Gedimino kalne – dar viena nuošliauža

Antradienį Gedimino kalne vėl nuslinko dalis šlaito, informavo Lietuvos nacionalinis muziejus.

„Vakar pietrytiniame šlaite užfiksuotas 40 kvadratinių metrų augalinio grunto sluoksnio nuslinkimas. Kultūros ministerijos suburta komisija turėtų susirinkti ir spręsti, ką toliau daryti“, – trečiadienį BNS sakė muziejaus atstovas Arminas Šileikis.

Anot jo, ministerijos grupė dėl kalno situacijos tarsis trečiadienį.

Muziejus taip pat informuoja, kad kas savaitę atliekamos kalno šlaitų apžiūros ir fiksuojami pastebėti pakitimai.

Anot pranešimo, vasario pabaigoje Gedimino kalno šiaurės vakarų šlaite esančios gelžbetoninės sijos, vadinamieji rostverkai, sutvirtinti lynais ir grandinėmis, taip sumažinta avarinė grėsmė.

Kalno tvarkybos darbus organizuojantis Lietuvos nacionalinis muziejus yra paprašęs Lietuvos geologijos tarnybos pagal galimybę pateikti rekomendacijas šlaitų stabilizavimo laikinoms ir ilgametėms priemonėms įrengti.

Gedimino kalno būkle ypač susirūpinta po pernai vasarį ir spalį įvykusių didelių nuošliaužų, Kultūros ministerija tvarkybos darbams pernai skyrė 300 tūkst. eurų, šiemet numato dar per 800 tūkst. eurų. Muziejaus teigimu, periodiškai pastaraisiais dešimtmečiais atsirandančios nuošliaužos kyla dėl intensyvaus eismo, keltuvo, greta vykusių statybų – šie veiksniai paskatino įgriuvas Antrojo pasaulinio karo metais iškastų ir atmestinai užpiltų tunelių vietoje, pakeitė hidrologinę situaciją.


Šiame straipsnyje: Gedimino kalnasnuošliauža

NAUJAUSI KOMENTARAI

sodas

sodas portretas
tai gi žemaugius krumus rankomis sodinti reikia,kaip kopas neringoj gelbekit ,o ne techniką varykit,mokslininkai knyginiai

manyčiau

manyčiau portretas
ten specialiai nieko nedarė, kad pinigus "įsisavintų", juk akivaizdžiai matėsi, kad per šių metų vasario vieną savaitę ketvirtadalis kalno buvo rostverkais ir poliais sutvirtintas, o tai gal kelios tonos armatūros ir betono, dar statybininkų darbas, tai iš kur ten šimtai tūkstančių eurų, vagys ir daugiau nieko, na nebent armatūra buvo sidabrinė ar paauksuota

...

... portretas
Laikas iš Vilniaus sostinės vardą atimt.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių