Dėl sklypo Vilniuje nuomos grasinama milijoniniu ieškiniu

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Kos invest“ svarsto teisme reikalauti 25 mln. JAV dolerių žalos atlyginimo iš Vilniaus valdžios, jei nebus atnaujinta buvusios „Žalgirio“ sporto bazės teritorijos nuomos sutartis.

Tačiau dešimčių milijonų eurų finansavimas iš JAV, kurį nurodo gavusi įmonė, kelia abejonių, rodo BNS surinkti duomenys.

Vilniaus savivaldybei „Kos invest“ atstovaujančios JAV advokatų kontoros „Silverman & Milligan“ pranešimas sukėlė abejonių, todėl savivaldybė kreipėsi į prokuratūrą, prašydama įvertinti, ar dokumentai nėra fiktyvūs ir ar advokatai nesiekia daryti įtakos Lietuvos teismams.

„Kos invest“ atstovų teigimu, į projektą dešimtis milijonų eurų planuoja investuoti JAV pilietis Michaelas Sosinsky'is, tačiau oficialiai jis įmonės dokumentuose nefigūravo. BNS nepavyko patvirtinti informacijos, jog M.Sosinsky'is, „Kos invest“ ar jos atstovai iš tiesų kreipėsi, gavo pasiūlymų ir turi realią galimybę gauti finansavimą iš JAV kompanijų plėtrai buvusioje „Žalgirio“ bazės teritorijoje.

BNS surinkti duomenys rodo, kad nuo 2011 metų planus sklype Žolyno gatvėje kūrė Rusijos verslininkas Konstantinas Draganas, išpirkęs finansinių sunkumų patyrusio futbolo klubo „Žalgiris“ skolas, o galiausiai „Kos invest“ vardu perėmęs sklypą. Paties M.Sosinsky'io teigimu, jis projekte dalyvauja nuo 2013 metų, o ilgametis jo pažįstamas K.Draganas yra verslo partneris.

Sutartį prašoma atnaujinti atgaline data

„Silverman & Milligan“, kuri prisistato atstovaujanti „Kos Invest“ ir kompanijai „Kos-USA“, balandžio 4 dienos pranešime šalies prezidentei bei premjerui, kurio kopiją turi BNS, teigia, jog bendrovė dėl neteisėtų sostinės savivaldybės veiksmų galėjo patirti apie 25 mln. JAV dolerių žalos ir reikalauja, jog savivaldybė iki šių metų kovo 31 dienos (vėliau įmonės atstovas nurodė, kad data klaidinga - turi būti gegužės 31 diena) atnaujintų valstybinio sklypo Žolyno gatvėje nuomos sutartį. To nepadarius „Kos-USA“ žada kreipsis į teismą JAV.

Oficialių Kalifornijos registrų duomenimis, laiško išsiuntimo dieną „Kos-USA“ neegzistavo - ji „Silverman & Milligan“ partnerio Stepheno Silvermano vardu įregistruota balandžio 11 dieną. „Kos invest“ atstovų teigimu, „Kos-USA“ akcijos priklauso M.Sosinsky'iui bei K.Draganui.

Yra tik kelios sąlygos: pirma, tai - legalu, antra - tai legalu ir trečia - tai legalu. Mes nebemokame kyšių niekam, esu pakankamai suaugęs to nedaryti.

„Silverman & Milligan“ pranešime nurodoma, kad nors JAV Konstitucija paprastai riboja šalies piliečių galimybę į teismą paduoti kitų valstybių institucijas, tačiau egzistuoja nusistovėjusi išimtis, verslui leidžianti imtis veiksmų prieš užsienio valstybių institucijas, kurios daro tiesioginį poveikį valstijose. Tai reiškia, kad JAV teismui M.Sosinsky'is ieškinio pateikti negali, tačiau tą gali padaryti „Kos-USA“.

„JAV Aukščiausiojo teismo sprendimas suteikia teisę pateikti ieškinį valstijose, ką ir darys „Kos-USA“, - teigiama pranešime.

Klausiamas, ar „Kos-USA“ įsteigta, kad būtų galima pateikti ieškinį JAV, S.Silvermanas tai paneigė. Anot jo, įregistruoti juridinį vienetą JAV reikėjo, norint projektui gauti finansavimą.

„Kompanija jau buvo steigiama (pranešimo išsiuntimo metu - BNS) ir jos įregistravimas neturi nieko bendro su bylinėjimusi, tačiau yra susijęs su finansavimo gavimu“, - BNS atsiųstame atsakyme teigė S.Silvermanas.

M.Sosinsky'is: iš mūsų nori atimti projektą

Registrų centro duomenimis, „Kos invest“, kuri valdo sklypą Žolyno gatvėje nuo 2013 metų, dabar lygiomis dalimis priklauso trims Rusijos piliečiams: K.Draganui, Dmitrijui Jakovlevui ir Tatjanai Michejevai. M.Sosinsky'is oficialiuose įmonės dokumentuose Lietuvoje nefigūruoja, tačiau tvirtina, kad projekte dalyvauja nuo 2013 metų.

„Turiu partnerį (K.Draganą - BNS), kuris pakvietė mane į projektą prieš daug metų, lyg 2013 ar 2012-aisiais. Tai labai ilga istorija, bet jeigu nesileisime į detales, aš esu verslininkas ir jeigu kas nors pasiūlys man projektą, kuris man pelningas, aš dalyvausiu. Yra tik kelios sąlygos: pirma, tai - legalu, antra - tai legalu ir trečia - tai legalu. Mes nebemokame kyšių niekam, esu pakankamai suaugęs to nedaryti. Bet kai gavau pasiūlymą (dalyvauti šiame projekte - BNS), sutikau, nes jo pelningumas apie 40 proc. Tai nėra daug, nes iš esmės mes kalbame apie 10 proc. kasmet“, - BNS sakė M.Sosinsky'is.

M Sosinsky'io teigimu, jis su K.Draganu naują projektą planuoja ir JAV.

„Pažįstu jį, nes jis mano kaimynas, pažįstu mažiausiai 30 metų. Jo ir mano vaikai gyvena tame pačiame mieste JAV, kartu planuojame atostogauti. Tai vienas geriausių mano partnerių, kuriuos esu turėjęs. Dabar su juo planuojame IT verslą JAV, turėsime patentą, tačiau detalių kol kas negaliu atskleisti“, - pasakojo M.Sosinsky'is.

Jis sakė projekte esantis atsakingas už investicijų pritraukimą iš finansinių institucijų.

„Aš nesislepiu nuo nieko. Lankiausi Lietuvoje penkis kartus, paskutinį kartą - vasarį, ir niekas nenori su manimi susipažinti. Gyvenu tarp keturių valstybių ir turiu nedaug laiko apsilankyti visur. Dalyvauju projekte praktiškai nuo jo pradžios. Mūsų susitarimas su Konstantinu buvo perpus: jis užsiima architektais, planavimu, teisininkais Lietuvoje ir kai visa tai buvo iš esmės baigta - gavome leidimą daryti teritorijos konversiją - pradėjau dirbti su paskolomis. Tai buvo mano darbo dalis“, - sakė M.Sosinsky'is.

Anot jo, „Kos-USA“ buvo įsteigta, kad projektas Vilniuje gautų finansavimą iš JAV institucijų.

Verslininkas tvirtino nenorintis bylinėtis su sostinės savivaldybe, o „Silverman & Milligan“ pranešimą dėl planų kreiptis į teismą dėl žalos pavadino gynyba.

„Žinoma, kad nenoriu (pateikti ieškinio - BNS). Padariau tiek daug darbo, o kažkas atėjo ir pasakė: atimsime šį projektą ir atiduosime kažkam kitam. Be jokios priežasties. Ką aš turėčiau daryti? Padėkoti? Aš jau išleidau daugiau nei 5 mln. JAV dolerių. Turiu save apginti. Kol kas nieko nerengiame teismui, tačiau, žinoma, tai yra vienintelis būdas, kaip galiu apsiginti“, - sakė M.Sosinsky'is.

Jo teigimu, „Kos invest“ siūlė sostinės savivaldybei finansinę garantiją stadiono statybai: savivaldybei būtų pervesta 500 tūkst. eurų, kuriuos ji galėtų panaudoti plėtotojai neįgyvendinus socialinės infrastruktūros sutartyje numatytų įsipareigojimų.

Verslininkas pasakojo, jog potencialių teritorijoje planuojamų statyti butų pirkėjų ketinama ieškoti ir JAV - nekilnojamasis turtas Lietuvos sostinėje jiems būtų siūlomas kaip antrasis būstas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių