Gatvės pavadinimas T. Konwickio vardu įstatymams neprieštarauja?

Vilniaus rajono savivaldybės sprendimas pavadinti gatvę „Armijoje Krajovoje“ kovojusio lenkų rašytojo ir kino kūrėjo Tadeuszo Konwickio (Tadeušo Konvickio) vardu neprieštarauja įstatymams, paskelbė Vyriausybės atstovė Vilniaus apskrityje.

„Nenustatėme prieštaravimų teisės aktams, todėl nesiėmėme jokių priemonių“, – BNS sakė atstovė Vilda Vaičiūnienė.

Gatvę T.Konwickio vardu Vilniaus rajono savivaldybės taryba nusprendė pavadinti valdančiųjų Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų balsais. Jie teigia, kad lenkų menininkas paliko gilų pėdsaką ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos kultūroje.

Sprendimo nepalaikę kai kurie opozicijos nariai sakė, kad T.Konwickį diskredituoja jo dalyvavimas „Armijoje Krajovoje“ Antrojo pasaulinio karo pabaigoje. Ji Vilniaus krašte kovojo tiek prieš nacių okupantus, tiek prieš lietuvius, laikydama Vilniją Lenkijos dalimi ir siekdama ją vėl prijungti prie Lenkijos.

Vyriausybės atstovė Vilniaus apskrityje atlikdama tyrimą sakė nustačiusi teisinio reguliavimo dėl gatvių pavadinimų spragas.

„Švietimo ir mokslo ministerijai bei Vidaus reikalų ministerijai pateikėme siūlymų dėl tam tikro teisinio reguliavimo keitimo, nes tam tikri gatvių suteikimo asmenų garbei kriterijai yra pernelyg vertinamojo pobūdžio. Pavyzdžiui, nuostata dėl atitikimo moralės normoms“, – sakė V.Vaičiūnienė.

T.Konwickis gimė 1926 metais Naujojoje Vilnioje ir vaikystę praleido tuomet lenkų okupuotame Vilniaus krašte.

Jis labiausiai pagarsėjo romanais „Mažoji apokalipsė“ – gyvenimo totalitarinėje valstybėje satyra – ir „Lenkų kompleksas“ – polemika apie nacionalinę istorinę sąlygą, kurią tragiškai nulėmė kariniai pralaimėjimai ir užsienio okupacija.

Abu šiuos romanus praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje išleido šalies pogrindinė spauda, apeidama valstybės cenzūrą.

T.Konwickis taip pat bendradarbiavo kaip scenaristas. Jis mirė 2015 metais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas  portretas
Visiškas pypiecas... Be komentarų.

...

... portretas
VISIEMS teisėjams, leidusiems naudoti 'W" - APKALTĄ už jų Konstitucinės priesaikos sulaužymą; jų nuosprendžiai, prieštaraujantys Konstitucijai - NIEKINIAI.

?

? portretas
Kaip susiję jo darbai su Lietuvos gerove?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių