Daugiabučių vejas išmauroja automobiliai. Bet kur juos statyti?

Automobilio statymas ant žalios vejos, šaligatvio ar kitoje neleistinoje vietoje yra pažeidimas, bet grėsmės eismo saugumui jis nekelia, todėl policija turi kitų uždavinių. Taip LRT RAIDJUI teigia Vilniaus kelių patrulių rinktinės vadas Žydrūnas Adomaitis. Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Evaldas Tamašauskas pastebi, kad pažeidėjų vis dėl to mažėja, o ne vietoje pastatytas transporto priemones gaisrininkai turi teisę tiesiog nutempti.

Aiškintis pažeidėjus nemato tikslo

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė pripažįsta, kad daugiausia problemų dėl automobilių stovėjimo aikštelių kyla senuose miegamuosiuose mikrorajonuose. Anot jos, Vilniaus miesto savivaldybė artimiausiu metu planuoja kompleksiškai renovuoti šias teritorijas, tačiau priduria, kad ir patys gyventojai turėtų imtis iniciatyvos.

„Žirmūnų teritoriją bandoma suplanuoti, ieškant, kur įrengti stovėjimo aikšteles, tačiau ir patys gyventojai turėtų prisidėti. Tokia galimybė yra. Bendrijos, kurios pačios tvarkosi, turi išsinuomoję žemės sklypus, gali pačios iniciuoti tokių aikštelių įsirengimą. Tai tik būtų palengvinimas savivaldybei, nes šiuo metu dėl lėšų trūkumo tikrai negalime sutvarkyti viso miesto stovėjimo aikštelių“, – tvirtina R. Rudukienė.

Jos pastebėjimu, žmonės neretai skundžiasi dėl ne vietoje pastatytų automobilių. Gautais skundais rūpinasi Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamentas, kuris vyksta į nurodytą vietą. Už prasižengimą automobilio savininkui išrašoma badau, tačiau R. Rudukienė įsitikinusi, kad tai vis dėlto nėra geriausias problemos sprendimo būdas. „Tai nėra labai efektyvu. Žinoma, žmogus, gavęs baudą, kitą kartą ant vejos mašinos nestatys, bet kiemai iš tikrųjų sausakimši nuo tų automobilių ir žmonėms tiesiog nėra, kur jų statyti“, – teigia R. Rudukienė.

Pasak Vilniaus kelių patrulių rinktinės vado Ž. Adomaičio, automobilio statymas ant šaligatvio, žalios vejos ar kitoje neleistinoje vietoje yra pažeidimas, tačiau kelių policijos uždaviniai kitokie. „Pagrindinis uždavinys – saugus eismas keliuose. Automobilių statymas kiemuose, ant šaligatvių ar ant žalios vejos tikrai eismo saugumui įtakos nedaro. [...] Tuo turėtų rūpintis ne tik savivaldybė, policijos pareigūnai, bet ir patys gyventojai, namus administruojančios įmonės, bendrijos, kad būtų išspręsta ši problema“, – sako Ž. Adomaitis.

Jo nuomone, policijai aiškintis tokius pažeidėjus yra visiškai netikslinga, nes pareigūnai tam sugaišta daug laiko. „Jei pažeidėjas tuo metu yra prie automobilio, žinoma, nepaliekame taip, baudžiame, bet visa tai užima daug laiko ir tas baudimas yra beprasmis, nes vieną kartą vienas atlaisvins tą vietą, bet dar bus šimtas, norinčių į tą vietą pastatyti automobilį“, – tvirtina Ž. Adomaitis. Jei pažeidėjas nėra randamas prie automobilio, skundai perduodami savivaldybei.

Daugiaaukščių stovėjimo aikštelių įrengti negali

Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Evaldas Tamašauskas pastebi, kad vis dar pasitaiko atvejų, kad ugniagesiams prie daugiabučių tenka privažiuoti sudėtingomis sąlygomis, nes nepalikti pravažiavimai, namai apsodinti medžiais ar apstatyti tvorelėmis, daugiabučiai sujungti arkomis, kurių aukštis neleidžia pravažiuoti šiuolaikinei technikai.

„Vilniaus ugniagesių iniciatyva buvo parengtas informacinis skydas – „Skubi pagalba – Jūsų saugumui“. Kartu su savivaldybės viešosios tvarkos skyriais jis buvo įrengtas. [...] Šiai dienai dar būna atvejų, kad žmonės žiūri neatsakingai ir užstato vietą, skirtą ugniagesių transportui, bet situacija gerėja dėka pačių gyventojų, kurie stebi tą vietą ir praneša tiek savivaldybei, tiek mums, tiek policijai, kad to ženklo nepaisoma“, – teigia E. Tamašauskas.

Jis primena, jog įstatymai numato, kad ne vietoje palikti ir ugniagesiams trukdantys automobiliai gali būti nutempti, tačiau gaisrininkai dažniausiai stengiasi pagalbą suteikti kuo greičiau ir tokiu atveju renkasi važiuoti per veją ar kitur.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovės R. Rudukienės, tvirtinimu, siekiant išspręsti šias problemas, ketinama tartis su šalia gyvenamųjų daugiabučių namų esančiomis bendrovių ar įstaigų vadovybėmis, kad jos leistų gyventojams naktį automobilį palikti šiose stovėjimo aikštelėse.

„Tačiau yra problema, kad gyventojai, vakare pasistatę mašiną, jos ryte tiesiog nepasiima. Tada ji stovi visą dieną, užima stovėjimo vietą, todėl reikėtų ir gyventojus šviesti, mokinti kultūros, kad 8 val. ryto jie turėtų tą mašiną pasiimti. Tokia iniciatyva tikrai yra, mes šnekame ir dirbame“, – tikina R. Rudukienė.

Jos aiškinimu, taip pat buvo svarstyta idėja įrengti daugiaaukštes stovėjimo aikšteles, tačiau dėl griežtų normatyvų to padaryti neįmanoma. „Daugiabučiai kvartalai suplanuoti taip, kad tos žalios erdvės liktų. Jos taip pat būtinos pagal normatyvą. Kai pradedi planuoti, atstumai iki gyvenamųjų namų tiesiog neatitinka reikalavimų. Vienas iš mūsų siūlymų – mažinti normatyvus“, – tvirtina R. Rudukienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juozas

juozas portretas
Atrodo, kad komentuoja daugiausia tie, kurie mašinos neturi ir neplanuoja nei jos nei garažo pirkti. Problema yra ir netik prie senų daugiabučių. Pažiūrėkite kas darosi Bajorų kalvose, Žukausko gatvėje ir kitur. Nereikėtų pykti jei mašiną pastato vienu šonu ant šaligatvio, kad pravažiuotų kiti, Net jei per naktį ir ant šaligatvio pastovi - kas čia tokio? Bet yra tokių "atsakingų" piliečių, kurie fotografuoja ir siunčia nuotraukas policijai, o šita jau nebesusitvarko. Man yra tekę stovėti po ženklu rezervuota, įstaigos lankytojams. Buvo jau seniai po darbo valandų (20 val) ir niekam netrukdžiau, bet atsirado "tvarkdarys", kuris ėmė kabinėtis ir grasinosi nusiūsiąs nuotrauką kur reikia. Pasitraukiau dėl šventos ramybės. Bet kitą mašiną jis nufotografavo. Nežinau ar sėkmingai nubaudė.

kaunieciai

kaunieciai portretas
privaloma imtis griezciausiu bausmiu kodel butinai vaziuoti prienamu yra aiksteliu ir pareikalauti kad butu statomos masinos aikstelese uzdeti baudas ir kad baudos butu nemazos tai gal tada pagalvotu dabr isvieno buto po dvi tris masinas tai tai jau yra vegerai perki masina tai pagalvok kur statysi reikia butinai pradeti daryti yvarka ir bausti didelembaudom

max

max portretas
manau, kad geriausia būtų nugriauti tuos daugiabučius, o jų vietoje įrengti automobilių stovėjimo aikšteles tų daugiabučių gyventojams. Man taip atrodoooo
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių