Dar vieno tyrimo išvados – G. Kėvišo nenaudai

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas, spręsdamas klausimus, susijusius su sūnaus bendrove „Riverside music LTD“ ir su savo kita darboviete „Vilniaus festivaliai“, supainiojo interesus, nustatė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Sprendimą VTEK nariai priėmė vienbalsiai po tyrimo, kurio metu aiškintasi situacija, kai pernai LNOBT už 390 tūkst. eurų pasirašė trijų koncertų rengimo sutartis su Kipre registruota G.Kėvišo sūnaus Martyno įmone „Riverside music LTD“. G.Kėvišas sutarčių nepasirašė, tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba vadina nusišalinimą nepakankamu siekiant išvengti korupcijos rizikos.

Pasiūlė skirti nuobaudą

Komisija taip pat pasiūlė Kultūros ministrei Lianai Ruokytei - Jonsson skirti G.Kėvišui nuobaudą.

VTEK konstatavo, kad G.Kėvišas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimus spręsdamas ne tik klausimus, susijusius su savo sūnaus vadovaujama bendrove, iš kurios gauna pajamų, bet ir ir su viešąją įstaiga „Vilniaus festivaliai“, kurioje dirba padalinio vadovu puse etato - atstovauja savo įsteigtam „Vilniaus festivaliui“.

VTEK tyrė ir tai, kad pats LNOBT vadovas sūnaus įmonės rengtiems koncertams prašė Vilniaus savivaldybės paramos, vienam jų gavo 30 tūkst. eurų - kaip nurodė komisija, tai yra pakankamas pagrindas konstatuoti, kad G.Kėvišas priiminėjo sprendimus dėl sūnaus rengto koncerto.

Komisija įvertino ir Kultūros ministerijos pateiktą informaciją, kad G.Kėvišas, kaip LNOBT vadovas, pasirašė dvi sutartis su „Vilniaus festivalių“ vadovu Remigijumi Merkeliu. Iš šios įstaigos G.Kėvišas tiesiogines pajamas - 500 eurų siekiantį mėnesinį atlyginimą, taip pat paramą festivaliui. Nustatyta, kad G.Kėvišas festivalio koncertus rengė savo vadovaujamame Operos ir baleto teatre, rūpinosi jų organizavimu savo, kaip LNOBT vadovo, komandiruočių metu. Vienas jų - operos primadonos  Angelos  Gheorghiu pasirodymas, kuriam, anot Kultūros ministerijos, G.Kėvišo sūnaus įmonė po jo komandiruotės Niujorke gavo išskirtinį vienkartinį leidimą rengti koncertą Vilniuje, nors atlikėja turi kitą nuolatinį agentą.

Kultūros ministerijos atstovai posėdyje tvirtino, kad tokie pažeidimai buvo daromi sistemingai, dažnose G.Kėvišo komandiruotėse buvo siekiama naudos ne LNOBT, o būtent „Vilniaus festivaliams“ ir sūnaus įmonei.

VTEK vadovas Virginijus Kanapinskas žurnalistams teigė, kad tyrime nustatyta, jog G.Kėvišas komandiruočių užsienyje metu organizavo ne tik „Vilniaus festivalio“, bet ir minėtus tris „Riverside music LTD“ koncertus - iš sūnaus įmonės jis gauna nuolatines pajamas kaip konsultantas.

„Galiu tik paminėti, kad ponas Kėvišas sudarinėjo repertuarus, pasirašinėjo sutartis, vykdavo į komandiruotes, derėjosi dėl tų koncertų - taigi, ne nuo visų veiksmų nusišalino, tarpiniai veiksmai buvo atlikti, nuo kurių nenusišalino“, - sakė V.Kanapinskas.

VTEK taip pat dar tirs, ar G.Kėvišas tinkamai vykdė vadovo pareigas ir užtikrino, kad jo pavaldiniai deklaruotų interesus.

G.Kėvišo advokatas, Registrų centro konkursą laimėjęs Gintautas Bartkus reikalavo uždaro posėdžio, tačiau komisija tokio prašymo nepriėmė. G.Bartkus motyvavo, jog pagal Mokesčių administravimo įstatymą Valstybinės mokesčių inspekcijos pateikta informacija, kuri yra nagrinėjama VTEK skunde, yra laikoma paslaptimi. Nors komisija žadėjo neskelbti šios informacijos viešai, ją skelbti sakė norintis pats G.Bartkus.

Jis žurnalistams sakė, kad VTEK sprendimas greičiausiai bus skundžiamas teismui. Anot jo, G.Kėvišas taip pat nesutinka, kad pasirašydamas bent dvi sutartis su kita savo darboviete jis vykdė sisteminius pažeidimus.

G.Bartkus posėdyje dar kartą pabrėžė, kad LNOBT vyko tik trys „Riverside music LTD“ koncertai iš maždaug 180 per metus vykstančių renginių, o jo ginamasis nuo sutarčių pasirašymo nusišalino gavęs tuometinio VTEK vadovo Romo Valentukevičiaus rekomendaciją.

Kalbėdamas apie „Vilniaus festivalį“, G.Bartkus akcentavo, kad jį organizuoja ne tik G.Kėvišo įstaiga, bet ir LNOBT bei Nacionalinė filharmonija, tuo metu „Vilniaus festivalių“ dalyvavimas yra minimalus ir iš esmės apsiriboja įsteigta parama.

„Kas tą padarys (suorganizuos koncertus - BNS)? Susirandamas žmogus. Kas tą gali padaryti, kas žino visą pasaulį? Šiuo atveju, visą pasaulį žino ponas Kėvišas“, - teigė advokatas, paklaustas, kodėl jo ginamasis organizuodamas koncertus atstovavo ir LNOBT, ir savo įsteigtam „Vilniaus festivaliui“.

Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė posėdyje teiravosi G.Bartkaus, kodėl „Vilniaus festivalis“, turintis du meno vadovus, turi papildomai investuoti ir LNOBT pajėgas, t.y. skirti lėšas G.Kėvišo komandiruotei organizuojant svetimus koncertus.

„Todėl, kad jam naudinga. Todėl kad LNOBT, organizuodamas renginį Vilniaus festivalio rėmuose jis gauna pajamas ir reikšmingas“, - atsakė G.Bartkus.

G.Žemaitytė taip pat pažymėjo, kad A.Georgiou turi kitą nuolatinį atstovą ir „Riverside music LTD“ gavo tik vienkartinį leidimą atstovauti atlikėjos teisėms Lietuvoje.

Ištirti žiniasklaidoje skelbtą informaciją VTEK prašė Seimo narys Povilas Urbšys ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė sakė, kad turimą atliekanti ministerija nustatė, jog G.Kėvišas daugeliu atvejų vienu metu naudojosi savo abejomis pareigomis organizuodamas koncertus.

„Jis keliaudavo į daugelį savo komandiruočių kaip operos ir baleto teatro direktorius, išskyrus, turbūt, į Austriją, į kurią jį siuntė „Vilniaus festivaliai“. Ten, kur jis keliaudavo kaip operos ir baleto teatro direktorius, jis atveždavo atlikėjų tiek teatrui, tiek „Vilniaus festivaliui“. Kalbant konkrečiai apie Angelos Gheorghiu koncertą, jis pradėjo organizuoti jį būdamas LNOBT direktoriaus pareigose. Jei grįžęs jis būtų bent pasiūlęs įtraukti tai į LNOBT programą, tai būtų normalu. Bet jis į teatro programą neįtraukė, suorganizavo kaip „Vilniaus festivalio“ renginį“, - žurnalistams teigė ji.

Anot viceministrės, dėl tarnybinės nuobaudos G.Kėvišui bus sprendžiama gavus VTEK sprendimą oficialiai. Pasak jos, komisija, dirbusi ministerijoje, jau pateikė savo išvadas ministrei.

„Turbūt ne tik teatrui, bet ir apskritai kultūros laukui tai padarė labai didelę reputacijos žalą. Labai sunku pasitikėti organizatoriais, kurie yra puikūs, jų skaidrumu, nesavanaudiškumu, nes sumos tikrai yra didelės“, - sakė ji.

G.Kėvišas „Riverside music LTD“ dirba konsultantu. Naujausios informacijos G.Kėvišas viešai nepateikia, tačiau 2015-aisiais atnaujintoje interesų deklaracijoje nurodo, kad 2010-aisiais jis iš konsultacinės veiklos sūnaus įmonės gavo beveik 607 tūkst. eurų.

Aiškinosi ir dėl darbuotojų deklaracijų

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, kad įstatymus, įpareigojančius deklaruoti viešus ir privačius interesus, pažeidė dešimt Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) darbuotojų.

VTEK nustatė, kad dešimt vadovaujančias pareigas teatre užimančių darbuotojų interesų nedeklaravo nuo 2012-ųjų rugsėjo, t.y. beveik penkerius metus.

Šie asmenys - generalinio direktoriaus pavaduotoja rinkodarai ir meno reikalams Laima Vilimienė, Renginių organizavimo skyriaus vadovas Artūras Alenskas, Viešųjų pirkimų skyriaus vadovė Zita Lukšienė, Gamybinių dirbtuvių tarnybos vadovas Valdas Vėlyvis, Įrengimų tarnybos vadovas Darius Bačius, vyriausiasis administratorius bei Žiūrovų aptarnavimo tarnybos vadovas Audrius Kundrotas, Reklamos ir leidybos tarnybos vadovė Janina Stankevičienė, Personalo skyriaus vadovė Inga Navickienė, Meninės pastatymų tarnybos vadovas Viktoras Vyskupaitis ir vyriausioji buhalterė Sigita Laurinkevičiūtė.

Iš viso komisija aiškinosi situaciją dėl vienuolikos asmenų, bet vienas iš jų įstaigoje nebedirba, dėl jo komisija sprendimą atidėjo kitam posėdžiui.

„Visi jie deklaracijas pateikė tik šių metų balandį arba gegužę - VTEK jau atliekant tyrimą. Kai kurie iš šių vienuolikos darbuotojų dirba daugiau nei 10 metų, kai kurie - daugiau nei 20 metų“, - rašoma VTEK pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tiesa

tiesa portretas
jis turetu sedeti uz grotu,sitiek metu vagia...bet lietuvoje ji atleis is darbo ,gal?kubilius sitiek metu ji dengia. per tokius veikejus lietuva ir mazeja. visi supranta kad vagis,bet tarnybos jam nieko negali padaryti...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių