Buvusiais Profsąjungų rūmais Vilniuje domisi Azerbaidžano verslininkai

Buvusiu Profsąjungų rūmų pastatu Vilniuje domisi Azerbaidžano verslininkai, jiems tarpininkauja šalies ambasada Lietuvoje.

Kaip BNS teigė pastatą valdančios įmonės „VIPC Vilnius“ bankroto administratorius Stasys Poškus, ambasados pateiktą siūlymą pirmadienį turėtų svarstyti įmonės kreditoriai.

„Taip, buvo informacija kreditoriams išsiuntinėta. Ne pati ambasada, kažkas iš ambasados buvo, bet, kaip suprantu, kažkokie verslininkai. Iš ambasados jie skambinosi ne vieną kartą, apžiūrinėjo pastatą, vaikštinėjo. Per ambasadą gautas pasiūlymas“, – BNS teigė S. Poškus.

Susirūpinimą dėl tokių planų išreiškė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Meras teigia kitą savaitę ketinantis paaiškinti Azerbaidžano ambasadoriui Hasanui Mammadzadai situaciją dėl pastatui taikomų apribojimų.

Asociacija „Tautos namų santara“ šią savaitę informavo premjerą Saulių Skvernelį, Vilniaus merą Remigijų Šimašių, Seimo Kultūros komiteto pirmininką Ramūną Karbauskį, jog pastatą įsigyti siekia būtent Azerbaidžano ambasada.

Jei pastatas bus parduotas ambasadai, gali įvykti taip, kad „Tautos namai“ pagal tarptautinę teisę formaliai taptų kitos valstybės teritorija.

„Gerbdami Azerbaidžano Respublikos siekį įsigyti „Tautos namais“ vadinamą pastatą turime suprasti, kad Lietuvai šio simbolinio pastato praradimas istoriškai ir kultūrine prasme nepriimtinas, ir iš esmės pakeis mūsų sostinės veidą“, – išplatintame pranešime į informaciją sureagavo R. Karbauskis.

Jis reiškia susirūpinimą, kad „svetima valstybė, nepriklausanti nei Europos Sąjungai, nei NATO erdvei, įsigys reprezentacinėje Vilniaus vietoje esantį ir simbolinę reikšmę turintį nekilnojamojo turto objektą“.

„Jei pastatas bus parduotas ambasadai, gali įvykti taip, kad „Tautos namai“ pagal tarptautinę teisę formaliai taptų kitos valstybės teritorija“, – teigiama pranešime.

R. Karbauskis kreipėsi į R. Šimašių prašydamas skubiai imtis priemonių, „kad būtų užtikrinti visuomenės interesai ir apsaugotas istorinis sostinės vientisumas“.

Meras BNS teigė, kad pirmadienį susitiks su Azerbaidžano ambasadoriumi Lietuvoje ir informuos apie tai, jog atstatant šiuo metu apgriuvusį pastatą šiuo metu numatyta tik visuomeninė jo paskirtis, planuojama čia įrengti koncertų salę.

„Ėmiausi priemonių, informavau jau ir pastato savininkus, kad jų pareiga yra informuoti galimus pirkėjus, jei jie nori būti sąžiningais pardavėjais pagal civilinį kodeksą, apie apribojimus, susijusius su šiuo pastatu. O apribojimai aiškūs, nustatyti savivaldybės teritorijų planavimo dokumentuose, kad ten negali būti uždaro objekto, ten yra visuomeninis objektas. Ambasada, akivaizdu, neatitinka tų kriterijų ir ten ambasada negalėtų būti. Esu tą žinią išsiuntęs ir Azerbaidžano ambasadoriui“, – BNS sakė R. Šimašius.

„Aš tokią galimybę galiu atmesti, su vienintele išimtimi – jei Azerbaidžano ambasada nori finansuoti koncertų salę“, – pridūrė jis.

Meras sako, kad pastato pirkimas „yra dvišalis reikalas“, bet kartu primena, kad savivaldybė ketina inicijuoti turto perėmimą visuomenės poreikiams.

Liepą skelbtose  pirmosiose rūmų varžytinėse bankroto administratorius nesulaukė nė vieno pasiūlymo, todėl varžytinės neįvyko.

Apie pastato galimą perėmimą R. Šimašius užsiminė dar birželį, Seimas taip pat planuoja siūlyti Vyriausybei perimti Profsąjungų rūmus valstybės nuosavybėn.

Buvusius Profsąjungų rūmus valdančiai bendrovei „VIPC Vilnius“ neteisminį bankrotą 2016 metų gruodį iškelti nusprendė kreditoriai. Iškėlus „VIPC Vilniui“ bankrotą, įmonės administratorius pateikė ieškinius sostinės savivaldybei ir valstybei, kuriais reikalauja priteisti daugiau nei 12 mln. eurų žalos. „VIPC Vilnius“ Profsąjungų rūmus  iš bendrovės „Hermis Capital“ įsigijo 2004 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimai

Rimai portretas
Beprotė esi, nelįsk prie kompiuterio klaviatūros daugiau.

Rima

Rima portretas
Jei Kaunas būtų likęs sostine, galbūt viskas kitaip Lietuvoje b9tų vykę. Nelaimė, kad juo vėl tapo Vilnius. Galėjom Vilnių vadint istorine sostine, o Kaunas turėjo būt tikroji sostinė. Tikrai nebūtų buvę tokio bardako, kaip dabar, tikiuosi, kad ir tautinių bendrijų mokyklos nebūtų finansuojamos iš biudžeto, kaip yra visose normaliose mokyklose. Tautinės bendrijos pačios, jei nori, gali turėt šeštadienines ar sekmadienines mokyklas ir finansuot iš savo kišenės. O ką dabar pridirbo kosmopolitai vilniečiai? Leido kaip erkėms įsisiurbt į Lietuvos kūną visokiems šudlenkiams ir okupantams. Beje, šūdlenkiai taip pat okupantai, dar iki šiol negrąžino Suvalkų krašto, na ir visi net nenori apie tai kalbėt. Liūdniausia, kad mūsų valdžia apie tai užmiršo. Mes buvom okupuoti, ir Helsinkio nutarimai dėl nekintamų valstybių sienų mums negalioja. Tas pats tinka ir Belarusijai, Stalino dėka pasisavinusiai du trečdalius Vilnijos. O kur Mažoji Lietuva su Karaliaučium? Rusiški batai ją mindo.

Junga

Junga portretas
Pasitelkus p. Tapkina, parduokit amerikosam, parduokit ir primokekit !
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių