Dirbi sėdimą darbą – grąžink kūnui skolą

  • Teksto dydis:

Po itin sėkmingos praeitų metų birželio mėnesį „Sveiko miesto“ drauge su J. Girskio stuburo gydymo centru skelbtos socialinės iniciatyvos, skirtos Vilniaus mieste esančių įmonių darbuotojams, šiemet skelbiama antroji iniciatyva „Sėdimas darbas. Grąžink kūnui skolą!“.

Ilgai sėdint sprando ir nugaros tiesiamieji raumenys, turi nugalėti žemės trauką ir visuomet yra įsitempę. Deja, visiškai nekreipiant dėmesio į savo „kūno važiuoklę“ šie raumenys praranda gebėjimą atsipalaiduoti, sumažėja jų elastinės ypatybės, jie sutrumpėja. Jiems ima stigti laisvumo. Tuokart kūnas pradeda reikšti savo nepasitenkinimą, sukeldamas žmogui diskomfortą sprando ir nugaros srityje ir tarytum nebyliai reikalauja, kad šis grąžintų jam skolą – šių raumenų laisvumą.

„Tuo tarpu, kiti raumenys, atsakingi už judesius, sėdint nėra pakankamai apkraunami, tad išgyvena „judesių badą”. Todėl sutrinka jų funkcija, „kūno važiuoklėje“ palaipsniui įsivyrauja raumenų tonuso disbalansas. Jis po truputį pradeda klampinti raumenų ir kaulų sistemą į biomechanines skolas ir galop praskolina ją ligai”, – teigia J. Girskio stuburo gydymo centro fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, neurologas, manualinės terapijos specialistas Jonas Girskis.

Reiktų pastebėti, kad šie pokyčiai yra individualūs, priklausantys nuo kiekvieno mūsų kaulų ir raumenų sistemos ypatumų, kasdienių fizinių veiklų ir dar daugelio kitų faktorių. Jeigu jau kūnas pradeda siųsti nepasitenkinimo ženklus, būkite budrūs darydami bendro pobūdžio mankštas darbo pertraukėlių metu. “Jos tikrai jums nepadės grąžinti kūnui skolų. Šiandien yra prikurta begalės bendro pobūdžio pratimų programų nugaros skausmui gydyti, bet kažkodėl nutylima, kad kiekvieno paciento atvejis yra individualus ir jam reikia konkrečių tikslingų gydomųjų judesių tam tikrai problemai spręsti. Taigi biomechaniškai taisyklingas judesys – tai tarsi receptinis vaistas iš didžiulės ir nematomos „kūno vaistinės“, kurį išrašyti kartais yra daug sunkiau, nei paskirti kokį nors cheminį medikamentą” – teigia J. Girskio stuburo gydymo centro vadovė, kineziterapeutė Greta Milašienė.

„Iniciatyvos „Sėdimas darbas. Grąžink kūnui skolą!” metu bus vertinama, kurie iniciatyvoje užsiregistravusių įmonių darbuotojų stereotipiniai kūno judesiai yra sutrikę ir neatitinka sveiko judesio normų. Nustatysime raumenis, kurie neatlieka savo funkcijų – yra nusilpę ar pertempti. Atlikus individualų darbuotojo kaulų-raumenų sistemos įvertinimą, bus parenkami tikslingi gydomieji judesiai, skirti sutrikusioms raumenų funkcijoms atkurti. Juos iniciatyvos dalyviai galės atlikti darbo vietoje ir/ar namuose po darbų”, – teigia stuburo gydymo centro vadovė, kineziterapeutė Greta Milašienė.

Iniciatyva vyks nuo 2017 m. vasario 23 d. iki 2017 m. gegužės 20 d. Vilniaus miesto įmonės kviečiamos registruotis į šią iniciatyvą jau dabar!

Įmonių registracija vykdoma iki 2017 m. kovo 1 d. el. paštu: info@stuburas.lt. Minimalus galimas iniciatyvoje užregistruotų darbuotojų skaičius – ne mažiau nei 10 ir ne daugiau nei 50 vienos įmonės darbuotojų.

Kiekvienam iniciatyvoje užregistruotam įmonės darbuotojui J. Girskio stuburo gydymo centre bus atliktas nemokamas, individualus kaulų-raumenų sistemos ištyrimas. Darbuotojus tirs ir konsultuos J. Girskio stuburo gydymo centro kineziterapeutė Greta Milašienė.

Registracijos laiške reikia nurodyti: įmonės pavadinimą, kontaktinį asmenį, kontaktinį telefono numerį, iniciatyvoje dalyvaujančių įmonės darbuotojų skaičių. Patvirtinus dalyvavimą iniciatyvoje, išankstinė įmonės darbuotojų registracija į konsultacijas bus vykdoma pagal iš anksto įmonės pateiktą ir suderintą darbuotojų sąrašą.

Iniciatyvos dalyvių (įmonių) skaičius gali būti ribojamas, priklausomai nuo užsiregistravusių įmonių darbuotojų skaičiaus. Pirmenybė teikiama pirmosioms užsiregistravusioms Vilniaus miesto įmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių