Europos humanitarinio universiteto veikla įvertinta neigiamai

Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC) neigiamai įvertino Vilniuje veikiantį Europos humanitarinį universitetą (EHU), kur daugiausia studijuoja baltarusiai.

Šis įvertinimas yra pagrindas panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą, penktadienį pranešė SKVC.

Aukštoji mokykla šį sprendimą per 14 dienų gali skųsti Švietimo ir mokslo ministro sudarytai komisijai, taip pat per 30 dienų – teismui.

Universiteto atstovai konkrečiai neatsako, ar nepalankią išvadą EHU ginčys.

„EHU valdančioji taryba glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos Vyriausybe bei partneriais ir deda visas pastangas, kad universitetas gautų teigiamą institucinį vertinimą ir toliau tęstų savo veiklą Vilniuje“, – BNS penktadienį sakė EHU Komunikacijos skyriaus vadovas Maksimas Milta.

Šįmet EHU vertintas, nes po ankstesnio vertinimo 2014 metais EHU veikla buvo įvertinta neigiamai ir universitetas akredituotas tik trejiems metams. Naujoje ataskaitoje neigiamai įvertintas EHU strateginis valdymas bei mokslo ir (arba) meno veikla.

Universitetą varžo dabartinis finansavimo modelis ir nuoseklios strategijos stoka.

„Ekspertų nuomone, reikia aiškaus apsisprendimo tarp EHU kaip politinio projekto ir universiteto. Trumpalaikis finansavimas tinkamesnis politiniam projektui; pagrindinė EHU išliekanti rizika – tai universiteto finansavimas. Tokio modelio universitetas susiduria su sunkumais, kai reikia veikti teisinėje aplinkoje, kur reikalaujama, kad universitete būtų tiek vykdomas mokymas ir mokymasis, tiek vystoma tarptautinio lygio mokslinė veikla ir užtikrinama šių veiklų kokybė. Universiteto tvarumas tokiomis aplinkybėmis kelia abejonių, nes jo neįmanoma numatyti ir žinoti“, – paskelbė vertintojai.

„Esminė 2014 m. veiklos vertinimo išvadose pateikta rekomendacija buvo universitetui parengti nuoseklią mokslinių tyrimų strategiją, kurioje būtų nustatyti strategijos prioritetai ir sąsajos su organizacijos strategija. Tačiau ir 2017 m. konstatuota, kad universitetas neturi aiškios mokslo veiklos strategijos, egzistuoja strategijos dalys, ambicijų sąrašas be aiškaus strategijos valdymo ir finansavimo plano, kuris palaikytų mokslo veiklos augimą. Universitetą varžo dabartinis finansavimo modelis ir nuoseklios strategijos stoka“, – teigia SKVC.

EHU savo ruožtu penktadienį pranešė, kad universiteto Valdančioji taryba nesutinka su neigiamais universiteto institucinio vertinimo rezultatais. EHU vadovybės požiūriu, reformos, įgyvendintos 2015-2017 metais, padarė esminę įtaką universiteto strateginio valdymo, studijų ir mokslo plėtrai, ką pripažino ir universiteto donorai šių metų lapkritį vykusioje Donorų konferencijoje praėjusį lapkritį.

„EHU vadovybė apgailestauja, kad savo ataskaitoje SKVC neatsižvelgė į universiteto politinę reikšmę Baltarusijai“, – taip pat sakoma universiteto pranešime.

EHU – privatus 1992 metais Minske įsteigtas ir vėliau Baltarusijos valdžios uždarytas universitetas. 2004 metais universitetas priėmė Lietuvos Vyriausybės kvietimą ir persikėlė į Vilnių. Šiais akademiniais metais EHU studijuoja 847 studentai, iš kurių 95 proc. sudaro baltarusiai.

Praėjusią savaitę SKVC paskelbė pakartotinai neigiamai įvertinęs Lietuvos edukologijos universitetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių