Graži akcija: nepagailėjo laiko senolius palydėti prie miesto eglės

  • Teksto dydis:

Gražiausia Europos eglė šiemet buvo įžiebta Vilniuje. Tačiau retas prie spalvingos lempučių girliandos pozuojantis žmogus susimąsto, kiek sostinėje yra garbaus amžiaus senjorų, nemačiusių pagrindinės miesto eglės daugiau nei 20 metų.

Tačiau šiemet pirmąkart po ilgos pertraukos kelios dešimtys vienišų senolių gražiausia Europos egle galėjo pasigrožėti ne per televizoriaus ekraną. Pavėžėjimo paslaugų platforma „Taxify“ kartu su partneriais bei žinomais žmonėmis Sandra Šerne ir Ieva Grybauskiene, Edvardu Žičkumi, Viktorija Šaulyte ir Juliumi Mocka, Tadu ir Liucina Rimgailomis, Vaida Česnauskiene, vilnietėmis Agne su kolege ir kitais savo iniciatyva nori visus tautiečius pakviesti prisiminti, kiek senolių aplink jus, ir parodyti jiems dėmesio.

Pirmadienio rytą visi jie padovanojo maltiečių globojamiems vienišiems seneliams galimybę gyvai pamatyti įspūdingiausią Europos žaliaskarę, pasivaikščioti po kvapais ir spalvomis užburiančią kalėdinę mugę, pasivaišinti karštu gėrimu bei gardžiais Liucinos Rimgailės pyragaičiais. „Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo tik mažas žingsnis ir kelios valandos kartu, tačiau tai didis įkvėpimas kitiems, kurie gali sugalvoti savo būdus, kaip dėmesį ir laiką skirti savaip tiems, kam jo trūksta,“ – sako vienas akcijos iniciatorių „Taxify“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius.

Įkvepianti diena

Kai kurie vieniši senoliai prie kalėdinės miesto eglės nesilankė nuo 1993-iųjų. Tačiau daugeliui senjorų ši išvyka buvo kur kas daugiau nei tiesiog apsilankymas prie eglutės. Popietė, praleista su senoliais, didžiulį emocinį jaudulį paliko ir prie akcijos prisidėjusiems žinomiems žmonėms.

Šios kelios drauge praleistos valandos senoliams smagus, nors ir trumpas žingsnis ištrūkti laukan iš ganėtinai nedidelio jų pasaulio, o man tai puiki proga pabendrauti su neįkainojamą gyvenimišką patirtį turinčiais žmonėmis.

Žinomas TV vedėjas E. Žičkus neslėpė, kad jam senoliai, kaip ir negalią turintys vaikai, yra pačios jautriausios temos.

„Esu tikras, kad tiek vaikystė, tiek senatvė privalo būti ori, nepaisant negalios ar vienatvės. Šiandienos susitikimas su senoliais, pašnekesiai, eglutės apžiūrėjimas ir arbata su saldumynais yra džiugios akimirkos ne tik mano pakeleiviams senoliams, kuriuos vežiau prie gražiausios Europos eglutės. Tai netikėta galimybė ir man šiek tiek stabtelėti šiame prieššventinio bėgimo maratone ir... pirmąkart pamatyti sostinės eglutę. Iki šiol taip ir neatsirado tam laiko, – atviras žinomas televizijos vedėjas Edvardas Žičkus. – Jei tik yra galimybė, visada prisidedu prie tokių gražių iniciatyvų, kaip ši. Šios kelios drauge praleistos valandos senoliams smagus, nors ir trumpas žingsnis ištrūkti laukan iš ganėtinai nedidelio jų pasaulio, o man tai puiki proga pabendrauti su neįkainojamą gyvenimišką patirtį turinčiais žmonėmis“.

Prie akcijos nedvejodami prisidėję Viktorija Šaulytė ir Julius Mocka džiaugėsi, kad prie gero darbo galėjo prisidėti ne tik internete ar žinute, bet ir gyvai pabūti bei kurti ryšį su žmonėmis.

„Šiandien senelė Janina pasakė, kad yra viena, tačiau mes pasakėme, kad ji ne viena – esame mes. Ir nesvarbu, kad ne kraujo ryšiais susieti, mes esame viena didelė šeima. Manau, kad senoliams buvo smagiausia ne tik pamatyti eglę, bet ir pabendrauti, pabūti kartu. Jiems turbūt labiausiai ir trūksta tokio paprasto šilto bendravimo, o ne materialinių dalykų. Vienas šiltas žodis gali atstoti vi-sas kalėdines dovanas“, – neabejoja V. Šaulytė.

Sujaudinta tokio susitikimo Sandra Šernė nusprendė ne tik nuvežti vienišą močiutę prie eglutės, bet ir padėjo jai apsirūpinti maisto produktais.

„Supratau, kad žmonėms trūksta ne tik pramogų ir bendravimo. Todėl su kolege nusprendėme padėti senolei prieš šventes pripildyti šaldytuvą ne tik reikalingiausiais maisto produktais. Paklausėme, ko senolei reikėtų ir ko ji norėtų. Taip pat dar pridėjome ir nuo savęs bei pripildėme krepšelį skanėstų, kurie, tikime, praskaidrins ir pamalonins“, – vylėsi S. Šernė.

Mažinti socialinę atskirtį

Akcijos sumanytojas „Taxify“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius neslėpė, kad artėjant kalėdiniam laikotarpiui su kolektyvu svarstė, ką gražaus ir gero gali nuveikti jų auganti įmonė.

„Pagalvojome, kad galime padaryti tai, ką „Taxify“ moka geriausiai, – užtikrinti žmonių mobilumą mieste. Todėl natūraliai pirmiausia pagalvojome apie tuos, kuriems labiausiai trūksta mobilumo, kurie sunkiau juda, yra įkalinti namuose ir negali pamatyti pasaulio. Taip gimė mintis atvežti maltiečių globojamus vienišus senelius apžiūrėti gražiausios Europoje eglės bei padėti jiems įdomiai praleisti dieną. Norėjome atkreipti dėmesį, kad kartais vieniši seneliai jaučia daug didesnę socialinę atskirtį nei gyvenantieji senelių namuose“, – pasakojo „Taxify“ vadovas Lietuvoje A. Pacevičius, kurio sumanymu kelios dešimtys senjorų praleido šventišką ir įsimintiną dieną, kokios neturėjo daugiau nei du dešimtmečius.

Neeilinė kelionė

Šios gražios ir šiltos akcijos sumanytojai tikisi, kad iniciatyva padėti vienišiems garbaus amžiaus žmonėms pajusti artėjančių Kalėdų dvasią užsikrės ir kiti tautiečiai. Juk daugelis nesusimąstome, kada paskutinį kartą kaimynystėje gyvenantys vieniši senoliai, galbūt netgi tėvai ar seneliai yra gyvai matę Kalėdų eglę, kada mieste gėrė karšto šokolado ar tiesiog puodelį kavos.

Maltiečių ryšių su visuomene specialistė Daiva Grikinienė pastebi, kad akcijų, į kurias būtų kviečiami dalyvauti ne tik savo jėgomis galintys atvykti senjorų klubo nariai, bet ir ypatingos globos reikalaujantys senoliai, yra vienetai. „Dauguma mūsų globojamų senjorų yra įkalinti namuose, turi sveikatos bėdų ar judėjimo negalią. Daugelis net nesusimąsto, kad išvyka į miesto centrą gali būti tokia pat sudėtinga, kaip ir į tolimą kelionę“, – pasakojo maltiečių ryšių su visuomene vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjore klaipediete

Senjore klaipediete portretas
Nuostabu kad tokios sventes yra o dar nupstabiau kad tokiu ZMONIU yra is TOKIU ZMONIU ir SILUMA sklinda.DAUGIAU TOKIU ZMONIU!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių