Gėlių sodinimu susidomėjo ir žinomos moterys

  • Teksto dydis:

Penktadienio vakarą būrys sodinimą mėgstančių vilniečių laiką leido sodinimo dirbtuvėse „Papuoškime balkonus žiedais“. Jų metu moterys ne tik išmoko balkoninių gėlių sodinimo paslapčių, bet ir susikūrė po kompoziciją, kuria jau netrukus galės pasipuošti savo balkonus ar terasas. Dirbtuvės taip pat patraukė ir žinomų moterų dėmesį – verslininkės Daivos Bakutienės bei aktorės Gabijos Ryškuvienės.

Gėles sodina ir žinomos moterys

„Prisipažinsiu, jog gėlių sodinimu susidomėjau ne taip ir seniai – prieš trejus metus. Po langais turėjau baisų šabakštyną, vieną dieną užėjo didžiulis noras jį sutvarkyti, o kartu su juo ir sodinti gėles, kasmet vis kitomis puošti balkoną. Juk taip gera, kai pravėrus užuolaidą, akys nudžiunga, – sako Gabija Ryškuvienė. – Jeigu būčiau žinojusi, kad gėlių sodinimas yra toks smagus ir atpalaiduojantis užsiėmimas, tuo būčiau užsiėmusi jau gerokai anksčiau. Visus, kuriuos kankina bloga nuotaika, labai kviečiu sodinti!.“

Tai, kad sodinimas gerai nuteikia, patvirtina ir verslininkės Daivos Bakutienės atsiliepimai: „Pavasarį, kai bunda gamta, norisi sukišti rankas į žemę, bent kažkiek prisidėti prie to virsmo. Šios dirbtuvės, buvo puiki proga atnaujinti turimas žinias, o tiems, kurie gėles sodino pirmą kartą, gauti pagrindus. Džiaugiuosi šia iniciatyva ir tikiuosi, kad tokių miestiečiams bus suorganizuota dar daugiau“.

Pasak dirbtuves vedusios didžiausio sėklų ir kitų sodo / daržo prekių parduotuvių tinklo „Žalia stotelė“ lauko augalų ekspertės Gražinos Anusevičienės, į dirbtuves susirinko ne tik gėlių sodinimo mylėtojos, bet ir tos, kurios nekantrauja sulaukti tikrojo pavasario, o juk žydintis balkonas – vienas iš jo pranašų. Be to, dirbtuvėse veiklos turėjo ir mažieji, kurių sukurtos gėlių kompozicijos artėjančios mamos dienos proga galės būti puiki dovana mylimai mamai ar močiutei.

Dirbtuvių metu moterys sodino kelias skirtingas gėlių daigų kompozicijas: saulę mėgstančias juostuotąsias pelargonijas kartu su lobelijomis bei pavėsingai vietai tinkančias svyrančias begonijas su bakopomis (kitaip dar žinomas kaip taškuotes). Pasak G. Anusevičienės, pasirinkti būtent šių gėlių daigai, nes jie geriausiai dera tarpusavyje, o priežiūra nėra sudėtinga.

Kaip sukurti balkoninių gėlių kompoziciją?

Specialistai mielai dalinasi visu gėlių daigų sodinimo procesu:

1. Lovelio dugnas padengiamas drenažu. Pasak specialistės, tam geriausiai rinktis pūsto molio granules, kurios neleidžia užmirkti gėlių šaknims, joms lengviau prieinamas oras, išlaikoma reikiama drėgmė.

2. Toliau, priklausomai nuo lovelio gylio be gėlių daigų dydžio, 3-4cm sluoksniu pilamas substratas. G. Anusevičienė pataria rinktis specialų balkoninėms gėlėms skirtą žemę, kuri ne tik paruošta sodinimui, bet ir praturtinta pasodintiems augalams reikalingomis medžiagomis.

3. Į žemę beriama įgėrio granulių  (2-3 g/1 litrui žemės), kurios užtikrina, jog augalai visuomet bus aprūpinti reikiamu vandens kiekiu (labai praverčia tiems, kurie kartais pamiršta palaistyti gėles). Nepatyrusiems sodintojams specialistė pataria prieš beriant į substratą granules išmirkyti vandenyje (tiesiog 15 min. reikiamą granulių kiekį palaikyti vandenyje). Labai svarbu šių granulių nepadauginti, nes gėlė gali „išlipti“ iš vazono.

4. Paruošus pagrindą, sodinami gėlių daigai: vazonėlis, iš kurio perkeliamas jau paaugintas daigas, apverčiamas, jei daigas nekrenta iš vazonėlio, galima lengvai su pirštais pastuksenti per dugną, išimtas daigelis dedamas į jam skirtą vietą. Taip sudėjus visus norimus gėlių daigus, tarpai užpildomi žeme (nuo lovelio viršaus iki žemių turi likti vietos laistymui, maždaug 3 cm).

5. Pasodintus daigus belieka palaistyti ir patręšti. Patariama rinktis skystąsias trąšas, kurios paskatina augalo prigijimą, suteikia jam jėgos. Trąšas galima lieti iš viršaus arba purkšti, tik šiek tiek mažesne norma nei nurodyta ant pakuotės  – per lapus augalai geriau įsisavina reikalingas medžiagas. Tręšimo procedūrą reikėtų pakartoti po 3 dienų ir nuo tada po truputį tręšti nuolatos, pavyzdžiui, mažesne norma, bet su kiekvienu laistymu. Galima rinktis ir ilgo poveikio trąšas (1 augalui – 1 tabletė), tuomet būsite išvaduoti nuo nuolatinio tręšimo, o augalui aprūpint visomis reikalingomis medžiagomis.

Norintys improvizuoti, gali pasirinkti sodinti ir kitų gėlių daigus: saulėtoje pusėje juostuotąsias ir laiptuotąsias pelargonijas galima derinti su šlamučiais, dichondromis, lakišiais, o pavėsingoje vietoje gerai auga gumbinės ir svyrančios begonijos, fuksijos, sprigės, kurias galima papildyti šlamučiais, dichondromis, batatiniais sukučiais (ipomėjomis).

Specialistė pabrėžia, kad pasodintus daigus reikėtų laikyti šviesioje, bet ne per karštoje vietoje, laistyti. Į lauką kompoziciją galima išnešti po šalnų arba priešingu atveju bent nakčiai pridengti agroplėvele.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių