Ginče dėl Nacionalinio stadiono konkurso – teismų žodis

  • Teksto dydis:

Ginče dėl Nacionalinio stadiono statybų konkurso šią savaitę atmesti tiek Vilniaus valdžios, tiek į konkursą siekiančios grįžti bendrovės Vilniaus nacionalinis stadionas prašymai.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atmetė savivaldybės prašymą įpareigoti Vilniaus nacionalinį stadioną garantuoti 34,6 mln. eurų atlyginimą dėl galimos žalos, laikinai uždraudus savivaldybei pasirašyti sutartį su konkursą laimėjusia koncerno „Icor“ bendrove „Axis industries“.

„Buvo prašoma įpareigoti Vilniaus nacionalinį stadioną pateikti nuostolių, galinčių atsirasti dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, atlyginimo užtikrinimą. Teismas nutarė savivaldybės prašymo netenkinti“, - BNS informavo teismo pirmininko padėjėja Lina Nemeikaitė.

Pasak jos, kol kas neaišku, kada Vilniaus nacionalinio stadiono inicijuota byla teisme bus pradėta nagrinėti iš esmės.

Tuo metu Apeliacinis teismas ketvirtadienį atmetė Vilniaus nacionalinio stadiono skundą dėl vykdomojo rašto išdavimo. Šiuo raštu, bendrovės teigimu, antstolis turėtų įpareigoti savivaldybę priimti įmonės preliminarų pasiūlymą ir jį vertinti.

Pasak teismo, savivaldybė įvykdė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2018 metų spalio sprendimą ir priėmė Vilniaus nacionalinio stadiono preliminarų pasiūlymą bei informavo įmonę, kad ji neatitinka  atrankos kriterijų, taip pat apie priimtą sprendimą nekviesti jos dalyvauti tolesnėse procedūrose.

Kovo pradžioje teismas yra uždraudęs savivaldybei pasirašyti sutartį su „Axis industries“.

Vasario pabaigoje Vilniaus nacionalinis stadionas teismui pateikė teismui ieškinį, kuriuo siekia grįžti į konkursą. 

Vasario pabaigoje Vilniaus taryba pritarė 79,9 mln. eurų vertės Nacionalinio stadiono statybų sutarčiai su „Axis industries“. Ją planuota pasirašyti per mėnesį.

Vilniaus nacionalinį stadioną konkurso komisija antrą kartą iš pirkimo pašalino sausio pabaigoje dėl nepakankamos kvalifikacijos ir galbūt melagingai teiktų duomenų. Anot savivaldybės, įmonė per daugiau nei du mėnesius taip ir nepateikė įrodymų, kad jos ar jos partnerių pajėgumai yra realūs, užtikrinti ir pakankami sėkmingam projekto įgyvendinimui, o tai darydama klaidino vertinimo komisijos narius ir ekspertus.

Derybose su „Axis industries“ savivaldybės ir Vyriausybės institucijų komisija sutarė kompleksą pastatyti už 79,9 mln. eurų.

Pagal projektą, komplekse su stadionu dar būtų lengvosios atletikos aikštė, įvairios treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės, vaikų darželis, biblioteka.

Planuojama, kad 36,5 mln. eurų investuos valstybė, 33,5 mln. eurų bus Europos Sąjungos parama, 2,96 mln. – savivaldybės lėšos.

Tarptautinius reikalavimus atitinkantį stadioną sostinės Šeškinės mikrorajone bandoma pastatyti nuo 1987-ųjų, pastarąjį kartą statybos pradėtos 2008-aisiais, tačiau sustabdytos nutraukus finansavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAUNAS

KAUNAS portretas
baigia, statyti stadioną, tai, velniam dar pinigus mėtyti?? Futbolas, pas mus vegetuoja, čia, kas?, pinigų,, skalbykla", taip įšeitų?!

LKL

LKL portretas
Abejoju kad pradės statybas,man atrodo tas durnių laivas plauks toliau su visokiais skundais ir teismų maratonais.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių