Dėl paminklo Lukiškių aikštėje – dar viena atranka

Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) su Kultūros ministerija pradeda kūrybines dirbtuves, skirtas Lukiškių memorialui atrinkti. Menininkų pasiūlymų bus laukiama iki liepos 20-osios, o tinkamiausią variantą ekspertai tikisi atrinkti rudenį.

Kaip informavo ŠMC, vykdyti dirbtuves kartu su Kultūros ministerija nuspręsta nepasiteisinus iki šiol vykusiems memorialo atrankos procesams. Centras tikisi, kad naujas formatas suteiks galimybę menininkams konsultuotis su įvairių sričių specialistais ir padėti pamatus „šiuolaikiško ir aktualaus memorialo sukūrimui“.

„Lukiškių aikštė yra formuojama kaip pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais. Memorialo idėja turi būti skirta kovojusiųjų ir žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimui įamžinti ir pritaikyta prie šiuo metu vykdomo aikštės rekonstrukcijos projekto erdvės ir mastelio. Projekto galutinė sąmata negali viršyti 500 tūkst. eurų ir projektą turi būti įmanoma įgyvendinti iki 2018 metų gruodžio 1 dienos“, – informuojama ŠMC pranešime.

Iš pristatytų idėjų liepą ekspertų komisija atrinks penkias. Tuomet bus skirtos lėšos joms plėtoti, projektams rengti, konsultacijoms su architektais, protokolo žinovais, istorikais, menotyrininkais, atlikti kūrybos procesui būtinus tyrimus.

Darbus vertins Nacionalinės dailės galerijos vadovė dailėtyrininkė Lolita Jablonskienė, Vilniaus universiteto istorikas profesorius Alfredas Bumblauskas, šiuolaikinio meno kuratorė Virginija Januškevičiūtė, šiuolaikinio meno kuratorė architektūros istorikė Ūla Tornau, dailėtyrininkė Giedrė Mickūnaitė, skulptorius ir filmų kūrėjas Deimantas Narkevičius, Vilniaus savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Parengtus memorialo projektus menininkai pristatys visuomenei rudenį Šiuolaikinio meno centre. Tuomet iš pristatytų projektų bus atrinktas vienas, jį bus siūloma įgyvendinti Lukiškių aikštėje. 

ŠMC nurodo, kad laukiama įvairių projektų – kūrybinių dirbtuvių dalyviai turės pateikti Lukiškių memorialo idėjos eskizą bei aprašymą, kūrybinę biografiją, keletą ankstesnių projektų, savo kontaktus.

Šiuo metu Lukiškių aikštė Vilniuje rekonstruojama. Anksčiau skelbta, kad darbus ketinama baigti iki šių metų rudens. Į rekonstrukcijos projektą paminklo statyba neįtraukta, tik numatyta palikti jam vietą. Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.

Atsargos generolo Česlovo Jezersko, buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjo Viliaus Kavaliausko ir dar kelių asmenų įsteigtas Vyčio paramos fondas yra atrinkęs skulptoriaus, nacionalinės premijos laureato Arūno Sakalausko realistinį kūrinį – Vyčio skulptūrą, ir siekia, kad jis būtų pastatytas Lukiškių aikštėje. Planuojama, kad kūrinys bus pagamintas už beveik 430 tūkst. eurų privačių rėmėjų lėšomis. Seimo Kultūros komitetui suabejojus fondo veikla, kelios visuomeninės organizacijos nutarė įsteigti naują fondą, kuris perimtų Laisvės kovotojų memorialo įgyvendinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Simas

Simas portretas
Na suprantama,lietuviai nebutu lietuviais, jeigu po pirmo konkurso nenusiramintu.Juk isrinktas Vytis labiausiai tinka.Taciau ne,reikia vel viska perrinkti is naujo,gal kazkas sugebes prakisti koki surudijusi abstraktu vamzdi.Vargas Lietuvai su ivairiais konkursais ,statybomis.Metu metais tampomasi ivairiu grupuociu teisiniais procesais.Kas galima pastatyti per metus,Lietuvai uztrunka penkmeti.Siandien paziurejau kaip rekonstruojama Vilniaus gatve.Siaubas.Sudetas plytas vel is naujo nuimineja.Darbininkai sudare ivaizdi visisku nemoksu.Tokiam darbui tikriausia konkursas ivyko irgi ne is pirmo karto.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių