Dar šešios šeimos rengiasi tapti profesionaliais globėjais

  • Teksto dydis:

Šį pavasarį dar dvylika žmonių apsisprendė pradėti profesionalių globėjų kursus. Baigę trijų mėnesių trukmės „SOS vaikų kaimų“ rengiamus mokymus, jie prisijungs prie 17-os šiuo metu tėvų priežiūros netekusius vaikus į savo namus jau priėmusių globėjų. Pasak specialistų, norint pasirūpinti bent jau sudėtingoje situacijoje atsidūrusiais kūdikiais, tokių žmonių reikia bent šimto.

„Ateiti į kursus mane pastūmėjo pastarieji įvykiai Lietuvoje. Supratau, kad negaliu tiesiog klausytis šiurpą keliančių istorijų apie skriaudžiamus vaikus ir tiesiog baisėtis jomis – turiu kažką daryti. Žiniasklaidoje radau informacijos apie profesionalią globą bei „SOS vaikų kaimus“, – apie motyvus tapti profesionalia globėja pasakoja vilnietė Renata.

Visi būsimų mokymų dalyviai į juos atėjo su antrosiomis pusėmis – globėjais tapti ruošiasi šešios šeimos. Pasak „SOS vaikų kaimų“ vadovės Liudovikos Pakalkaitės, vaikus globoti kviečiami tiek vyrai, tiek moterys – jie gali gyventi poroje arba vieni, turėti vaikų arba ne.

„Svarbu, jog šeimoje, priėmusioje globoti vieną, du ar tris vaikus, vienu metu neaugtų daugiau nei penki vaikai“, – teigia L. Pakalkaitė.

Visos kalbintos naujai mokymų ciklą pradėjusios poros augina savo vaikus: vieną, du ar net tris.

„Į žinią, jog namuose atsiras dar vienas vaikas, vyresnėlė reagavo labai teigiamai – sakė, jog turi daug žaislų, galės jais pasidalinti“, – pokalbį su dukra prisimena šešerių ir pusantrų metukų mergaites auginanti Giedrė.

Laikinai šeimoje atsiradusiam tikrųjų tėvų priežiūros netekusiam vaikui pritapti, lengviau įsilieti į šeimos gyvenimą, o kitiems šeimos nariams, ypač – vaikams, lengviau priimti naują žmogų padeda „SOS vaikų kaimų“ specialistai, akylai stebintys situaciją ir visuomet pasirengę greitai reaguoti į iškilusias problemas.

Į žinią, jog namuose atsiras dar vienas vaikas, vyresnėlė reagavo labai teigiamai – sakė, jog turi daug žaislų, galės jais pasidalinti.

Tris mėnesius trunkantys užsiėmimai su psichologais, pedagogais, socialiniais darbuotojais ir kitais specialistais yra skirti įsivertinti, ar šis sprendimas – tikrai tinkamas žmogui ar porai. Savo ruožtu visą šį laiką jų tinkamumą šiai veiklai vertina vaikų teisių specialistai.

Beveik visi kalbinti kursų dalyviai šiuo metu dirba. Daugelis jų planuoja globą derinti su nuolatiniu darbu, jo atsisakytų nebent tuo atveju, jei į šeimą apsisprestų priimti kūdikį. Vyresni vaikai eitų į darželį ar mokyklą – kaip įprastose šeimose.

„Dirbu darželyje ir matau, kiek sunkumų patiria socialinės rizikos šeimose augančios šeimos. Norėčiau turėti galimybę jiems padėti. Jei valstybės institucijų požiūris į profesionalią globą taps rimtesnis, galbūt tai galėtų tapti mano nuolatiniu darbu“, – svarsto mokymų dalyvė Gražina.

Profesionalių globėjų namuose kol kas vaikai gali praleisti ne ilgiau, nei metus. Visą šį laiką „SOS vaikų kaimai“ dirba su tikraisiais vaikų tėvais, stengdamiesi padėti jiems atsistoti ant kojų ir tinkamai rūpintis savo vaikais, o jei tai yra neįmanoma, ieško jiems nuolatinių globėjų ar įtėvių. Apsispręsti prisiimti nuolatinę vaiko globą gali ir profesionalūs globėjai.

Profesionalaus globėjo veikla – apmokama. Organizacija kompensuoja visus kasdienius ir specialius vaiko poreikius, globėjams taip pat mokamas atlygis.

Iki šiol profesionalius globėjus ruošę tik Vilniuje, „SOS vaikų kaimai“ netrukus pakvies į kursus ateiti ir Klaipėdos bei Šiaulių gyventojus.

„SOS vaikų kaimai“ – tai tarptautinė nepriklausoma organizacija, globojanti sudėtingose situacijose atsidūrusius vaikus ir daranti viską, kad jie augtų laimingose ir saugiose šeimose. „SOS vaikų kaimams“ rūpi ne tik aprengti bei pamaitinti likimo nuskriaustą vaiką, bet ir užtikrinti jam visavertę ateitį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Čia Norvegijos pavyzdys, panašiai kaip ,,Bernavernet"?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių