- Vilija Andrulevičiūtė, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dalies restoranų, vienas po kito atsidarinėjančių Lietuvos didmiesčiuose, ypač sostinėje, dar šiemet gali laukti sunkūs laikai: mūsų rinkai jų per daug, dalis jų – primityvūs arba rinkos pionierių kopijos, tad pritraukti lankytojų ilgainiui jiems gali būti vis sunkiau.
Taip apie restoranų atidarymo madą kalba „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas Alfas Ivanauskas ir apie 70 restoranų per pusmetį aplankantis rašytojas, publicistas Andrius Užkalnis.
Prognozuoja įtemptą laiką
Esame tauta, kuri nuolatos ieško naujovių, daug keliauja ir mato, o pamačiusi lygiai tą patį nori turėti Lietuvoje. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ vis daugiau restoranų atidarančius lietuvius apibūdino „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas A. Ivanauskas.
„Lietuvoje atidaroma tiek daug restoranų. Jau sakyčiau, kad net truputį per daug. Sustokime, nes šiemet gali būti tokių įtemptų krizių, kai teks pagalvoti, kaip juos išlaikyti. Noro plėsti kulinarinį pasaulį tikrai yra daug, bet galimybės – ribotos“, – laidoje kalbėjo virtuvės šefas.
Tai vienas sudėtingiausių verslų pasaulyje, tai ne ta vieta, kur galima užsidirbti greitų pinigų. Manau, kad ateitis yra liūdnoka, nes nėra tiek žmonių, kurie vakarais ar pietų metu galėtų vaikščioti į tuos restoranus.
Portalui LRT.lt A. Ivanauskas sako, kad dalies vis gausėjančių restoranų laukia sunkūs laikai, o gal net ir uždarymas ne tik todėl, kad rinkai jų per daug, bet ir todėl, kad retas jų yra pakankamai originalus, kad savo pusėn patrauktų klientus.
„Viena vertus, džiaugiuosi, kad kuo daugiau yra restoranų, tuo daugiau galimybių žmonėms pasireikšti ar tiesiog nueiti pavalgyti. Tačiau tai vienas sudėtingiausių verslų pasaulyje, tai ne ta vieta, kur galima užsidirbti greitų pinigų. Manau, kad ateitis yra liūdnoka, nes nėra tiek žmonių, kurie vakarais ar pietų metu galėtų vaikščioti į tuos restoranus.
Kita vertus, labai daug restoranų atidaromi pasiremiant primityviomis idėjomis. Anksčiau buvo mada turėti grožio saloną, kirpyklą, dabar kažkodėl visi pradedame norėti turėti, nors ir mažą, šeimyninį restoranėlį. Kartais žmonėms šis verslas atrodo paprastas, tačiau taip tikrai nėra“, – tikina pašnekovas.
Tačiau kulinarinių apžvalgų autorius A. Užkalnis sako, kad paklausą viršijanti restoranų pasiūla yra sveikos rinkos požymis, net jei kai kuriems iš restoranų lemta iškristi iš rinkos.
„Pasiūla visada viršija paklausą sveikoje rinkoje, kitaip būtų stagnacija. Visada silpniausi turi iškristi. Tai labai nuožmus, negailestingas verslas ir, jei bijai pralošti, jis – ne tau“, – LRT.lt sako A. Užkalnis.
Pirmiausia kris prastos gerų restoranų kopijos
Rašytojo, kulinarinių apžvalgų autoriaus A. Užkalnio manymu, didžioji dauguma naujų restoranų atidaromi ne todėl, kad turime daug fantazijos ir noro įdiegti naują maisto kultūrą Lietuvoje, atnešti naujų skonių, o todėl, kad turime mažai fantazijos ir daug noro vaikytis madų.
„Man regis, kol kas nauji restoranai – 80 proc. mada ir 20 proc. švietimas. Man labiau patiktų, jei restoranai galvotų ne tik apie savo nurautas idėjas, bet ir apie tai, kas ten eis valgyti ir kodėl. Šiuo metu apie tai mažai galvojama. Savininkai galvoja apie save ir savo draugus.
Per pusmetį turbūt aplankau apie 70 restoranų – originalių yra vienetai. Ne daugiau 5. Visa kita yra, deja, – užpildas“, – kalba A. Užkalnis.
Pasak A. Ivanausko, restoranai Lietuvoje vienas į kitą panašūs ir dėl fantazijos trūkumo, ir todėl, kad mes nelengvai priimame naujoves. Dažnai naujai atsidarantys restoranai yra rinkos pionierių kopijos ir ne visuomet sėkmingos.
„Galima pastebėti, kad jei kažkas atsiranda ir matosi, kad jam sekasi, jį imama kopijuoti. Taip buvo su burgeriais, dabar tas pats vyksta su spurgomis. Pažiūrėkime, kiek pas mus yra desertinių – tik vieni, antri atsidarė, visiems prisireikė desertinių, nes atrodo, kad tai yra puikus ir labai lengvas verslas. Bet jei nesi konditeris ir nebeturi komandoje labai gero konditerio, tokio verslo geriau nepradėti.
Jei kopijuoji, tai daryti reikia labai gerai ir profesionaliai. Rinkoje yra tokių pavyzdžių, kai puikiai kopijuoja, netgi eina į restoranus, kopijuoja jų patiekalus ir daro juos pigiau, bet vienareikšmiškai dažniausiai šiame versle laimi pionieriai“, – teigia A. Ivanauskas.
Kita vertus, pasak pašnekovo, net ir originalių idėjų turintiems rinkos pionieriams svarbu pagalvoti apie rinkodarą: neužtenka sugalvoti kažkokios naujos idėjos, reikia pagalvoti, kaip apie ją žmonės sužinos.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Tuskulėnų memoriale bus pagerbtos Ruandos tutsių genocido aukos
Diplomatinė bendruomenė ketvirtadienį Tuskulėnų dvaro memoriale Vilniuje organizuoja renginį, skirtą paminėti tutsių genocido Ruandoje 30-metį. ...
-
Pristatomi Mamuto parko projektiniai pasiūlymai: laukiama gyventojų nuomonės
Visuomenei pristatomi Šeškinės šlaitų geomorfologinio draustinio teritorijos su prieigomis tvarkymo projektiniai pasiūlymai. Vadinamasis Mamuto parkas ves paskutinio ledynmečio pėdsakais ir pasiūlys ramų poilsį gamtos apsuptyje. ...
-
VŠT iš „Veolios“ jau gavo 9,5 mln. eurų už taršos leidimus, likusių lėšų tikisi netrukus
Vilniaus miestas ir Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) iš Prancūzijos energetikos grupės „Veolia“ jau atgavo dalį Stokholmo arbitražo pernai lapkritį priteistos sumos – 9,5 mln. eurų už įmonės 2002–2017 metais ...
-
G. Nausėda įvardijo, iš kur gauti pinigų gynybos reikmėms: mano nuomone, tai – geriausias kelias13
Prezidentas Gitanas Nausėda sako pritariantis, jog pelno mokestis gynybos reikmėms galėtų būti didinamas papildomais 2 procentiniais punktais. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas1
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
Aplinkos ministerija po gaisro automobilių laužyne: nėra siūlymų reguliuoti pavojingų veiklų vietas3
Po automobilių laužyne Vilniuje kilusio gaisro, kurio žala gamtai siekia beveik 6 mln. eurų ir kurio pasekmes dėl itin toksiškų dūmų juto gyventojai, suskubta pranešti, kad automobilių ardymas bei metalo laužo tvarkymas neturi vykti mie...
-
Gaisras Viršuliškių daugiabutyje: ką paaukojo nukentėjusiems?1
Sausio 2 d. Vilniuje, Viršuliškėse, sprogus daugiabučiui, Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK), reaguodamas į situaciją, kad žmonės neteko namų, daiktų, o viena šeima – vaiko, suskubo pakviesti visuomenę prisidėti prie paramo...
-
Vilniaus oro uoste uždaromas automobilių sustojimo kelias prie išvykimo terminalo
Nuo pirmadienio uždaromas Vilniaus oro uoste esantis automobilių užvažiavimo prie išvykimo terminalo kelias, transporto priemonės bus nukreipiamos į kitas trumpalaikiam sustojimui ar parkavimui skirtas vietas. ...
-
Netrukus gimdysianti A. Zuokė: nesitikėjome, kad pavyks taip greitai25
Augusta Zuokė – smuikininkė, NIKO ansamblio koncertmeisterė ir Artūro Zuoko žmona – jau greitai taps mama. Šeima netrukus susilauks pirmojo bendro kūdikio – namus papildys mergytė. ...
-
Su G. Kirkilu atsisveikina buvę kolegos ir politiniai oponentai: jis buvo valstybės žmogus24
Vilniuje atsisveikinti su mirusiu buvusiu Ministru pirmininku Gediminu Kirkilu renkasi kolegos ir politiniai oponentai. ...