Ekspertai nustatė ekologinės nelaimės Vilniuje priežastį

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje Vilniuje ekologinė nelaimė, kai dėl vamzdžių avarijos į Nerį pateko apie 30 tūkst. kubų nuotekų, kilo dėl atraminės sienos griūties, nustatė avarijos analizę atlikę mokslininkai.

Bendrovių „Vilniaus rentinys“, „Vilniaus vandenys“ ir „Upės projektai“ užsakymu Vilniaus gedimino technikos universiteto (VGTU) Taikomųjų statinių, konstrukcijų ir medžiagų laboratorijos atliktoje avarijos ekspertizėje, kurią turi BNS, teigiama, kad nuotekų vamzdynų avarija įvyko dėl šalia esančios laikinosios atraminės sienos griūties.

„Atraminės sienos avarija įvyko nutrūkus injekciniams inkarams. (...) Inkarai trūko, kadangi inkarų įrengimui buvo panaudotas žemesnės klasės plieninė templė, neteisingai įrengta inkaro ir atraminės sienos plieninio profilio jungtis, neįvertinta slėginės nuotekų linijos posūkyje sukelta jėga“, - rašoma ekspertizės išvadoje.

Praėjusių metų gruodžio 23 dieną sostinės Upės gatvėje, prie statomo biurų pastato „Green Hall 3“ požeminės aikštelės statybvietės, trūkus dviem nuotekų vamzdžiams, atsivėrė didelė smegduobė ir kilo viena didžiausių pastarojo meto ekologinių nelaimių. Dėl nuotekų linijos avarijos Vilniaus mieste buvo paskelbta ekstremali padėtis. Prokurorai dėl avarijos yra pradėję ikiteisminį tyrimą.

Sausį Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Marius Švaikauskas pranešė, kad preliminari avarijos žala gali siekti 450 tūkst. eurų.

Verslo centrus „Green Hall“ vysto koncerno SBA antrinė NT plėtros įmonė „Urban Inventors“, konkrečiai „Green Hall 3“ projekto vystytoja buvo įmonė „Upės projektai“, o už statybų valdymą buvo atsakinga „Contestus projektai“. Darbus vykdė įmonė „Vilniaus rentinys“, o žemės kasimo darbus atliko bendrovė „Stiebasta“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių