„Genio“ progimnazijos moksleiviai ugdomi dienynų migloje

Jau beveik dešimtmetis, kai mokinių pažymių knygeles ir popierinius klasių dienynus pradėta keisti moderniais interneto sprendimais. Išaugo ir konkurencija tarp šių paslaugų teikėjų. Rungiamasi ne tik dienynų kokybe, saugumu, bet ir kitokiais būdais. O nukenčia, kaip visada, vartotojai, kurių nuomonės, renkantis paslaugą, teikėjų užliūliuota mokyklų vadovybė nė neklausia.

Nepatenkinti vadovybe

Sostinės "Genio" progimnazijos mokinių tėvai pyksta. Mokykloje iki šiol šeimininkauja statybininkai, pamokos vyksta Lietuvos edukologijos universitete, parke ar mieste. Negana to, jie neteko prisijungimų prie "Tamo" elektroninio dienyno, kadangi mokykla jį pakeitė į "Eduka", o šis neveikia.

"Genio" progimnaziją lankančio moksleivio tėtis E.K. "Vilniaus dienai" pasakojo, kad pernai mokytojai ir tėvai dar turėjo galimybę rinktis arba "Tamo", arba "Eduka" dienyną, kuris buvo neva testuojamas, o šįmet pasirinkimo nebeliko.

"Klausiau vaiko auklėtojos, kodėl pasikeitė dienynas, bet ir ji tik pečiais gūžčiojo – taip pasirinko vadovybė. Jeigu rinktumeisi tarp BMW  ir "Mercedeso", galėtum imti tą, kuris labiau patinka, o čia iš ko rinktis – veikiančio ir neveikiančio? – ironizavo moksleivio tėvas. – Žmona daugybę sykių bandė jungtis – niekas neveikia, o įmonės nurodytu pagalbos telefonu niekas neatsiliepia..."

Jis spėja, gal "Genio" progimnazija siekė sutaupyti, bet paslaugos kainos panašios visur, o "Eduka" funkcionalumai esą daug prastesni nei "Tamo" dienyno.

"Tamo" jau diegė įėjimo kontrolę, integravo vaiko piniginę – įdedi vaikui pinigėlių ir valgykloje jam nuskaito iš sistemos, o gavęs grynaisiais, jis gali pinigus išleisti ne maistui, o saldumynams ir traškučiams, – apgailestavo vilnietis. – Nežinau, kas nusprendė, kad tokių funkcijų nereikia, nes "Eduka" nieko panašaus neturi, tik giriasi, kad vaikai galės mokytis iš skaitmeninių vadovėlių, nereikės nešiotis kuprinės. Tai gerai, bet taip dirbti gali tik tos klasės, kurios aprūpintos planšetėmis ir kita skaitmenine įranga. O ši mokykla ar bent vieną tokią klasę turi?"

Moksleivio tėčiui neramu ir dėl asmens duomenų saugumo, naudojantis "Eduka", mat jau jo pristatymo metu buvo demonstruojami realių mokinių ir mokytojų duomenys. Tada "Eduka" sukūrusios leidyklos "Šviesa" atstovai gynėsi, kad įvyko žmogiškoji klaida, bet šis faktas kai ką pasako apie pačių dienyno kūrėjų požiūrį į asmens duomenis – kam stengtis išgalvoti, jei paprasčiau tiesiog nusikopijuoti…

"Dėl saugumo dalykų elektroniniame dienyne rašiau pranešimą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai, – prisiminė pašnekovas. – Atrašė man, kad pradės neplaninį patikrinimą, bet kadangi aš nesiskundžiau konkrečiai man padaryta žala, jokio atsakymo iš inspekcijos apie to patikrinimo rezultatus iki šiol negavau."

Įsibrovė "per kaminą"

Kitas vilnietis, prašęs išlaikyti paslaptyje jo vardą, kadangi vienas iš vaikų tik pradėjo lankyti "Genio" progimnaziją, piktinosi, kad ir mokytojai, ir jų tėvai priversti pažeidinėti naują mokyklos reglamentą, draudžiantį mokytojams bendrauti su tėvais, klasių tėvų komitetais socialiniuose tinkluose ir elektroniniu paštu – tik per "Eduka".

"Bet problema ta, kad taip bendrauti neįmanoma – dienynas neveikia tris savaites, – pastebėjo pradinuko tėtis. – O kaip tas dienynas "Eduka" atsirado mokykloje? Buvau mokyklos taryboje, bet jokių kalbų apie naują dienyną ten nebuvo. Jis gi liečia ir mokytojų darbą, ir turėjo būti labai aiškiai išsakytos pozicijos, kokią naudą mokyklos bendruomenė gaus pakeitus dienyną. Kai kurios mokytojos norėjo pasilikti prie "Tamo" dienyno, bet joms buvo pasakyta: bus "Eduka", ir taškas. Mokytojai yra įkaitai, ir viešai niekada neprieštaraus vadovybei. Vos prasižioję, gali nukentėti finansiškai – juk atlyginimas priklauso nuo vadovo. Aš gal per daug emocingai kalbu, bet problemų "Genio" progimnazijoje yra ne tik dėl elektroninio dienyno – demokratiniai sprendimų priėmimai čia tik imituojami..."

"Alma littera" koncernui priklausanti "Šviesa" sau gali leisti teikti paslaugą dykai, nes koncernas turi aibę pajamų šaltinių.

Mokytojai esą kalba apie tai, kad "Eduka" į progimnaziją įsibrovė "per kaminą" – "Šviesos" leidykla įsiprašė išbandyti savo elektroninio dienyno galimybes tik viename filiale, o paskui apžiojo viską. Keistas sutapimas, kad viena progimnazijos matematikė buvo pakviesta rašyti vadovėlių, kuriuos leidžia "Šviesa", pati mokykla buvo pamaloninta nemokamais vadovėliais ir grožine literatūra, tiesa, užsigulėjusia leidyklos sandėliuose. Suvesti galus, kas kokios gavo labdaros, kokiais pagrindais ji buvo teikiama ir imama, ar tai susiję su elektroninio dienyno pakeitimu, dabar jau vargu ar įmanoma, mat nuolatinio direktoriaus, kuris būtų atsakingas už priimtus sprendimus, "Genio" progimnazija neturi jau beveik pusantrų metų. Tokiame chaose kiekvienas savo "žuvį" gaudo, kaip tik išmano…

Pasirinko mokytojai

Laikinai progimnazijos direktoriaus pareigas einanti pavaduotoja ugdymui Rita Kriaučionienė nustebo, išgirdusi apie tėvų skundus: "Man asmeniškai niekas iš tėvelių dėl elektroninio dienyno nesiskundė. Aišku, negali sakyti, kad viskas ėjosi kaip sviestu patepta, bet "Eduka" administratoriai operatyviai sprendė visus keblumus."

Švietimo ir mokslo ministro įsakyme dėl elektroninių dienynų juodu ant balto parašyta, kad mokyklos sprendimas dėl elektroninio dienyno priimamas mokyklos tarybos pritarimu. Paklausta, kodėl dienyno pakeitimas nederintas su mokyklos taryba, R.Kriaučionienė sakė maniusi, kad pritarimo reikia iš mokytojų tarybos: "Mokytojai tikrai balsavo ir pasirinko "Eduka".

Keisti elektroninį dienyną nebuvo progimnazijos bendruomenės iniciatyva, ir laikinoji vadovė tvirtino nesusijusi su šia idėja. Pasak jos, su leidykla "Šviesa" intensyviai bendradarbiavo buvusi direktorė Kristina Gailienė – 2016 m. rugpjūtį "Eduka" dienynas buvo pristatytas trijuose progimnazijos filialuose, ir Centro filialo mokytojai nubalsavo, kad imsis jį išbandyti.

Dovanų karalius nemirė

"Kiti filialai ir toliau naudojosi "Tamo" dienynu. Bet mes džiaugiamės, nes "Eduka" dirbti patogiau, nereikia dešimt mygtukų spaudinėti. Be to, ten yra ir "Eduka klasė", ir vadovėliai buvo pirkti pagal "Eduka" dienyną", – aiškino R.Kriaučionienė, patvirtinusi, kad net keli progimnazijos mokytojai yra "Šviesos" išleistų vadovėlių bendraautoriai.

Ji neneigė, kad leidykla "Šviesa" dovanojo progimnazijai vadovėlių. O ir pačiu "Eduka" dienynu įstaiga dvejus metus galės naudotis nemokamai. Ar tai ne dempingavimas? "Alma littera" koncernui priklausanti "Šviesa" sau gali leisti teikti paslaugą dykai, nes koncernas turi aibę pajamų šaltinių. O štai "Tamo" per mėnesį kainavo po 35,04 euro iš mokinio krepšelio lėšų. Ar visada skaidru tai, kas nemokama?

"Žinote, kaip skurdžiai mokyklos gyvena? Mes vertiname kiekvieną dovaną, nes sutaupytus pinigėlius galima panaudoti kitiems reikalams", – tvirtino R.Kriaučionienė.

"Vilniaus dienai" leidyklos "Šviesa" projektų vadovė Kotryna Dzikaraitė tvirtino, kad "Genio" progimnazija pati pasirinko dienyną, jie nesikišo į sprendimo priėmimą. Taip pat "neteikė papildomų priemonių" (dovanų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eduka

Eduka portretas
Eduka dienynas veikia puikiai. Kam nepavyko prisijungti su pirmu sugeneruotu slaptažodžiu,tai padarė iš antro karto. Keista mokytojų reakcija-gūžčiojo pečiais, nežinojo ką paaiškinti tėvams. Tai labai blogai, jei nesugebama paaiškinti mokyklos pozicijos. Negi mokytojui, kuris pagal kompetencijas turėtų gebėti dirbti su IT, dienyno pakeitimas sukelia problemų? Neįtikėtina.

Tamo grupės draugas

Tamo grupės draugas portretas
Hm, o jūsų dienraštis kartais ne tai pačiai įmonių grupei priklauso, kaip TAMO dienynas? Patogu, pralaimėjau prieš konkurentą, apjuodinsiu spaudoje... ai tiesa... 15 min turbūt ir toje pačioje grupėje... ne? :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių