Donoro širdį iš Latvijos gabeno karinis lėktuvas

  • Teksto dydis:

Nacionalinis transplantacijos biuras vėl turi gerų žinių apie pastarosiomis dienomis pasikartojančią itin sėkmingą organų donorystės ir transplantacijos situaciją.

Antrą kartą nuo kovo pradžios Lietuvos recipientų gyvybę gelbsti tarptautiniai donorai.

Kovo 7-ąją per vieną dieną registruoti trys donorai – du paruošti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose, donorinius organus pasiūlė Latvija, šįkart – vaikų ligoninė.

Netektį išgyvenantys žmonės sutiko padovanoti organus donorystei, todėl Nacionalinio transplantacijos biuro koordinatoriai kovo 7-ąją turėjo suorganizuoti donorinių organų atgabenimą transplantacijai. Dažniausiai donorystės procesas išsitęsia į naktį, nes atlikti donorinių organų tyrimus, parinkti tinkamus recipientus (transplantacijos laukiančius žmones), suderinti kelių šalių chirurgų eksplantologų (gydytojų, paimančių donorinius organus transplantacijai) darbą, atgabenti organus – užtrunka laiko. Situaciją sunkino nakties metas ir nepalankus oras.

Įprastai dėl skrydžio yra kreipiamasi į dvi tarnybas – Valstybės sienos apsaugos tarnybą (VSAT) ir Karines oro pajėgas (KOP). Tačiau šįkart šie sraigtasparniai talkinti negalėjo, todėl buvo ieškoma kitų išeičių – pagalbos kreiptasi į privačius asmenis, reisinius skrydžius organizuojančias bendroves. Galiausiai buvo kreiptasi į Lietuvos kariuomenę dėl galimybės šiai misijai  pasitelkti  karinį transportinį lėktuvą „Spartan“.

Chirurgų brigada greitosios pagalbos automobiliu nuvyko į Rygoje esančią ligoninę, iš kurios ankstyvą trečiadienio rytą kariniu lėktuvu „Spartan“ gydytojai su donorine širdimi grįžo į tarptautinį Vilniaus oro uostą. Čia jau laukė greitosios pagalbos automobilis, kuris donorinę širdį ir gydytojus atvežė į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas.

Logistika visada yra apsunkinta, kai donorystės procesas peržengia valstybės ribas ir būtina viską kruopščiai sustyguoti.  O širdies gabenimas – itin ypatinga misija, nes laiko – labai mažai: širdis naujoje krūtinėje turi pradėti plakti per penkias valandas.  Todėl labai svarbu tinkamai koordinuoti ir organizuoti darbą, kad  kelios tarptautinės komandos – chirurgų brigados, pilotai, oro uostų tarnybos, vairuotojai – dirbtų geranoriškai ir lanksčiai.

Trečiadienio naktį vyko ir kitų, Lietuvoje paruoštų, donorų organų koordinavimo procesas. Viskas vyko sklandžiai. Džiugu, kad sunkus darbas atsiperka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių