„FiDi-50“: tradicinė Dino Zauro eisena ir netradicinė kryptis

Jubiliejinė „FiDi-50“, kurią fizikai ir prijaučiantys pradėjo švęsti dar kovo pabaigoje, oficialiai atidaryta šeštadienį Saulėtekyje.

Fizlende prie Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto vyko Paltaroko, skirto „FiDi“, prezentacija, buvo atidengiama „FiDi“ rėmėjų garbės lenta ir kitos akcijos bei atrakcijos.

Tradiciškai fizikai burėsi į eiseną lydėti Dino Zauro, alumnams organizuojami specialūs autobusai.

Po pietų šventė persikėlė į Pramogų (ledo) areną sostinės Ąžuolyno gatvėje.

Kurso draugų susitikimo apogėjus – miuziklas „Filijada ir Fidisėjas“, prodiuseris Gediminas Kuprevičius.

„Vargu, ar tada, tą lemtingą 1969-ųjų pavasario rytą, nedidelė grupelė fizikų studentų entuziastų su Vitu Mačiuliu (šiandien Vitas yra Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas) priešakyje pilnai suvokė, ką darą ir į ką išsirutuliuos jų galvose gimusi kvaziunofantazija – Te būna „FiDi“!“, – „FiDi“ istoriją primena Paltarokas.

O joje būta visko – rinkta „Mis Fizika“, organizuotos tarakonų ir žiurkių lenktynės, gaidžių peštynės, gražiausių vyriškų kojų konkursas, žaibus svaidė Tesla transformatorius, nuo Fizikos fakulteto pastato stogo į skrydį buvo paleista vieno studento paaukota „Ford Fiesta“. Kartą garbiausius šventės dalyvius atgabeno net malūnsparnis.

Studentų mokslinės draugijos (SMD) konferencijos, kurių laikas dažnai būdavo specialiai priderinamas prie „FiDi“ ir vykdavo rytinėje šventės dalyje, išsirutuliojo į tarptautinį studentų renginį „Open Readings“, kuriame pranešimus skaito net Nobelio premijos laureatai.

Kaip juokauja fizikai, antrasis šalia „FiDi“ organizacinio komiteto pirmininko, ant garbės pjedestalo – Dino Zauro vairuotojas.

„Ši specialybė „FiDi“ metu tampa pačia garbingiausia Vilniaus mieste. Ji Fizikos fakultete perduodama iš kartos į kartą, panašiai, kaip gondolininko Venecijoje – vyresnieji studentai, buvę vairuotojai, apmoko šiam darbui pasiryžusius jaunesniuosius“, – sako Paltarokas.

Nuo „FiDi“ neatsiejamo Dino Zauro idėja gimė 1978 m., besirengiant „FiDi-10“, prieš pat Fizikos fakulteto persikraustymą iš Naugarduko gatvės į Saulėtekį.

Bevartant Kazimiero Simonavičiaus veikalą „Didysis artilerijos menas“ (Artis Magnae Artilleriae) ir kitą panašią literatūrą, kažkas tuomet pajuokavo, kad „FiDi“ reikia sukonstruoti kažką skraidančio ar bent jau judančio ir baisaus.

Pasak fizikų, Dino Zauro tėvu teisėtai galima laikyti nagingąjį fiziką Vilių Armoną, kuris ne tik pagamino, bet ir nuolat padeda studentams palaikyti „sportinę“ Dino Zauro formą.

„Gal, kiek pafantazavus, ateities Dinas Zauras bus didžiulis dronas, kuris praskris virš Vilniaus varomas saulės energijos... Labai sunku įsivaizduoti, kur link taip sparčiai globalėjančiame pasaulyje evoliucionuos mokslas ir vienas jo flagmanų – fizika“, – sako Paltarokas, pridurdamas, kad kolekcinė moneta „FiDi-50“ įamžina „FiDi“ brandumą ir Dino Zauro jaunystę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kodėl

kodėl portretas
alumnai, o ne studentai???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių