Disidentas P. Cidzikas bus palaidotas Rokantiškių kapinėse

  • Teksto dydis:

Disidentas ir visuomenininkas Petras Cidzikas ketvirtadienį bus laidojamas Vilniuje esančiose Rokantiškių kapinėse, paskelbė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

Su žinomu pogrindžio spaudos platintoju, politinių bado akcijų iniciatoriumi ir pirmųjų mitingų už laisvę organizatoriumi bus galima atsisveikinti nuo trečiadienio popietės Šv. Ignoto bažnyčios šarvojimo salėje.

Šioje bažnyčioje prieš išnešant karstą ketvirtadienį įvyks Šv. Mišios. P. Cidziko karstas bus išneštas vidurdienį.

P. Cidzikas gimė 1944 metų balandžio 25 dieną Lazdijų rajone, Šeštokuose. 1971 metais jis įstojo į Vilniaus universiteto Teisės fakultetą, tačiau dėl įtarimų platinant pogrindinę Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką 1973 metų vasario 16 dieną suimtas ir pusę metų kalintas KGB tardymo izoliatoriuje.

KGB iniciatyva jam skirtas prievartinis psichiatrinis gydymas. P. Cidzikas ketverius metus kalintas specialiajame psichiatriniame kalėjime Černiachovske Karaliaučiaus srityje. Vėliau dar pusę metų praleido Naujosios Vilnios psichoneurologinėje ligoninėje.

Išėjęs į laisvę P. Cidzikas tęsė kovą prieš okupaciją: rašė valdžiai ir tarptautinei bendruomenei protesto laiškus, 1978 metais prisidėjo prie Antano Terloceko įkurtos Lietuvos laisvės lygos veiklos.

Iki Lietuvai atkuriant nepriklausomybę P. Cidzikas buvo šešis kartus sulaikytas ir 3–15 parų kalintas, jo namuose atliktos septynios kratos.

1987 metų rugpjūčio 23 dieną P.Cidzikas kartu su A. Terlecku, Vytautu Bogušiu ir Nijole Sadūnaite surengė mitingą Ribentropo-Molotovo pakto pražūtingoms Lietuvai pasekmėms paminėti.

Kitų metų pradžioje P. Cidzikas su Povilu Pečeliūnu ir kitais bendraminčiais įkūrė „Politkalinių gelbėjimo grupę”, jos tikslas buvo priversti sovietų valdžią išleisti iš lagerių ir tremties lietuvius politkalinius.

1988 metų rugpjūčio 16 dieną Katedros aikštėje disidentas pradėjo garsiąją bado akciją, ji sulaukė didelio visuomenės palaikymo, plačiai komentuota Vakarų spaudoje.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę P. Cidzikas 1998 metais buvo apdovanotas Vyčio kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi, 2000 metais – Lietuvos nepriklausomybės medaliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vieni kryzius nesiojasi, kiti deginasi...ir kam visa tai ?

Manau

Manau portretas
Cidziką reikia palaidoti Jeruzalėje...Juk jis kaip KRISTUS nešė kryžių....{matyt link Prezidentūros}

Keistas buvo

Keistas buvo portretas
zmogus.Amzina Atilsi.Uzuojauta.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių