Fizikų dienose – kolekcinės monetos sutiktuvės

Šeštadienį jubiliejinėse Fizikų dienose bus galima įsigyti arba viktorinose laimėti kolekcinę monetą „FiDi“ 50, kurią išleido Vilniaus bankas.

Monetos sutiktuvės Saulėtekyje, prie Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto, prasidės vidurdienį.

Kaip skelbė ELTA, kolekcinės monetos reverse - stilizuotas studentų fizikų sukonstruotas Dinas Zauras, taip pat nepamirštas ir sunkvežimis, vežantis dinozaurą.

Simboliai ir erdvėje sklendžiančių figūrų kompozicija reverse išdėstyti taip, kad perteiktų iliuziją - judėjimą ratu.

Sumažintas Vilniaus universiteto fragmentas iš paukščio skrydžio primena fizikų eisenos tikslą - VU Filologijos fakultetą, kur jų laukia filologės. Kompoziciją juosia užrašai „Vilniaus universitetas, FiDi 50“.

Monetos nominalas - 1,50 euro, metalas - vario ir nikelio lydinys, skersmuo - 27,50 milimetro, svoris - 11,10 gramo.

Balandžio 5 dieną 30 000 vienetų tiražu išleistos monetos autoriai - Alvydas Ladyga ir Rytis Valantinas, ji nukaldinta Lietuvos monetų kalykloje.

ELTA primena, kad šiemet „FiDi“ vyksta 50 kartą.

„Vargu, ar tada, tą lemtingą 1969-ųjų pavasario rytą, nedidelė grupelė fizikų studentų entuziastų su Vitu Mačiuliu (šiandien Vitas yra Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas) priešakyje pilnai suvokė, ką darą ir į ką išsirutulios jų galvose gimusi kvaziunofantazija - Te būna „FiDi“!“, - „FiDi“ istoriją primena Paltarokas.

O joje būta visko - rinkta „Mis Fizika“, organizuotos tarakonų ir žiurkių lenktynės, gaidžių peštynės, gražiausių vyriškų kojų konkursas, žaibus svaidė Tesla transformatorius, nuo Fizikos fakulteto pastato stogo į skrydį buvo paleista vieno studento paaukota „Ford Fiesta“. Kartą garbiausius šventės dalyvius atgabeno net malūnsparnis.

Studentų mokslinės draugijos (SMD) konferencijos, kurių laikas dažnai būdavo specialiai priderinamas prie „FiDi“ ir vykdavo rytinėje šventės dalyje, išsirutuliojo į tarptautinį studentų renginį „Open Readings“, kuriame pranešimus skaito net Nobelio premijos laureatai.

Kaip juokauja fizikai, antrasis šalia „FiDi“ organizacinio komiteto pirmininko, ant garbės pjedestalo - Dino Zauro vairuotojas.

„Ši specialybė „FiDi“ metu tampa pačia garbingiausia Vilniaus mieste. Ji Fizikos fakultete perduodama iš kartos į kartą, panašiai, kaip gondolininko Venecijoje - vyresnieji studentai, buvę vairuotojai, apmoko šiam darbui pasiryžusius jaunesniuosius“, - rašo Paltarokas.

Nuo „FiDi“ neatsiejamo Dino Zauro idėja gimė 1978 m., besirengiant „FiDi“-10, prieš pat Fizikos fakulteto persikraustymą iš Naugarduko gatvės į Saulėtekį.

Bevartant Kazimiero Simonavičiaus veikalą „Didysis artilerijos menas“ (Artis Magnae Artilleriae) ir kitą panašią literatūrą, kažkas tuomet pajuokavo, kad „FiDi“ reikia sukonstruoti kažką skraidančio ar bent jau judančio ir baisaus.

Pasak fizikų, Dino Zauro tėvu teisėtai galima laikyti nagingąjį fiziką Vilių Armoną, kuris ne tik pagamino, bet ir nuolat padeda studentams palaikyti „sportinę“ DinoZauro formą.

„Gal, kiek pafantazavus, ateities Dinas Zauras bus didžiulis dronas, kuris praskris virš Vilniaus varomas saulės energijos... Labai sunku įsivaizduoti, kur link taip sparčiai globalėjančiame pasaulyje evoliucionuos mokslas ir vienas jo flagmanų - fizika“, - rašo Paltarokas, pridurdamas, kad kolekcinė moneta „FiDi“ 50 įamžina „FiDi“ brandumą ir Dino Zauro jaunystę. 


Šiame straipsnyje: fidiFiDi 50kolekcinė moneta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių