisti posto

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) stočiai dešimtmetį vadovavęs Tadeušas Rodzas apskundė naujo vadovo konkurso rezultatus teismui - trečiąją vietą laimėjęs T.Rodzas vietą užleisti turėtų konkurse nugalėjusiam medicininės įrangos ir paslaugų versle dirbusiam Sauliui Deveikiui.

„Prašau teismo panaikinti konkurso rezultatus, nes jis vyko su pažeidimais. Dėl to, kad jis buvo neskaidrus, paruoštas ir vedamas ne pagal taisykles. Viskas aiškiai parašyta, apie ką turi būti kalba, o nė vieno klausimo apie greitąją nėra. Man pats komisijos pirmininkas sako, jeigu būtų sudaroma pagal taisykles, kaip turi būti, tai tu laimėtum. Kaip patinka toks pasakymas?“ - BNS piktinosi T.Rodzas.

Anot jo, Atrankos komisijai vadovavo Vilniaus savivaldybės Personalo departamento direktorius Antanas Gadeckis.

Viskas aiškiai parašyta, apie ką turi būti kalba, o nė vieno klausimo apie greitąją nėra. Man pats komisijos pirmininkas sako, jeigu būtų sudaroma pagal taisykles, kaip turi būti, tai tu laimėtum. Kaip patinka toks pasakymas?

Savivaldybė informavo, kad iš viso konkurse dalyvavo 4 pretendentai, S.Deveikį į pareigas ketinama paskirti sulaukus pažymos iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT). Savivaldybė nurodo, kad S.Deveikis nuo 2016-ųjų dirbo bendrovės „Idemus“ verslo plėtros ir medicinos paslaugų vadovu, iki tol vadovavo Estijos įmonės „Estex Investment OU“ filialui Lietuvoje, karjeros pradžioje dirbo gydytoju ortopedu-traumatologu. Nurodoma, kad kandidatas yra įgijęs gydytojo išsilavinimą Estijoje (Tartu universitete), internatūrą atlikęs Šiaulių respublikinėje ligoninėje.

T.Rodzas neigia kurstęs protestus

Konkurso rezultatais pasipiktino ir Vilniaus GMP stoties Medicinos darbuotojų profesinė sąjunga, trečiadienį surengusi vadovo palaikymo akciją prie savivaldybės. Nesulaukę savivaldybės dėmesio, artimiausiu metu žada protestuoti prie Vyriausybės. T.Rodzas Vilniaus GMP stočiai vadovavo dešimtmetį, prieš tai dar beveik dešimtmetį vadovavo stoties darbuotojų profesinei sąjungai ir neslepia iki šiol palaikantis gerus santykius su profsąjunga, bet neigia turėjęs įtakos protestams.

Profesinės sąjungos pirmininkė Violeta Seiliuvienė ir T.Rodzas mini šiuos argumentus: konkurse nebuvo įvertinti kandidatų strateginiai planai įstaigoms, o vertintas tik testas. Pasak T.Rodzo, pavyzdžiui, reikėjo atsakyti į klausimą, kas yra lyderystė: „Kaip tai susiję su greitosios pagalbos darbu?“.

V.Seiliuvienė sako, kad S.Deveikio įstaigos darbuotojai nepažįsta, daro prielaidą, kad jo skyrimu gali būti suinteresuoti socialdemokratai, bet to, esą, pakeistos konkurso sąlygos ir vietoje anksčiau reikalaujamos trijų metų vadovavimo patirties palikti tik metai. Klausiama, kokių dar konkretesnių pretenzijų turi profsąjunga, ji telefoną perdavė įstaigos vadovui: „Aš gal jums duosiu vadovą, jūs pašnekėkite su juo, gal bus konkrečiau su juo“.

„Man sakė net konkurso pirmininkas, kad va, dabar turbūt pasipils protestai ir visi galvos, kad tu organizuoji. Sakau - o kodėl visi negalvos taip, kad jūs irgi organizavote taip, kad mane išmestumėte iš posto?“, - sakė jis.

Pati V.Seiliuvienė taip pat sako, kad profsąjungos piketuoja savo iniciatyva. Tačiau ji pripažino, kad labai norima išsaugoti esamą vadovą, kuris, jos teigimu, priešingai nei laimėjęs kandidatas turi daug reikiamos patirties ir daug padarė įstaigai.

„O apie naują mūsų vadovą nėra jokios informacijos - viskas užslaptinta (...). Čia turi būti patirtis, patirties tas žmogus neturi. Mes tokį be patirties jau turėjome, buvome sužlugdyti ir vos ne parduoti“, - aiškino ji.

Dar praėjusioje kadencijoje tuomet Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vidaus reikalų ministerija, susidūrusi su pasipriešinimu dėl dispečerinių integravimo į BPC siekiant vieno pagalbos numerio 112, prašė prokurorų ginti viešąjį interesą. Tuomet teigta, kad viena labiausiai besipriešinančių - būtent T.Rodzo vadovaujama įstaiga. Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas šią savaitę atnaujino planus įvesti vieną pagalbos numerį jau nuo 2019-ųjų.

G.Paluckas: dėl skaidrumo turi pasisakyti teismas

Už sveikatos priežiūrą Vilniaus savivaldybėje atsakingas vicemeras ir socialdemokratų vadovas Gintautas Paluckas. Jis patikino, kad S.Deveikis neturi nieko bendro su partija, o konkurso atrankoje, pasak jo, nebuvo nė vieno politiko ar savivaldybės administracijos vadovo, kuris skiriamas politinio pasitikėjimo pagrindu.

„Skaidriau būti negali, nes mes turėjome 6 atrankas į gydymo įstaigų vadovus pasibaigus vadovų kadencijoms. Saulius Deveikis nieko bendro neturi su socialdemokratais ir niekada neturėjo - nei pagal partinę priklausomybę, nei dirbo socialdemokratų vadovaujamose įstaigose. Apskritai, kiek klausiau, jo niekas nepažįsta. Jei yra kažkokių abejonių dėl konkurso rezultatų, konkurso skaidrumu, tam yra teismas“, - BNS sakė G.Paluckas.

Tuo metu V.Seiliuvienė piktinasi, kad vadovo atrankoje nedalyvavo profesinės sąjungos, nors tokia praktika, anot jos, kai kuriose kitose savivaldybėse taikoma.

„Testą raštu T.Rodzas išlaikė gerokai prasčiau, nei kiti kandidatai, ir liko trečias po testų. Antras liko socialdemokratas - tikrai taip“, - patikino vicemeras.

Anot jo, visiems pastaruoju metu vykusiems 6 miesto gydymo įstaigų vadovų konkursams buvo taikomi visiškai tie patys reikalavimai.

Vilniaus savivaldybė taip pat patikino, kad konkursą administracija organizavo laikantis visų procedūrų.

„Konkursas buvo vykdomas laikantis visų procedūrinių nuostatų, pretendentams sudarant vienodas sąlygas konkurso metu. Konkursą laimėjo didžiausią konkursinį balą surinkęs pretendentas. Konkursinį balą sudarė testo raštu balas plius komisijos narių vertinimo vidurkio balas“, - BNS nurodė savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių